Моє тіло – моє діло. Як прийняти себе попри «інстаграмні» стандарти краси в суспільстві: відкрита лекція на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК

27 вересня 2023 року

Метелики не можуть бачити свої крила.
Вони не можуть бачити, наскільки вони
прекрасні, але все решта можуть.
Так само і у людей.

  

     Історія краси тіла та його сприйняття в будь-яких станах пройшла довгий шлях. У часи Леонардо да Вінчі і Сандро Боттічеллі ідеалом краси вважались жінки більш повної комплекції, а, наприклад, в недавніх 1990-х існувала мода на худих дівчат з довгими ногами і вузькими стегнами. В усі часи жінки змінювали себе, щоб відповідати стандартам краси та подобатись оточуючим, особливо чоловікам. Але чи подобались вони собі? Чи хотіли вони тих змін свого тіла? Чи було гармонійним існування в тілі, що відповідало химерному суспільному стандарту? Найголовніше для розуміння змін у психіці людини, якій діагностували розлад харчової поведінки, усвідомити, як і чому, під впливом яких подій чи людей, їй так запраглось «ідеалу» і що не так у її стосунках зі своїм власним тілом.

      Людське тіло живе, тому воно може бути неідеальним. Всі люди красиві від народження, в кожного є своя особливість, яка відрізняє його зовнішність від інших. На мій погляд, саме патріархальний устрій суспільства, страх не сподобатись, низька самооцінка або перфекціонізм змушують жінок заганяти себе в рамки, відчувати невпевненість і худнути до анорексичного стану, або, навпаки, страждати на булімію. Суспільство більше готове сприймати чоловічу «недосконалість», проте і до них висуваються певні «претензії», наприклад, підкреслена мускулатура, точений прес, V-подібний силует… За даними різних дослідників, до 95% чоловіків тією чи іншою мірою не задоволені власним тілом. Проте жінки почувають себе більш зобов’язаними  утримувати нормальну вагу та об’єми тіла, постійно худнути, наносити макіяж, позбавлятись волосся з тіла, щось в собі корегувати за допомогою косметології або хірургічних втручань. Звісно, здоров’я живе в тілі, яке відповідає певним рекомендованим нормам, тілі, про яке дбають і яке цінують. Проте, якщо й виникають якість естетичні проблеми, це не має впливати на відношення до самої людини і аж ніяк не повинно змушувати її страждати. Наразі ж ідеальні відфотошоплені красуні з інтернету хоч раз в житті змушували кожну жінку, особливо дівчаток-підлітків відчувати себе непривабливою, неправильною та, можливо, непотрібною через розтяжки, животик замість пресу, целюліт, великий ніс чи маленькі губи замість жахливо накачаних.

     Аби протистояти цьому, потрібна адекватна самооцінка, тверда і непохитна любов до себе, сприйняття себе та любов наших близьких. Адже саме «невинні» критичні зауваження батьків щодо зовнішності своїх дітей та жорстокі коментарі однолітків, починаючи вже з 5-7 років, можуть призвести до того, що потім людина все життя буде боротись з розладами харчової поведінки.

       Але як протистояти диктату суспільства, приймати себе таким, який ти є, та полюбити себе справжнього?

     25 вересня на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК доцентом кафедри громадського здоровꞌя та нутриціології  Альоною Альтановою була проведена відкрита лекція для всіх бажаючих на тему: «Психологія сприйняття власного тіла та розлади харчової поведінки».

    На лекції піднімались актуальні й потрібні для обговорення теми, такі як:

  • Порушення сприйняття власного тіла через тригери;
  • Історія тіла та краси від епохи Відродження і до сьогодні;
  • Фемінізм;
  • Бодіпозитив;
  • Материнство та зміни в тілі матері;
  • Вплив культури на образ та сприйняття тіла;
  • Розлади харчової поведінки: нервова булімія, компульсивне переїдання та нервова анорексія. Які першопричини, симптоми, лікування на фізичному та психологічному рівнях здоров’я особистості;
  • Дисморфобія;

 Вплив батьків на любов до власного тіла та зміни в ньому.

     Ми, студенти 3 курсу спеціальності 229 «Громадське здоровꞌя», висловлюємо щиру подяку Альоні Борисівні за надзвичайно актуальну, потрібну, змістовну, цікаву та пізнавальну лекцію!

      «Це та тема, яка має бути обговорювана в усіх колах суспільства, аби сучасні жінки та підростаючі дівчата навчились любити себе, поважати, цінувати та приймати себе і своє тіло в будь-яких його станах і проявах, впевнено стверджує староста Діана Маркова».

 

     «Окремо хочемо відзначити презентовану в лекції перелік спеціалізованої літератури про історію тіла та краси в різні століття і в різних культурах, що допоможе студентам розширити своє бачення краси й сприйняття тіла загалом, а також матеріал з лікування розладів харчової поведінки, що мені, як фахівцю з нутриціології, піде на користь та є чудовою скарбничкою для поповнення знань про здоров’я» говорить Марія Шелих.

Як побажання від студентів, хочемо побільше чути таких лекцій, із залученням роботодавців та інших стейкхолдерів.

З нетерпінням чекаємо наступних лекцій, практичних занять у стінах рідного НУБіП України.

Діана Маркова,

студентка 3-го курсу факультету харчових

технологій та управління якістю продукції АПК,

спеціальність «Громадське здоров’я» 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook