Сучасні тренди в альтернативних продуктах харчування від НУБіП спільно з телеканалом 1+1 для всіх українців

6 жовтня 2023 року

   Людство потребує пошуку нетрадиційних джерел  білка, а також їх популяризації на продуктовому ринку, як здорової альтернативи м'ясного білку, який користується найбільшою популярністю.

   На сьогодні великою популярністю користуються раціони здорової їжі, а також різні системи харчування, засновані на заміщенні продуктів промислової обробки більш «натуральними». Не меншу актуальність набирає і система харчування – вегетаріанство. За цією системою з повсякденного раціону витісняються м'ясні продукти (свинина, баранина, яловичина) і на місце їм приходять інші джерела амінокислот. При виключенні з харчування білків тваринного походження необхідно мати на увазі, що рослинні білки мають меншу ступінь засвоєння, ніж білки тваринного походження, тому вибір різних типів білкових продуктів протягом дня має важливе значення. 

   Під «нетрадиційними» і «новими» джерелами білка, які є перспективними для використання в харчуванні, мають на увазі протеїновмісні продукти, що представляють собою або відходи харчового і кормового виробництва, або зовсім нові джерела для отримання білка.

   Ефективність обміну білків в організмі людини в значній мірі залежить від якісного і кількісного складу їжі. При надходженні з їжею білків нижче рекомендованих норм в організмі починають розпадатися білки тканин, а утворюються амінокислоти - витрачатися на синтез ферментів, гормонів та інших необхідних для організму біологічно активних сполук. Стан білкового обміну у великій мірі залежить від нестачі або відсутності незамінних амінокислот (НАК). Клітини організму людини не можуть синтезувати необхідні білки, якщо в складі їжі відсутній хоча б одна незамінна амінокислота. Тому доцільно включати в раціон достатню кількість рослинного білка, але з різних джерел.

   З метою розширення ассортименту напівфабрикатів в лабораторіях кафедри технології мясних, рибних та морепродуктів спільно з РОБОТОДАВЦЯМИ – компанією АЛЬМО-ВЕКА ФУД та для всіх Українців через телеканал 1+1  представлено технологію рослинного напівфабрикату (веганських),  який має високу харчову цінність, завдяки додаванню до його складу соєво-пшеничної сировини, обробленої в екструдері, та соняшникової і кокосової олій.  Також, завдяки додаванню гідролізованих рослинних білків, дріжджових екстрактів та смако-ароматичних композицій, натуральних барвників та спецій, досягається смак, подібний до м’ясного стейку.

   ДАНА технологія рослинних стейків значно розширить асортимент продуктів функціонального призначення на основі натуральних компонентів, що дозволить в певній мірі вирішити актуальну проблему харчування на рослинній основі.

Іванюта Анастасія,

доцент кафедри технології м'ясних,

рибних та морепродуктів

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook