Засідання вченої ради в Українській лабораторії якості і безпеки продукції АПК

8 вересня 2023 року
  09 вересня 2023 року відбулося засідання вченої ради Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК. Голова вченої ради, директор лабораторії, доктор біологічних наук, професор Валентина Корнієнко доповідала про підсумки діяльності колективу за 9 місяців поточного року та окреслила завдання на найближчу перспективу.
  У своїй доповіді Валентина Іванівна зазначила, що основними напрямками діяльності колективу лабораторії є: науково-дослідна робота, розробка та впровадження нових методів аналітичних досліджень, міжнародна діяльність; навчання та перепідготовка кадрів; лабораторні випробування, аналітична експертиза та експертний супровід. 
  Наукова діяльність вчених лабораторії тісно пов’язана із факультетами та кафедрами університету.
  Відповідно до службових листів з факультетів та розпоряджень УЛЯБП АПК починаючи з січня поточного року виробничу практику на базі лабораторії пройшли студенти ОС Магістр спеціальності 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія та експертиза» факультет ветеринарної медицини (09.01 – 25.02.2023) – 7 чол.; студенти ОС «Магістр» за спеціальністю 101 «Екологія» ОПП «Екологія та охорона навколишнього середовища» та ОПП «Екологічний контроль та аудит» факультет захисту рослин (5.06.2023-15.07.2023 р.) – 2 чол.; студенти ОС «Магістр» спеціальність «Харчові технології», факультету харчових технологій (12.06-30.07.2023) – 2 чол.; студентка ОС Магістр, спеціальність 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія та експертиза» факультет ветеринарної медицини (10.07 – 25.08.2023) – 1 особа; з Київського Національного університету ім. Тараса Шевченка ОР «Бакалавр» ОП Біологія (05.06-02.07.2023).
  Також на базі лабораторії проведено навчальну практику для: 13-ти груп спеціальності «Ветеринарна медицина та «Ветеринарна гігієна, санітарія та експертиза факультету ветеринарної медицини у період з 03.05 по 07.06. 2023 р.; для студентів ІІ курсу факультету захисту рослин, біотехнологій та екології спеціальності «Біотехнологія та біоінженерія» із дисципліни «Інструментальні методи аналізу» (03.07-08.07.2023) і для студентів ОС «Бакалавр» спеціальності «Захист і карантин рослин» (06.07.2023 р.).
  У рамках співпраці з відповідними факультетами на базі лабораторії проведено виїздні заняття для студентів: агробіологічного факультету І року навчання за спеціальністю «Садівництво та виноградарство» (19.04.2023); для студентів магістратури спеціальності 101 «Екологія» факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, а також студентів ОС «Бакалавр» спеціальність «Харчові технології» факультету харчових технологій з дисципліни «Методи контролю якості харчових продуктів» (25.04.2023 р.); студентів 4 курсу спеціальності «Екологія» та гуртківців наукового гуртка «Екологія довкілля» факультету захисту рослин, біотехнологій та екології (24 березня 2023 року).
  Приймали безпосередню участь у процесі акредитації освітньо-наукових програм факультетів тваринництва та водних біоресурсів і захисту рослин, біотехнологій та екології, а також агробіологічного факультету.
  Нині виконуємо 2 міжнародні наукові проекти: «GEF-UNIDO Environmentally-sound management and final disposal of PCB in Ukraine» спільно з Державною екологічною академією та «Smart AGRO – Система моніторингу розумного сільського господарства з проактивним планом удобрення» (українсько-естонський проект спільно з Таллінським технологічним університетом).
  Наразі ми розпочинаємо роботу в рамках спільного американського проекту «Introducing Kernza to diversify agriculture and restore soil health», який триватиме 5 років (2023-2028 рік). Технічне завдання УЛЯБП АПК полягає у здійсненні агрохімічних досліджень ґрунтів та оцінювання харчової й кормової якості зерна багаторічної пшениці. Участь лабораторії у даному міжнародному проекті виконується в рамках Кластеру "Сільське господарство-їжа-довкілля-ґрунт". Вже підписано Меморандум про наукове співробітництво.
  У відповідності до одержаного уповноваження на проведення державних випробувань пестицидів та агрохімікатів з метою їх реєстрації в Україні (наказ Мінзахисту довкілля та природних ресурсів № 828 від 13.12.2021 р.) науковці лабораторії проводять дослідження за напрямками експертизи технічних звітів за результатами випробувань на нецільових об’єктах ґрунтової, водної та наземної екосистеми та біологічної оцінки пестицидів і агрохімікатів на сільськогосподарських культурах.
  На конкурс МОН підготовлено 2 наукові проекти. У поточному році заключено 172 договори на виконання лабораторних послуг. Спеціалісти лабораторії проводять підготовку та перепідготовку спеціалістів профільних державних установ на комерційній основі та у співпраці з навчально-науковим інститутом неперервної освіти і туризму НУБіП України.
  Про готовність інфраструктури лабораторії до опалювального сезону та заходи з економії енергоресурсів доповів заступник директора з господарських питань Володимир Нагорний.
  Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко наголосив на розробці заходів щодо економії тепла, ремонту та можливості залучення наявних сонячних акумуляторів для підігріву води та можливого обігріву приміщення адміністративного корпусу; на необхідності утеплення стін корпусів лабораторії.
  В обговоренні виступила заступник директора з експертної діяльності Оксана Самкова. Вона наголосила, що наразі, маючи багаторічний досвід і експертний потенціал, лабораторія долучається до проведення комплексного моніторингу екологічної безпеки територій, які постраждали внаслідок військових дій. Нині лабораторія співпрацює зі спеціалізованою екологічною прокуратурою офісу Генерального прокурора України, здійснюючи експертно-аналітичний супровід у документуванні екологічних злочинів війни з метою визначення шкоди довкіллю та формування позову до Міжнародного кримінального суду щодо отримання репарацій. Але виникають труднощі із своєчасним придбанням необхідних реактивів, витратних матеріалів та нестача персоналу.
  Прозвітували за 9 місяців роботи керівники підрозділів (Наталія Дудченко, Світлана Мідик, Наталія Проценко, Світлана Хижняк та Юрій Вішован). Було озвучено проблеми, перспективи та пропозиції щодо оптимізації подальшої діяльності цих відділів.
  На засіданні обговорили підготовку до проведення науково-практичної конференції «Актуальні питання сьогодення та післявоєнного відновлення сільського господарства й екології: експертно-аналітичні складові формування продовольчої стратегії України» з нагоди 20 річчя УЛЯБП АПК НУБіП України.
  Наразі складено список доповідачів пленарного засідання, розіслані запрошення профільним державним та комерційним установам. У рамках заходів щодо відзначення 20-річчя лабораторії начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко наголосив на доцільності залучення представників масової інформації, а також необхідності підготовки буклету про Українську лабораторію якості і безпеки продукції АПК.
 
Світлана Мідик,
секретар вченої ради УЛЯБП АПК НУБіП України 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook