Відбулася відкрита лекція з цифрової економіки для студентів 2 курсу

20 жовтня 2023 року

05 жовтня 2023 року згідно встановленого графіку відбулася відкрита лекція з цифрової економіки на тему «Державна політика та цифрова економіка: стратегічні напрямки розвитку та вклад в економічне зростання» для студентів 2 курсу освітніх програм «Економічна кібернетика», «Цифрова економіка». Лекцію провела док. філос. за спец. ек., ст.викладачка кафедри економічної кібернетики Інна Костенко.

Зображення, що містить у приміщенні, меблі, одежа, стілець

Автоматично згенерований опис

Під час лекції було розглянуто питання формування державної політики в сфері цифрової економіки та роль держави в цифровій трансформації. Серед важливих аспектів, що було представлено на занятті розвиток бізнес-моделей взаємодії між бізнесом, державою та населенням, а також економічна та політична складова відкритої фінансової звітності, що закладені в Директиву 2013/34 / ЄС, та мають ряд напрямів щодо імплементації в Україні. Інна Сергіївна наголосила на ряду глобальних ініціатив та міжнародних стандартів, до яких приєдналася Україна, які перебували встановленню програми розвитку цифрової економіки.

Зображення, що містить у приміщенні, стіна, меблі, одежа

Автоматично згенерований опис

Студенти мали нагоду ознайомитися з сервісами публічної фінансової звітності та зведеної статистики за окремими галузями, проєктами – Державного порталу відкритих даних (https://data.gov.ua/), Дія.Відкриті дані (https://diia.data.gov.ua/), Державного веб-порталу бюджету для громадян (https://openbudget.gov.ua/), Єдиного порталу використання публічних коштів (https://spending.gov.ua/), Державного порталу електронних закупівель «Прозорро» (https://prozorro.gov.ua/) тощо.

Зображення, що містить у приміщенні, меблі, одежа, стіна

Автоматично згенерований опис

Огляд порталів дозволив практично оцінити рівень прозорості, функціональність роботи з відкритими даними. Було розглянуто кейси:

  • знайти прогнозні показники економічного розвитку на 2023-2024 рік за даними Мінфін,
  • визначити на основі зведених даних про ринок праці, ФОП, резервів НБУ стан економічного фронту України,
  • перевірити для нашого університету опубліковані договори, звіти, виконані транзакції за липень-вересень 2023 року,
  • визначити частки бюджету за видатками в 2022 році - яку частку несуть зовнішні джерела, яка частка оборона, освіта, соціальний захист.

Такі кейси та публічні сервіси продемострували розвиток електронного урядування на різних рівнях управління як приклад цифровізації економіки та важливий стратегічний напрям.

Зображення, що містить у приміщенні, текст, стіна, презентація

Автоматично згенерований опис

Оскільки бізнес-моделі в умовах цифрової економіки включають не лише розвиток урядування, було розглянуто розвиток ринку онлайн-послуг під впливом цифрової економіки в умовах державного регулювання. Тема включала аналіз вкладу цифровізації в економічне зростання країни та сценарії розвитку цифрової економіки України в умовах державного управління.

Зображення, що містить у приміщенні, меблі, стіна, Офісна будівля

Автоматично згенерований опис

Відвідали лекцію заступниця декана факультету інформаційних технологій, доцент кафедри економічної кібернетики, к.е.н. Наталія Клименко, заступник декана факультету інформаційних технологій, доцент кафедри економічної кібернетики, д.е.н. Володимир Кравченко, заступниця декана факультету інформаційних технологій, доцент кафедри інформаційних систем і технологій, д.ф. за спец. осв./пед. Валентина Корольчук, доцент кафедри економічної кібернетики, к.е.н. Наталія Рогоза, ст. викладачка кафедри інформаційних систем і технологій, д.ф. за спец. осв./пед. Таїсія Саяпіна.


Наталія Рогоза,
доцент кафедри економічної кібернетики

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook