Майстер-клас із судової практики Верховного Суду

30 жовтня 2023, 15:45

 30 жовтня на юридичному факультеті в межах вивчення навчальної дисципліни «Земельне право» для студентів 3 курсу денної форми навчання була проведена гостьова лекція «Спори щодо прав на земельні ділянки: огляд постанов Верховного Суду», яку провів секретар Великої Палати Верховного Суду Віталій Уркевич, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрН України.

Судова практика розглядалась за напрямами:

1. Проблеми визначення юрисдикційності спорів щодо прав на земельні ділянки (дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки; правомірність набуття права оренди земельної ділянки за рішенням державного органу; скасування рішення, запису щодо державної реєстрації права оренди земельної ділянки; «подвійна» оренда земельної ділянки; оскарження рішення про встановлення річного розміру орендної плати за земельні ділянки; учасник спору: громадянин чи фермерське господарство; збільшення площі земель фермерського господарства; виділення другої та кожної наступної земельної ділянки для ведення фермерського господарства; земельні спори щодо прав та обов’язків фізичних осіб; використання земельних ділянок фізичними особами-підприємцями);

2. Застосування норм матеріального права у спорах щодо прав на земельні ділянки (належний та ефективний спосіб захисту прав на земельні ділянки; право довічного успадковуваного володіння земельною ділянкою; право постійного користування земельною ділянкою; право оренди земельних ділянок; плата за землю; правові висновки Верховного Суду щодо захисту інших прав на земельні ділянки).

Лекція відзначалась значною інформативністю та динамічністю подання матеріалу, по закінченню якої доповідач надав ґрунтовні відповіді на питання зацікавлених слухачів.

За цікаву змістовну і актуальну тему лекційного заняття та майстерне його проведення від імені студентів і викладачів слова щирої подяки висловив завідувач кафедри аграрного, земельного та екологічного права ім. академіка В.З. Янчука професор Володимир Єрмоленко, який запросив високого гостя до подальшої співпраці.

Володимир Єрмоленко

завідувач кафедри аграрного,

земельного та екологічного права

 ім. академіка В.З. Янчука, д.ю.н., професор

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook