Участь членів гуртка у науково-практичному семінарі до 90-х роковин Голодомору - геноциду в Україні

24 листопада 2023 року

 25 листопада (четверта субота місяця згідно з Указом Президента України від 26.11.1998 № 1310) відзначається День пам’яті жертв голодоморів, а також 90-ті роковини Голодомору 1932 – 1933 років в Україні – згідно з постановою Верховної Ради України від 17 грудня 2021 року № 1982-IX. Намірене знищення українців радянською владою під час голодоморів у ХХ столітті залишається незагоєною раною в генетичній пам’яті нашого народу. Окупаційна політика совєтів призвела до втрат мільйонів життів наших співвітчизників. Дізнаючись страшні сторінки історії, все більше країн сьогодні визнають Голодомор 1932 – 1933 років геноцидом українського народу.

 Кафедра філософії та міжнародної комунікації організувала та провела науково-практичний семінар «Голодомор 1932-1933 років: геноцид української нації», в рамках відзначення 90-х роковин Голодомору - трагічного етапу в історії України. Семінар об'єднав вчених, істориків, дослідників та громадськість для обговорення подій тих років, їхніх наслідків та впливу на сучасний світ. Голодомор 1932-1933 років є трагічним періодом в історії України, під час якого мільйони людей загинули від голоду, спричиненого політико-економічними рішеннями радянського режиму.

 Захід розпочався з вшанування пам'яті тих, хто став жертвами страшної трагедії, і згадати той страшенний період в історії України- хвилиною мовчання.

 Роботу науково-практичного семінару, який відбувся в очно-дистанційному форматі, розпочала ініціатор та модератор заходу, асистент кафедри філософії та міжнародної комунікації Вікторія Шеховцова-Бурянова, яка відзначила, що нині ми як одна велика родина, зібрались, щоб вшанувати та згадати тих, хто пережив страшні та величезні страждання під час Голодомору. 90 років тому велика трагедія спіткала наш народ, залишивши глибокий слід в історії.

 З вітальним словом до учасників семінару звернулись декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька, яка зазначила, що у 1932–1933 роках комуністичний тоталітарний режим вчинив злочин геноциду проти українського народу. Сьогодні його спадкоємець – рашистський режим прагне знову вчинити на українській землі геноцид. Метою злочину було знищення українського народу як національної групи.Через 90 років після Голодомору-геноциду росіяни знову застосовують проти українців методи геноциду, щоб знищити нашу ідентичність, культуру, мову – знищити українську націю як таку. Як тоді, так і нині росія розраховує на атмосферу байдужості на заході, силу страху перед своєю міццю та намагається створити паралельну штучну інформаційну реальність, далеку від дійсності. Та сьогодні весь цивілізований світ допомагає Україні, а ми, українці, маємо власну державу, Збройні сили, згуртовані та всі разом працюємо на перемогу. І завдяки цьому успішно протистоїмо путінському геноциду.


 Завідувачка кафедри філософії та міжнародної комунікації Валентина Культенко у своїй промові зазначила про важливість дослідження та вшануванні пам'яті Голодомору 1932-1933 років. Адже визнання Голодомору геноцидом — це насамперед встановлення правди, історичної й правової справедливості. 


 На науково-практичний семінар приєдналися онлайн  директори, вчителі та учні шкіл міста Києва. Подяка директору школи І-ІІІ ступенів №231 Оболонського району Буднік Ірині Олександрівні, директору спеціалізованої школи №246 з поглибленим вивченням англійської мови Дніпровського району Чуприні Ользі Іванівні
 Також, долучились вчителі та учні школи з Полтавщини, Гребінківська гімназія є однією з партнерських шкіл нашого університету. На заході були присутні вчителі та завуч гімназії, Чайка Світлана Іванівна, Глібовець Наталія Василівна, Гончаренко Ілона Олегівна.

 З доповіддю «Голодомор 1932-1933 років як невдала спроба знищити європейську ідентичність України» виступив Василь Стрілець професор кафедри міжнародних відносин і суспільних наук.  Він зазначив, на українських землях знову чиниться геноцид, що росія знищує українську ідентичність та її носіїв, робить це одночасно з продовольчим шантажем, знищенням врожаїв, викраданням збіжжя, руйнацією життєво необхідної інфраструктури.  

 Вшановуючи 90-і роковини Голодомору 1932 – 1933 років Науковою бібліотекою НУБІП України була організована тематична виставка книг. До присутніх звернулась заступниця директорки наукової бібліотеки з наукової та бібліотечної роботи Неллі Маркова-Пипко. Яка демонструвала книги пов’язані з Голодомором 1932-1933 років.

 Потім прозвучали глибинні дослідження проблеми Голодомору та доповіді наших студентів. Зокрема, Погрібна Анна, студентка 1 курсу, гуманітарно-педагогічного факультету презентувла доповідь на тему "Голодомор 1932-33 років – найбільша історична катастрофа України ХХ ст."

 З темою виступу "Голодомор-геноцид як чинник руйнації традиційної культури українців" до присутніх звернулась студентка агробіологічного факультету Дементьєва Вікторія.

 Рижкова Олександра, студентка гуманітарно-педагогічного факультету презентувала доповідь на тему «Український Голокост 1932 – 1933 рр.».

 Шемет Олена, студентка гуманітарно-педагогічного факультету презентувала доповідь на тему «Міжнародно-правове визначення геноциду».

Оксанич Валентина, студентка гуманітарно-педагогічного факультету презентувала доповідь «Голодомор 1932–1933 років очима українців діаспори».

 Доповідь на тему "Дослідники голодомору 1932-1933 рр.: Гарет Джонс і Джеймс Мейс" презентувала Кучер Тетяна студентка факультету захисту рослин, біотехнологій та екології.

 Аліщук Антон, студент 4 курсу агробіологічного факультету презентував доповідь «Голодомор 1932-1933 р: геноцид української нації».

 З доповіддю на тему «Голодомор 1932-33 років: маштаби трагедії» виступив  Опанасенко Віталій, а Панько Маргарита презентувала доповідь на тему: «Геноцид українського народу», студенти ННІ Енергетики, автоматики і енергозбереження.

  

З темою "Вплив Голодомору 1932-1933 рр. на Україну сьогодні" виступила студентка факультету захисту рослин, біотехнологій та екології. Фіщук Марія.

 Науково-практичний семінар став не тільки платформою для обговорення історичних аспектів, але й наголосив на важливості дослідженні та вшануванні пам'яті про Голодомор як невід'ємної частини культурного спадку України. Учасники семінару провели глибокий аналіз причин та наслідків Голодомору, розглянули його роль у формуванні сучасної ідентичності українського народу. Пам’ятаючи про злочини комуністичного тоталітарного режиму, сьогодні ми всі сили спрямовуємо на підтримку наших захисників. В умовах нинішньої російської агресії наша пам’ять про Голодомор 1932– 1933 років є чинником суспільної мобілізації українців і світової спільноти для протидії агресору.

 
 Четвертої суботи листопада надвечір ми запалюємо свічку у вікні – у пам’ять про мільйони українських жертв радянського терору: науковці називають це "комеморативними практиками". Пам’ятаємо злочини сталінського геноциду та його жертв. Єднаємося, бо єдність є запорукою нашої перемоги. Тому ми вистоїмо й переможемо.

 

 

Вікторія Шеховцова-Бурянова,
асистент кафедри філософії та міжнародної комунікації


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook