Пам’яті славетного земляка

25 березня 2015 року

 24 березня 2015 року в конфренц-залі Бережанського агротехнічного інституту проводилась науково-пізнавальна конференція присвячена 130-річчю з дня народження і 75–літтю пам’яті письменника, етнографа, мовознавця, перекладача, адвоката Франца Михайловича Коковського та 40-літтю пам’яті культурної діячки Софії Юліанівни Коковської «Родина Франца Коковського в громадсько-культурному житті Бережанщини кінця ХІХ початку ХХ століття» .

 

Не випадково для прози та публіцистики Франца Коковського провідною стала ще одна актуальна тема — стрілецька. Її продиктувало саме життя. Він видав кілька книжок про подвиги дітей у битвах січовиків проти більшовицько-денікінських армій, збирав документальні матеріали, спогади про історію січового стрілецтва і надрукував багато статей на цю тему. Ще одна яскрава грань творчої біографії — це численні дослідження з етнографії, діалектології і топоніміки лемків, а також літературно-критичні статті про творчість своїх сучасників.

Учасники конференції у своїх виступах висвітлювали тематику участі родини Коковських в громадсько-культурному житті Бережанщини, творчих зв’язків з Богданом Лепким та видатними бережанцями, адвокатської діяльності Ф.Коковського, фонду родини Коковських у Бережанському краєзнавчому музеї, у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, у Тернопільському обласному державному архіві.

Із вступним словом на конференції звернувся заступник голови Бережанської районної ради Роман Висоцький та з привітальним словом від дирекції інституту виступив завідувач відділу гуманітарної освіти, виховання і студентських справ о.Володимир Зайчук.

Почесним гостем заходу була пані Романна Сохацька, племінниця Софії Коковської.

Під час проведення заходу усім присутнім демонструвалась книжково-ілюстративна виставка «Видання Франца Коковського».

Жанна Мартиненко


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook