Робота мрії: міф чи реальність? На факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології пройшов «Ярмарок професій».

13 листопада 2023 року
  «Ярмарок професій» — це зустріч, де роботодавці презентують свою компанію, вільні робочі місця, вакансії, стажування студентам, які в пошуках роботи за спеціальністю. Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології активно співпрацює з Радою роботодавців та залучає до партнерства нові компанії, з метою удосконалення й покращення якості підготовки майбутніх фахівців згідно з вимогами сучасного ринку праці, з метою організації науково-дослідної роботи студентів, розкриття їхнього потенціалу, залучення до саморозвитку, а також з метою працевлаштування студентів після закінчення навчання. Разом з тим, це чудова нагода познайомитися з власниками підприємств, з представниками, HR-менеджарами, які пропонують роботу, детально дізнатися про характер та особливості роботи, розмір заробітної плати, соціальні гарантії працівників, отримати відповіді на запитання, що пов'язані з працевлаштуванням, проходженням співбесіди, необхідними навичками та якостями.

 
  9 листопада 2023 року на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології пройшла зустріч роботодавців зі студентами випускних курсів під назвою «Ярмарок професій». З вітальним словом до учасників заходу звернулася декан факультету Юлія Коломієць. Вона щиро подякувала присутнім роботодавцям із державних установ й приватного бізнесу, за активну співпрацю, наголосивши на актуальності проведення таких заходів, оскільки це допомагає студентам отримати перший досвід роботи за спеціальністю, а роботодавцям, в свою чергу, допомагає знайти молодих і цілеспрямованих спеціалістів.

 

  «Ярмарок професій» розпочав голова Ради роботодавців факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, генеральний директор компанії «Біонорма» Ярослав Чабанюк. Пан Ярослав побудував свою презентацію за допомогою ігрової навчальної платформи, використовуючи елементи вікторини, опитування та обговорення. За правильні відповіді учасники накопичували бали, а призера вже очікував подарунок — повербанк від компанії «Біонорма». 

 

  За результатами опитування, більшість студентів факультету планують працювати за спеціальністю. Отже, з чого почати пошук роботи своєї мрії? Пан Ярослав дав рекомендацію починати робити те, в чому готовий розвиватися, до чого є цікавість. Він наголосив, що кожна людина народилася з певними талантами. Насправді 66% людей не можуть сказати, які їх сильні сторони, підкреслив Ярослав Чабанюк, тому в компанії ми проводимо тест, де колеги один одному розповідають про їх сильні сторони, які помічають в процесі роботі. Це допомагає людям зрозуміти свої сильні сторони, розвивати їх та тримати фокус уваги на позитивних моментах, адже працювати над недоліками — помилкова стратегія. Формула сильних сторін наступна: талант × навички × знання × практику. Індикатором сильних сторін є високі результати, які людина отримуєте в компанії, а також радість та енергію в процесі роботи. Пан Ярослав зазначив, що компанія шукає на роботу людину, яка стане членом колективу, великої сімʼї та власне бренду. Він пояснив, що вони віддадуть перевагу комунікабельній людині, яка має бажання працювати, домовлятися, прагне розвиватися, яка бере ініціативу в свої руки.

 

 

  Скільки людей у світі люблять свою роботу? Лише 5%. Багато часу йде на пошук, підкреслив пан Ярослав, а потрібно діяти і формувати середовище навколо себе. Знайти роботу мрії неможливо, її потрібно створити, наголосив спікер. Як зрозуміти, що обраний шлях правильний? Коли через певний час людина може сказати, що це її покликання, а не просто робота. Є певні етапи на шляху до роботи мрії: це розвиток через пізнання себе, проявлення себе в складних проєктах, це практика задля досконалості та майстерність в своїй справі. «Як зрозуміти, що ви досягти того, що хочете? Компанія вас не може ігнорувати, адже на вас покладаються, без вас не можуть запустити проєкт, ваш голос хочуть почути»,промовив Ярослав Чабанюк.

 

  Далі, пан Ярослав відповідав на запитання, які цікавили аудиторію: як поєднувати сім’ю і кар’єру, що робити з професійним вигоранням, як не втратити віру в себе, з якими проблемами довелося зіштовхнутися компанії «Біонорма», і найголовніше питання, яке очікували почути абсолютно всі присутні: «А чи створили ви роботу своєї мрії?». За найцікавіше питання на думку Ярослава, яке задала Світлана Прилуцька, завідувач кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики отримала в подарунок фірмову парасольку з логотипом компанії. За найбільшу кількість правильних відповідей у процесі гри, Мар’яна Дуридівка, студентка 4 курсу спеціальності 101 «Екологія» отримала повербанк від компанії «Біонорма».

 

  Ірина Бровко, виконавчий директор Інституту Агробіології, представила Інститут розповівши, що це приватна наукова установа, яка займається науковим консалтингом та фундаментальними розробками в галузях агрономії, біотехнології, мікробіології, екології. Пані Ірина наголосила, що Інститут є лідером в сфері державної реєстрації пестицидів. Також, вона підкреслила, що 30% випускників, що працюють в компанії після університету, це саме випускники НУБіП України.

  Катя Благодарова, заступник директора з економічних питань представила компанію «Втормаг». Вона розповіла, що компанія розпочала свою діяльність у сфері поводження з небезпечними відходами з 2018 року та працює згідно з всіма нормами і правилами чинного законодавства України та стандартів Європейського союзу. «Мій шлях до роботи мрії був непростим, проте у мене завжди була мотивація жити своє краще життя. У вас в доступі є багато інформації, тому використовуйте її з користю. Витрачайте час на те, що робить вас розумними та ефективними. Виходьте із зони комфорту, пробуйте щось нове, йдіть на співбесіди, стажування, вірте в себе і все вийде!»,промовила Катя Благодарова.

  Сергій Сальніков, начальник сервісно-технологічного відділу та Катерина Тракалюк, начальник відділу по роботі з персоналом представили компанію «Укравіт». Сергій підкреслив, що компанія є найбільшим українським виробником препаратів для хімічного захисту сільськогосподарських культур промислового та приватного секторів. Катерина відповіла на запитання аудиторії, як успішно пройти співбесіду та наголосила, що компанія представлена у всіх регіонах України, тому студенти мають можливість працювати навіть у своєму рідному місті.

  

  Едуард Арустамян, директор Департаменту природно-заповідного фонду та біорізноманіття представив Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. Пан Едуард щиро запросив студентів спробувати свої сили та надіслати резюме в Міністерство. Він нагадав, що в цьому році гостро стояло питання чи залишиться спеціальність 101 «Екологія» у тому вигляді, в якому вона є, або її обʼєднають зі спеціальністю 106 «Географія». Пан Едуард подякував за підтримку та пояснив, що спільними зусиллями вийшло запобігти обʼєднанню спеціальностей. «Спеціальність 101 «Екологія» набирає обертів і стає неймовірно популярною, престижною. Нам потрібна талановита молодь з вищою освітою! Розвивайтеся, навчайтеся, долайте всі перешкоди, все у ваших руках!», — говорить пан Едуард.

  Юрій Расюк, начальник відділу екологічної освіти та науки департаменту природно-заповідного фонду і біорізноманіття Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, додав, які вимоги висуваються до кандидата, пояснив, де шукати відкриті вакансії, куди відправляти резюме.

  

  Зустріч пройшла у теплій, дружній атмосфері, між роботодавцями та студентами вийшов конструктивний діалог. Студенти ділилися зворотнім звʼязком, ставили питання, розповідали про свої невдалі співбесіди, страхи, ділилися думками щодо карʼєрного зросту. Роботодавці неабияк зацікавлені у випускниках факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, адже студенти під час навчання отримують всі необхідні знання та навички. Випускникам залишається додати трохи сміливості, впевненості та бажання і перспективне робоче місце на ринку праці забезпечено.
  Тож, щиро бажаємо нашим студентам вдалих співбесід, кар’єрного та професійного зростання! Крім того, щиро вдячні стейкхолдерам факультету за участь у заході та продуктивну співпрацю!

Наталія Батрак 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook