Виступи гуртківців на науково-практичному семінарі «ІІІ-ті Кантівські читання»

24 квітня 2023 року

 «Дві речі наповнюють душу мою все новим здивуванням і зростаючим благоговінням,

щочастіше і щотриваліше я про них розмірковую:
зоряне небо наді мною і моральний закон у мені»
І. Кант

 

  До 299-ої річниці І. Канта на базі кафедри філософії та міжнародної комунікації гуманітарно-педагогічного факультету НУБІП України відбувся науково-практичний семінар «ІІІ Кантівські читання», для популяризації ідей І.Канта серед молодих науковців: учнів, студентів та аспірантів. Кантівські читання вже третій рік поспіль стають майданчиком для публічного обговорення, відкритої дискусії  та обміну думками серед юних науковців-доповідачів.

 Роботу науково-практичного семінару, який відбувся в онлайн форматі, розпочала ініціатор та модератор заходу, асистент кафедри філософії та міжнародної комунікації Вікторія Шеховцова-Бурянова. 

 З вітальним словом до учасників семінару звернулися декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька  та завідувач кафедри філософії та міжнародної комунікації Валентина Культенко, які зазначили, що І. Кант залишив по собі значну наукову та філософську спадщину, де відбився його неймовірно широкий діапазон інтересів. Кантівське філософування дедалі більше привертає увагу дослідників своїм тематичним обширом, глибиною розуміння людини та світу. Цей геніальний філософ поставив і розв’язав найважливіші питання європейської філософії. Філософія І. Канта – перехідна ланка між раціоналізмом Просвітництва і романтично забарвленою філософією XIX століття.

 Практичну частину науково-практичного семінару розпочала учениця 8 класу, Луцького ліцею №21 імені Михайла Кравчука (м. Луцьк, Україна) Корецька Божена з темою доповіді: «Цікаві факти з життя великого філософа Іммануїла Канта».

 

 Щука Олеся студентка гуманітарно-педагогічного факультету, НУБІП України у своїй доповіді «Кантівська естетика та питання сприйняття: відображення та інтерпретація» розглянула естетичні погляди філософа.

 

 У своїй доповіді «Вчення І. Канта про право і державу» студентки 3 курсу, спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», гуманітарно-педагогічного факультету Бартовщук Катерина, Мельник Аліна та Прохорова Луїза розглянули якою є ідеальна держава за І.Кантом.

 

 Доповідь на тему «Етико-правові ідеї І.Канта» була представлена студентом агробіологічного факультету Шулежко Антоном.

 

 У своїй доповіді «Етика І. Канта і сучасність» студент агробіологічного факультету Мостовий Ярослав розглянув особливості етичного вчення І.Канта.

 

 Шпиця Олександр студент агробіологічного факультету презентував доповідь на тему «Осучаснення та відображення ідей іммануїла канта в сьогоденні».

 

 Цікаву та актуальну доповідь на тему «Категоричний імператив канта у сучасному світіІ» презентувала студентка факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Маньків Катерина у якій розглянула особливості застосування категоричного імперативу в сьогоденні.

  

  Науково-практичний семінар «ІІІ-ті Кантівські читання» вкотре став цікавим та плідним заходом, який дав можливість студентам представити наукові доробки та проявити себе як ораторів, дослідників та перспективних молодих науковців. Студенти поринули у світ І. Канта і подивились на актуальні питання очима самого Кенігсберзького мислителя.
 

 Іммануїл Кант – це мислитель, який став другим після Платона генієм європейської філософії. Майже всі різновиди сучасного філософствування так чи інакше сходять до І. Канта. Його ідеї піддаються трансформації, але продовжують жити.

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook