ЗБЕРЕЖЕМО ВОДНІ РЕСУРСИ – ЗБЕРЕЖЕМО Й ЖИТТЯ

13 вересня 2023, 19:13

 ЗБЕРЕЖЕМО ВОДНІ РЕСУРСИ – ЗБЕРЕЖЕМО Й ЖИТТЯ

 

Ще давні греки говорили, що вода дорожча від золота олімпійських перемог. Однак, про це, мабуть, не всі пам'ятають. Як можна пояснити варварське ставлення до води?! Забруднення води – це серйозна екологічна проблема. Адже вода необхідна для існування всіх живих організмів, в тому числі і людей. Але її забруднення унеможливлює використання води для пиття. А існуючі способи очищення води аж ніяк не є панацеєю, оскільки в багатьох випадках нічим допомогти не можуть.

Практична робота з дисципліни «Водна токсикологія» для студентів 3 курсу та 1 курсу скороченого терміну навчання спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура» в польових умовах сприяє поглибленню й розширенню знань, посиленню інтересу до пізнавальної діяльності, формуванню творчої особистості майбутнього спеціаліста, здатного до постійного самовдосконалення та самоосвіти впродовж життя.

Відбір проб для токсикологічних досліджень проводили на Горіхуватських ставках, що розташовані на території Національного парку «Голосіївський» на р. Горіхуватка – права притока р. Либідь, довжина яких становить близько 4 км, протікають лісовою місцевістю. Студенти ознайомилися із морфометричними параметрами водойми – площею, довжиною, шириною, глибиною та загальною конфігурацією. Ставки мають видовжену форму глибиною 1,5–2 м, зазнають значного рекреаційного навантаження. Перший ставок замулений та зарослий вищою водяною рослинністю.

Верхній ставок порівняно невеликий і також сильно замулений, нижній має найбільшу площу, відносно не зарослий, біля нього розташований сосновий гай. Саме цей став має найбільше рекреаційне навантаження.

Особливістю цих водойм є розташування каскаду в межах лісу. Це створює специфічні умови для існування флори й фауни.

На якісний склад середовища впливає рекреація, викликана розвитком інфраструктури довкола цієї системи водойм. На формування біорізноманіття водойм впливають численні фактори. До них належать особливості вузьких долин, де знаходяться водотоки, на яких створено ставки, стрімкі заліснені схили, що іноді впритул підходять до водного об’єкта. У зв’язку з практичною відсутністю заплав на водотоках, розміщених у цьому урочищі, можливості для заболочення прилеглих до них частин місцевості обмежені.

Завдяки використанню сучасного приладу Water Quality Meter студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів мали можливість визначити головні фізико-хімічні показники води, до яких належали вміст розчиненого у воді кисню, рН-середовища, електропровідність, загальна мінералізація, солоність води. Старший викладач кафедри гідробіології та іхтіології Аліна Макаренко детально пояснила студентам принцип роботи приладу. В процесі досліджень якості води було дано оцінку гідрохімічного режиму та його вплив на біологічну продуктивність водойми.

У штучно-створених водоймах (паркові ставки) за тривалий час існування без належного догляду з боку людини починають відбуватися деструктивні процеси, зокрема заболочення, заростання водойм вищою водною рослинністю. Це погіршує екологічні умови шляхом порушення нормального розвитку фіто- та зоопланктону, зообентосу, що приводить до змін у іхтіофауні.

Зростання рівня акумуляції токсикантів в організмах риб у часі є фактором, який наближує екологічні катастрофи i спричиняє спершу непридатнicть риби i рибопродуктів для харчових i кормових цілей внаслідок перевищення санітарно-гігієнічних нормативів, а потім – масову загибель риб від кумулятивних токсикозів. Порушується і відтворювальна функція іхтіофауни за рахунок депонування токсикантів у гонадах риб та руйнування всього їх генофонду.

Риби у багатьох випадках виступають завершальною ланкою трофічних ланцюгів водойм і, як організми, що мають досить тривалий життєвий цикл, з часом можуть накопичувати патологічну інформацію, яку можна реєструвати візуально і за допомогою точних методів дослідження. Це, в свою чергу, дозволяє розробляти методичні підходи до вирішення завдань щодо нормування скидання у водойми стічних вод та встановлення ГДК для різних класів токсичних сполук.

 

Пам'ятаймо, люди, назавжди,

Неможливо жити без води.

Це –  життя колиска, це дощі.

Це роса і квітка на межі.

Це тумани, ріки і моря.

Джерело у спеку. Це –  життя.

Це кришталь озер і джерело.

Це хмарки у небі, це село

У тополях й вербах над ставком.

Це криниця, квітка під вікном,

Шурхіт хвиль і шторму дикий рев,

Це струмок у травах між дерев,

Зелень трав, веселки кольори.

Пам'ятайте, люди, назавжди!

3. Віденко

 

 

Сьогодні весь український народ схиляє голови у словах подяки за вашу мужність, сталеву витримку та героїзм. Ми пам’ятаємо, що кожен світанок зустрічаємо завдяки нашим захисникам та їх незламній силі духу у протистоянні з ворогом!

Ви боретесь за те, чому немає ціни – за свободу, волю та незалежність! Переконані, що ми обов’язково переможемо та відновимо справедливість!

 

Старший викладач кафедри гідробіології та іхтіології

Максим ХАЛТУРИН

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook