Наукову доповідь «Сучасна репродуктивна біотехнологія як елемент інтенсивного післявоєнного відновлення тваринництва України» представив на ректораті НУБіП України професор кафедри Віталій Ковпак

28 вересня 2023, 21:36
Кафедра акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин

Подією для співробітників кафедри та факультету ветеринарної медицини став виступ на ректораті професора кафедри Віталія Васильовича Ковпака з науковою доповіддю про перспективи застосування високотехнологічних методів для покращення відтворення у скотарстві України. Поголів’я великої рогатої худоби в Україні за рік війни, на 1 березня 2023 року, скоротилося на 15,6% - до 2 409 100, зокрема корів - на 15%, до 1 347 300 (згідно даних Асоціації виробників молока).

Окрім зменшення чисельності тварин відмічається і суттєве відставання продуктивності корів в порівнянні із іншими розвиненими країнами. Значною мірою продуктивність великої рогатої худоби залежить від повноцінної годівлі та сприятливих умов існування, проте не варто виключати індивідуальні генетичні особливості, адже за однакових умов утримання відмічають значні відмінності надоїв всередині стада.

Досягнення у біотехнології відтворення тварин та розробка різноманітних інструментів, які зазвичай називають допоміжними репродуктивними технологіями, дають можливість максимізувати кількість потомства від генетично цінних тварин.У світі проводиться понад 1,5 млн. трансплантацій ембріонів ВРХ на рік.

І хоча у світі комерційне перенесення ембріонів великої рогатої худоби прибутковий міжнародний бізнес який швидко розвивається, в Україні дана технологія і досі не знайшла широкого впровадження, а виробництво ембріонів зазвичай здійснюється переважно у наукових цілях.Співробітники кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин НУБіП України, на базі навчально-наукової лабораторії «Центр репродуктології тварин з банком сперми та ембріонів», використовуючи сучасні світові підходи, працюють над удосконаленням технологій виробництва ембріонів ВРХ в системі in vitro. А саме: застосування трансвагінальної пункції фолікулів, для отримання ооцитів; запліднення ооцитів методом ICSI, розробкою нових та удосконаленням існуючих методів кріоконсервування ембріонів. Використання сучасних технологій дає можливість зменшити собівартість виробництва ембріонів та підвищити ефективність використання даного методу для післявоєнного відновлення поголів’я великої рогатої худоби.

Доповідь і представлені матеріали викликали активну дискусію, участь в який взяли професори Олег Мельник, Світлана Прилуцька, Лідія Шинкарук.
     Інформація за матеріалами доповіді.
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook