Регіональний діалог Європейського Союзу: чи залежать харчові системи від сталого використання земель?

1 жовтня 2023 року

      27-28 вересня 2023 року за ініціативи та підтримки Генерального директорату Європейської комісії з охорони здоров'я та безпеки харчових продуктів відбувся гібридний семінар «Регіональний діалог ЄС про стійкі харчові системи: від виробництва до споживання». Ключовими темами для обговорення на семінарі стали зміна клімату, втрата біорізноманіття, деградація навколишнього середовища та океанів.
      Оскільки на продовольчих системах лежить відповідальність за близько 30% кліматичних змін, стратегія ЄС «Від ферми до виделки», що складається з різноманітних директив і нормативних актів ЄС, може сприяти вирішенню цих проблем, якщо така політика та продовольчі системи будуть належним чином скориговані та налаштовані, аби відповідати цілям сталого розвитку. Коригування продовольчих систем у ЄС має враховувати відмінності країн щодо наскрізних проблем, таких як деградація земель або втрата продовольства, що, в кінцевому підсумку, впливає на те, як їжа виробляється, обробляється, транспортується та споживається.


     Дводенний гібридний семінар став дискусійною платформою для ЄС, Грузії, України, Молдови, Азербайджану, Вірменії, Албанії, Боснії та Герцеговини, Чорногорії, Північної Македонії, Косово, Сербії та Туреччини для обговорення того, як коригування продовольчих систем може стати частиною ширшої політики та стратегій на національному чи регіональному рівнях. Проведене обговорення мало на меті забезпечити подальший розвиток та зміцнення проектів відповідних країн, спрямованих на стійкість продовольчих систем. Такі зусилля, як частина співпраці між ЄС та країнами регіону, започаткують пошук спільних відповідей на глобальні виклики.

      В рамках семінару 28 вересня відбувся діалог про здоров'я ґрунтів та земель, а також стале використання добрив. Оскільки ґрунти є життєво важливим і вразливим ресурсом для виробництва продовольства, необхідно через практики сталого землеустрою відновлювати їх родючість там, де вона була втрачена, аби запобігти опустелюванню, ерозії та зберегти біорізноманіття.
      Погляд ЄС на існуючі проблеми представили політичний спеціаліст Генерального директорату Європейської Комісії з питань внутрішнього ринку, промисловості, підприємництва та малого та середнього бізнесу (DG GROW) Джеремі Пінт, а також експерт з питань політики Генерального директорату Європейської Комісії з питань сільського господарства та сільського розвитку (DG AGRI) Еммануель Петель.


       Погляд окремих країн на вирішення проблеми сталого використання сільськогосподарських земель та ґрунтів представили завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України професор Андрій Мартин, керівник лабораторії Служби дослідження родючості ґрунтів Міністерства охорони навколишнього середовища та сільського господарства Грузії Георгій Гамбашидзе, координатор групи живлення рослин Міністерства сільського і лісового господарства Туреччини Ясар Орхан, а також доцент факультету сільського господарства та харчових наук Сараєвського університету (Боснія та Герцеговина), доктор Еміна Сіяхович.


      Була також проведена сесія запитань і відповідей щодо потенційної співпраці та синергії між підходами до збереження сільськогосподарських земель та ґрунтів в ЄС та країнах регіону. Відповідаючи на питання учасників семінару доповідачі намагалися окреслити стратегії економічного розвитку, що здатні подолати конфлікт між потребами продуктивності та уникненням деградації навколишнього середовища та відновленням ґрунтів.

Доцент кафедри землевпорядного проектування
Людмила Гунько

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook