Насичений день фахової поїздки до Німеччини: відкриваємо знання про кадастр Люббена і консолідацію земель у Бранденбурзі

14 жовтня 2023 року
  Студенти факультету землевпорядкування НУБіП України продовжують поглиблювати свої знання і переймати досвід від німецьких спеціалістів, перебуваючи у захоплюючій фаховій інформаційній поїздці «Консолідація земель і управління земельними ресурсами: приклади з Німеччини, перспективи для України», організованої Товариством з управління та реалізації земель (BVVG) Німецько-українського агрополітичного діалогу (APD). 13 жовтня 2023 року програма візиту передбачала знайомство з кадастровою системою Люббена і детальне вивчення досвіду консолідації земель на території колишнього вугільного видобутку.

  Знайомство з особливостями роботи відомств задіяних у сфері консолідації земель та кадастру федеральної землі Браденбург розпочалося з проєкту F60. Перехідний конвеєрний міст F60 – технологічний гігант завдовжки 502 метри, 204 метри завширшки і 80 метрів заввишки. Йога вага близько 11 тис. тонн. Знаходиться він на озері Бергхайдер поблизу міста Ліхтерфельд в районі Ельба-Ельстер на півдні Бранденбурга. Тут, протягом довгого часу, видобували відкритим способом буре вугілля. А після завершення видобутку Земельне відомство з питань сільського розвитку, сільського господарства й консолідації земель (відділ у Лукау) реалізувало проект з консолідації земель на території майже 5 тис. га. Нині це не закинуті землі підприємства з видобутку корисних копалин, а високотехнологічний парк сонячної і вітрової генерації енергії, облаштоване озеро з багатьма видами рекреаційних послуг, територія, що приваблює тисячі туристів.

  Про те як був реалізований проєкт консолідації земель на території колишнього видобутку вугілля розповіли Іріс Реппманн та Беате Ріхтер із Земельного відомства з питань сільського розвитку, сільського господарства й консолідації земель (відділ у Лукау). Свою доповідь вони розпочали зі знайомства з організацією процесу консолідації земель у Браденбурзі та відомства, що ним займається. Відомство створено у 1991 році, адже після об’єднання, східна Німеччина стикнулася з низкою проблем – з’ясування відносин власності (відокремлена власність на будівлі та землю), занедбані ландшафти і мережі доріг, конфлікти землекористувачів тощо. Нині у відомстві працює 211 жінок і 121 чоловіків. По всій федеральній землі Браденбург відбувається 132 процедури консолідації земель, на площі 238 тис. га і в цьому приймає участь понад 40 тис. учасників. Відділ в Лукау відповідає за 42 процедури на площі близько 70,7 тис. га. Учасникам проекту було представлено історичний шлях процесу консолідації земель у Бранденбурзі, наведено конкретні приклади. Здобувачі мали змогу порівняти ситуацію розташування земельних ділянок до та після проведення процедури консолідації земель. Також було детально ознайомлено із проєктом консолідації, що був розпочатий у 2002 році, на території видобутку бурого вугілля, що й відвідала делегація з НУБіП. Видобуток вугілля у промислових масштабах на цьому місці почався у 60-ті роки ХХ ст. і продовжувався до 1999 року. Конвеєрний міст Ліхтерфельд-Шаксдорф використовувався з 1991 по 1992 роки. Таких конвеєрних мостів існує 5, чотири з них досі використовуються. Сьогодні він відкритий для відвідувачів як експонат Міжнародної гірничої виставки Fürst-Pückler-Land і є одним з етапів Європейського маршруту промислової спадщини. Саме цей міст і відвідали учасники проєкту.

  Під час екскурсії студенти дізналися, що такі конвеєрні мости були побудовані підприємством TAKRAF у Лауххаммері є найбільшими пересувними промисловими машинами у світі. Як конвеєрні мости вони транспортують породу, що лежить над вугільним пластом. Товщина шару, що знімається, становить 60 м, звідси і назва F60. Його довжина становить 502 м і його часто називають «лежачою Ейфелевою вежею».
  Наступною частиною робочого дня був візит до Відомства з питань кадастру і геодезії Люббен (округ Шпреєвальд), а сама зустріч проходила у залі засідань окружного парламенту. Керівник кадастрової служби Маріян Міхаеліс представив роботу організації та головні завдання, які стоять перед нею. Відомство з питань кадастру і геодезії Любен підпорядковане Міністерству внутрішніх справ і муніципальної політики у ньому працює 44 співробітники, з них 50% жінки. Відомство відповідає за ведення кадастру нерухомості, внесення відомостей до кадастру, вирішення межових спорів, оцінювання земельних ділянок, моніторинг ринку земель тощо. Відомство функціонує на площі 2,274 кв. км, де розміщено близько 260 тис. кадастрових земельних ділянок. Крім кадастрової служби тут працює 136 акредитованих інженерів-геодезистів.

  Під час виступу, Маріян Міхаеліс провів невеликий екскурс в історію створення кадастру в Бранденбурзі та забезпечення прав власності шляхом ведення поземельної книги і кадастру нерухомості. Цікавим фактом виявилося те, що і в Основному Законі або «Grundgesetz» (конституція Федеративної Республіки Німеччини), і в Конституції України стаття 14 присвячена землі та праву власності.
  Потому учасники зустрічі ознайомилися із організацією геодезичної служби в Бранденбурзі, його структурою та завданнями служби. Керівник представив також, як забезпечується та фіксується право власності у Німеччині й показав різницю між поземельною книгою, яка представляє федеральне право і єдиний формат приписів, та кадастр нерухомості, що відповідає закону кожної окремої федеративної землі та може відрізнятися в різних частинах країни.
  Згодом учасники змогли доторкнутися до найціннішого – стародавніх кадастрових карт і книг, які майже на 100% збережено і дотепер. Зберігаються вони в архіві відомства. Також студентки змогли дослідити історичні поземельні книги, переглянути сучасні картографічні матеріали, що використовуються у сьогоденні. Дізналися, що 19 червня 2019 р. Було ухвалено зміни Бранденбурзького Закону про геодезичну справу, а саме: повне територіальне покриття, вчасне надання актуалізованої інформації, застосування стандартів, чіткі ліцензійні умови. А з 15 січня 2020 року всі цифрові геоінформаційні дані почали надаватися безкоштовно за допомогою порталу Brandenburg Viewer, доступ до якого є у кожного (окрім персональних даних про власника).

  По завершенню навчального блоку учасників чекало знайомство із єдиним у Європі природним заповідником Шпреєвальд, що оповитий заплутаним лабіринтом із понад сотні каналів. На площі 475 кв. км живуть лелеки, бобри, орлани-білохвости, чаплі, видри та багато інших птахів і тварин. Загалом Шпреєвальд налічує близько 18 тис. видів флори і фауни. Це унікальний природний ландшафт з 1991 року перебуває під захистом ЮНЕСКО.

  Черговий день фахової освітньої ініціативи для студентів факультету землевпорядкування НУБіП України виявився насиченим, пізнавальним та збагатив їхній академічний досвід. Ці зустрічі відкрили юним землевпорядникам нові знання про кадастр Люббена, озброїли ноу-хау із консолідації земель на територіях, де колись домінував видобуток вугілля, познайомили із «лежачою Ейфелевою вежею» та «німецькою Венецією».

Владислава Сільченко,
студентка факультету землевпорядкування,
учасниця проєкту
 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook