З історії відзначення Дня знань

31 серпня 2023 року
В Україні день 1 вересня з давніх-давен – не просто початок осені. Для мільйонів школярів, студентів, їхніх батьків, а також для вчителів і викладачів це справжнє свято – День знань. З цього дня починається офіційний навчальний рік у всіх навчальних закладах країни.
  Чому новий навчальний рік починається саме в перший день осені? З XV ст. новий рік на Русі починався 1 вересня, а всі школи в ті часи були церковними, тому за парти учні сідали саме з церковного нового року. За іншою версією, найважливіші сільськогосподарські роботи закінчувалися саме з приходом календарної осені, тому відпускати на навчання дітей без особливої шкоди для сім'ї можна було саме в цей час. В інших країнах немає єдиної для всіх дати. Наприклад, у Німеччині та Франції навчальний рік починається в період із серпня до кінця вересня, в Італії – 1 жовтня, в Японії – 1 квітня, у Грузії – 20 вересня. В Іспанії початок нового навчального року досі залежить від строків збирання врожаю, і в кожній провінції країни ця дата своя. В Австралії, на протилежному боці земної кулі, починають учитися в лютому, тобто, за їхнім календарем, – у кінці літа. 
 
  В Україні традиціями цього свята, що передаються від покоління до покоління школярами та студентами, стали квіти для педагогів, пишні банти і вишиванки першокласників/першокурсників, гучний звук першого шкільного дзвоника й, звісно ж, найперший урок у навчальному році – «Урок Миру» – mala.storinka.org. 
День знань. 2014 р.
 

Цікаві факти про День знань

 
  У 325 р. Костянтин Великий вирішив починати новий рік з 1 вересня. У кінці XV ст. Русь перейняла цю традицію, вперше рахувати початок року з початком осені стали з 1492 р. Оскільки в той час усі школи були при церквах, навчання в них починалося з церковного нового року – з 1 вересня.
  Під час правління Петра І новий рік був перенесений на січень, проте в гімназіях і університетах дата початку навчання залишилася колишньою, і тільки сільські школярі починали вчитися з 1 грудня.
  Традиція розпочинати навчання з 1 вересня є далеко не в усіх країнах. В Америці точної дати початку навчання немає, це може бути період з середини серпня до середини вересня. Австралійські діти йдуть до школи після 26 січня. У Японії перший дзвоник дзвенить у квітні, а останній – у березні наступного року.
  У Канаді 1 вересня діти не йдуть до школи, коледжу чи університету. Вони святкують разом з батьками не День Знань, а останні дні літа. Перший понеділок вересня називається Днем Праці – Labor Day – і вважається офіційним закриттям літнього сезону. Школа для всіх стартує наступного дня — у перший вівторок вересня.
 
День знань. 2016 р.
 
  На території України до середини 30-х рр. XX ст. не було точної дати початку навчального року, діти йшли до школи після завершення польових робіт.
  Одним з ініціаторів введення і автором назви свята став радянський педагог Федір Брюховецький. Він поклав традиції першого і останнього дзвоників.
  Першокласники Німеччини у День Знань приходять до школи не з квітами, а з великим різнокольоровим пакетом. Цій традиції майже 150 років. Напередодні свята діти майструють конусоподібний пакет, в який батьки кладуть солодощі та потрібні для навчання речі; вже сидячи за партою, першокласники можуть розгорнути яскравий шкільний подарунок і подивитися, чим цікавим його наповнили батьки. 
День знань. 2018 р.
 
  У давнину 1 вересня відзначалося як свято жнив.
  Україна та ще 122 країни розпочинають навчальний рік 1 вересня, діти ще 43 країн йдуть до школи 1 січня, а у 16 державах початок навчального року припадає на березень.
  Найдовший урок був зареєстрований в Австралії, і тривав він 54 години. Весь цей час професор начитував свій лекційний матеріал студентам – vsim.ua. 
 

З Днем знань вітаю вас сердечно!

Хай будуть всі слова доречні,

Хай однодумці поряд будуть,

Оточують хай мудрі люди.

Нехай знання допомагають,

На хід подій нехай впливають!

Бажаю світла та добра,

Хай вчитись хоче дітвора! 

 
 
Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

    

 
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook