Поради фахівця щодо збору яблук

15 вересня 2023 року
Усі сорти яблук, залежно від часу дозрівання, можна розділити на три великі групи:
літні – починають дозрівати в серпні, придатні для вживання відразу ж після збору, лежати довго не можуть; з них виготовляють варення, компоти, соки, можна сушити на зиму;
осінні – збирають з середини серпня і до початку вересня, зберігаються до 4 місяців, також можуть йти на переробку;
зимові – зберігаються найдовше, при правильному зборі їх можна зберігати до весни; збирають з середини вересня і до початку жовтня, набирають свій смак в процесі дозрівання і при зберіганні.
Для того, щоб урожай зберігався тривалий термін, його потрібно правильно зібрати, а для цього необхідно дотримуватися певних правил:
  • виберіть теплий, сонячний осінній день;
  • починайте роботу в обідній час, щоб волога після ночі змогла висохти на плодах;
  • перед тим, як почати зривати плоди, потрібно з землі зібрати всі яблука і зламані гілки;
  • починайте збір потрібно з нижніх гілок: так ви зменшите кількість плодів, що впадуть;
  • першочергово обривайте фрукти з південного боку – там вони дозрівають швидше;
  • обережно зривайте яблуко, обхопивши всією рукою, а вказівним пальцем натисніть на плодоніжку;
  • складайте яблука в плетені кошики; якщо таких немає – у відра, зсередини вистелені мішковиною або щільною тканиною;
  • усі хворі, червиві і підгнилі фрукти бракуйте, збирайте окремо разом з падалицею для переробки або вживання відразу.
У Боярському фаховому коледжі вже стартував збір врожаю у яблуневому саду. Студенти групи СП-21 під час навчальної практики зібрали гарний врожай яблук, який передали у їдальню коледжу на зберігання та переробку.
 
Надія СТОРОЖЕНКО, викладач агрономічних дисциплін
 


 
 
 
 

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook