На шляху до магістерської програми із консолідації земель: Міжнародний семінар LANDNET у Стамбулі

10 вересня 2023, 13:14
Міністерство сільського та лісового господарства Туреччини

         Із 2002 року Регіональний офіс ФАО ООН в Європі та Центральній Азії (FAO REU) розпочав проведення щорічних регіональних семінарів, які присвячувалися різноманітним проблемам земельних відносин. Ці семінари щороку розширювали коло учасників і з 2010 року отримали свою сучасну назву – LANDNET. Сьогодні це мережа провідних професіоналів із земельних питань із країн Європи та Центральної Азії, які регулярно зустрічаються для обміну розробками та передовим досвідом.


           14-й Міжнародний семінар LANDNET, що вперше після пандемії відбувся у очному форматі з 5 по 7 вересня в Стамбулі, був організовано FAO REU спільно з Міністерством сільського та лісового господарства Туреччини. Семінар зібрав понад 130 учасників із більш ніж 30 країн. Ключовими темами цьогорічного семінару LANDNET стало обговорення уроків, отриманих під час впровадження консолідації землі в Туреччині та запровадженні земельного банкінгу. Учасники воркшопу презентували та обговорили нові розробки щодо консолідації земель, у тому числі пов’язані з багатоцільовою консолідацією земель у Східній Європі, розглянули варіантів політик для вирішення проблеми занедбаних землі та регулювання обороту сільськогосподарських земель для сталого розвитку сільської місцевості.


      На запрошення FAO REU у цьогорічному семінарі LANDNET у складі української делегації традиційно взяли участь декан факультету землевпорядкування НУБіП України, професор Тарас Євсюков та завідувач кафедри землевпорядного проектування, професор Андрій Мартин.
Перший день семінару був присвячений консолідації земель та викликам у землекористуванні. У другий день основна увага була зосереджена на консолідації земель в Туреччині з навчальною поїздкою до районів проекту консолідації землі в районі Бурси. Останній день був сконцентрований на проблемах занедбаних земель, розвитку ринку та багатоцільовій консолідації земель.


Важливою складовою цьогорічної програми стала презентація програми університетського магістерського курсу з консолідації земель, яка активно розроблялася протягом 2022-2023 років за участі 14 університетів із 11 європейських країн. Одним із ініціаторів та активних учасників цієї розробки став НУБіП України.


              Представлена ініціатива має на меті розробку універсального навчального плану курсу з питань консолідації на рівні магістратури. Очікується, що напрацьовані рекомендації стануть орієнтиром для університетів в Європі та Центральній Азії і будуть спрямовані на підготовку молодих спеціалістів у сфері землеустрою, а також на підвищення кваліфікації практикуючих фахівців. Ініціатива базується на Посібнику ФАО з питань консолідації земель та Дослідженні ФАО із земельного банкінгу.


         Професор Андрій Мартин разом із Елою Ертунч із Технічного університету Коньї (Туреччина), Ярославом Янусом із Університет сільського господарства в Кракові (Польща), а також Еріком Блаабергом із Міністерства продовольства, сільського господарства та рибальства Данії, детального обговорили напрями впровадження навчальної програми в рамках панельної дискусії та відповіли на численні питання учасників семінару.
                Довідково:
            Консолідація земель є важливим інструментом в земельній політиці країн Європейського Союзу, якому надається підтримка в рамках Спільної сільськогосподарської політики ЄС. Консолідація земель традиційно покликана допомагати сільськогосподарським виробникам комплексно усувати недоліки у землеволодінні, зокрема: усувати черезсмужжя, коли наявні вузькі смуги землі, що належать різним власникам і сильно ускладнюють механізоване ведення сільського господарства, точне землеробство, меліорацію земель; припиняти далекоземелля, коли фермери є власниками декількох ділянок, розташованих на значній відстані одна від одної, що ускладнює обробіток та підвищує витрати на транспортування; оптимізувати використання ресурсів, адже консолідовані масиви землі дозволяють фермерам, особливо малим та середнім, значно ощадливіше використовувати машини, засоби захисту рослин, водні та інші ресурси, знижуючи витрати на одиницю продукції тощо.


           Очікується, що на факультеті землевпорядкування НУБіП України у 2024 році в рамках магістерської програми зі спеціальності «Геодезія та землеустрій» буде вперше в Україні запроваджено спеціалізацію із консолідації земель, що базуватиметься на рекомендаціях FAO REU.

Доцент кафедри землевпорядного проектування
Людмила Гунько

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook