Ph.D. Ключові проблеми підготовки докторів філософії – конференція «Третій рівень освіти в Україні: становлення та тенденції»

20 листопада 2023 року

  Впродовж 17-19 листопада у с. Світязь Волинської області відбулась VII Міжнародна науково-практична конференція «Третій рівень освіти в Україні: становлення та тенденції», організатором якої є ВНУ імені Лесі Українки.

  Серед запрошених були науковці, працівники відділів аспірантури та докторантури закладів вищої освіти зі всієї України, голови, учені секретарі і члени спеціалізованих учених рад із захисту дисертацій, докторанти, аспіранти, представники рад молодих учених, усі зацікавлені особи, діяльність яких має відношення до проблем підготовки здобувачів ступеня доктора філософії. За погодження та підтримки ректорату НУБіП України представником від нашого університету серед доповідачів очного обговорення був присутній завідувач відділу аспірантури Віталій Вакуленко.

 Триденна робота конференції була присвячена обговоренню нагальних дискусійних питань чинного законодавства України в частині скасування державою навчального навантаження за наукове керівництво аспірантів, скасування можливості захисту здобувачами їх дисертацій після відрахування з аспірантури, заборони співавторства опонентів та рецензентів тощо.

  Більше тридцяти доповідачів оприлюднили свої наукові доповіді під час роботи пленарних засідань та дискусійного майданчику, адже розглядались ключові питання реформування сфери підготовки кадрів вищої кваліфікації в умовах військового стану: робота наукового товариства з аспірантами в умовах релокації, Project-Based Learning, Office skills, наукові школи для аспірантів, викорінення «імітації» процесу навчання, напрями підвищення якості освітнього процесу підготовки, дотримання академічної доброчесності при застосування штучного інтелекту, культорологічна освіта та специфіка духовної освіти тощо. Також провідні юристи, а саме представники НДІ та директор наукового співтовариства наголосили, що прийнята постанова КМУ України № 502 від 19.05.2023 р. не має зворотної сили та повинна розповсюджуватись лише на вступників до аспірантури, починаючи з 2024 року.

  За результатами обговорення доповідачам було вручено Сертифікати, а також сформовано та прийнято за основу Лист-звернення до Міністерства освіти і науки України з проханням надати пояснення та внести зміни до чинного законодавства (скасування окремих норм постанови КМУ № 502) задля можливості і надалі підтримувати наукову молодь в умовах війни.

  Продовжуємо працювати на благо нашої науки та розбудови всієї України. Крокуємо до перемоги разом!

Віталій Вакуленко,
завідувач відділу аспірантури

Надія Міняйло,
заступниця завідувача відділу аспірантури

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook