Гідність і честь – найкращі рушії якості життя людини. Чудова зустріч зі студентами гуртожитку № 8

5 вересня 2023 року

Увечері 5 березня біля гуртожитку №8 відбулася зустріч студентів з Володимиром Гонським – публіцистом, бардом, волонтером, заслуженим діячем мистецтв України
Організатори принесли на зустріч гiтару студента 1-го курсу магістратури Андрія Трофімчука, який зараз в лавах ЗСУ захищає нас від рашистських загарбників. Виникла ідея зателефонувати йому. Майбутні агробiологи i гуманітарії (які також приєдналися до дійства з сусіднього гуртожитку №3) поспілкувалися з Героєм, проскандували Андрійковi «Дякуємо!», «Слава Герою!» i заспiвали «Червону калину». Який же вiн був щасливий!..

Бесіда розпочалася з нагадування про правила поведінки студентів і деякі шкідливі звички людини. Вже не вперше провідний фахівець ННЦ виховної роботи і соціального розвитку НУБіП України В. Гонський запитав присутніх: чому Україна займає «передові» позиції у світі за рівнем алкоголізму, наркоманії, розповсюдження ВІЛ/СНІД… Чому в нас так багато корупціонерів? Колаборантів-зрадників? Чому така аварійність на дорогах? А чому навіть зараз, під час страшної війни з росією, ще так багато людей, які продовжують ігнорувати мову свого народу, нашу рідну, таку красиву й багату українську мову? Причина всіх цих, таких, здавалося б, різних негативних явищ, негідних вчинків одна – брак гідності й честі. І знову ж, – а чому в нас так багато людей з проблемами особистої гідности?

 

Тому, що складовою, а може й основою особистої гідності людини є гідність національна. Кривава московська імперія зла століттями нищила нашу українську національну сутність, гідність і патріотизм, формуючи в українців «комплекс етнічної неповноцінності».
Щоб перетворити велику волелюбну козацьку націю в безвольне «насєлєніє», а національно гідну людину – в безлику, покірну істоту, якою так легко маніпулювати, визискувати, обкрадати…
Ще один згубний наслідок національного виродження людини: така особа деградує в соціальному вимірі, шукаючи особисту реалізацію в найпростіших, фізіологічних, часто шкідливих насолодах і розвагах – алкоголі, наркотиках, хаотичних сексуальних зв’язках…
Така людина нездатна «драйвувати й кайфувати» від гарної пісні, поезії, а тим більше – служіння своєму народові. Її не цікавить історія й культура. Її не надихають до добра, не стримують від зла національні герої.

 

Національно вихолощена людина непідзвітна своїм героям, моральним авторитетам, геніям… Власні фізіологічні потреби у неї – єдині життєві орієнтири, стимули і мотиви. Така людина стає примітивним споживачем, а не творцем. А відтак часто – злочинцем, а не добродієм!
До подібних висновків давно вже прийшли видатні вчені К. Ушинський, В. Сухомлинський та ін. А один з основоположників економічної теорії Д. Рікардо виголосив: «Народ, який не має честі, не матиме і хліба».

Володимир Гонський розповів студентам про українських героїв і геніїв минулого й сьогодення. Майбутні агробіологи й гуманітарії слухали уважно, ставлячи розумні запитання і доповнюючи бесіду власними думками. Всі присутні, як завжди, гарно поспівали патріотичних пісень.
Почитав свою чудову патріотичну поезію й заступник декана АБФ Віталій Коваленко. Зустріч тривала довше запланованого часу і закінчилася щирими оплесками. Студенти просили продовження таких бесід-концертів. І вони обов’язково будуть! 
Дякуємо за сприяння завідувачу гуртожитку №8 НУБіП України Олександру Радченку, заступникові декана АБФ Віталію Коваленку.

 

Сергій Михнюк
Директор ННЦ виховної роботи і соціального розвитку

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook