Ректора НУБіП Станіслава Ніколаєнка обрано головою Асоціації працівників аграрних навчальних закладів України

13 лютого 2015 року

 13 лютого. В стінах Національного університету біоресурсів і природокористування України пройшли загальні збори Асоціації працівників аграрних навчальних закладів України «Украгроосвіта». Представники більше ста вишів, які  зібралися в нелегкі для вищої аграрної освіти часи, обговорювали проблеми, що постали перед їх колективами. 

 
А їх безліч – обмеження фінансування та важкі економічні умови, оптимізації мережі вишів, невизначеність технікумів і коледжів у системі  вищої освіти тощо. Крім того, в аграрної освіти є і свої специфічні проблеми. Мова йде про зміну підпорядкування, упереджене ставлення під час формування держзамовлення, а також фінансування, яке особливо відчувалося у процесі секвестру в минулому році. Додаймо до цього ще й постійні намагання позбавити аграрні навчальні заклади землі, що їм належить, і маємо зовсім сумну картину. Зі ста тисяч гектарів земельних угідь, які вони мали на момент організації асоціації, сьогодні залишається близько 57 тисяч. Зарплата працівникам і стипендії студентам постійно затримуються, і керівництво вишів немає можливості вплинути на ситуацію. Тож і не дивно, що керівники багатьох з них не бачать сенсу повертатися у свої колективи без конкретних дій з боку керівництва держави у вирішенні цих питань. 
 
 
 
 
Намагання знайти винуватців – справа, як то кажуть, остання. Якщо сублімувати емоційні виступи учасників засідання, то «на виході» матимемо: ми всі винуваті, бо дотепер всі мовчали! Аж поки не дійшли до точки кипіння. Свою позицію керівництву Мінагрополітики, яке на зустрічі представляв заступник міністра Володимир Лапа, висловили ректори Анатолій Даниленко, Володимир Ладика, Володимир Іванишин та інші. 
 
 
 
 
 
Вирішувати ж проблеми, що накопичилися за дванадцять років існування асоціації «Украгроосвіта», має її новобране керівництво на чолі з ректором Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіславом Ніколаєнком. Саме йому висловили довіру всі делегати. До честі Станіслава Миколайовича, в роботу він включився відразу і навіть встиг за кілька годин роботи зборів, враховуючи проблематику і пропозиції, сформулювати програму першочергових дій. Тож у найближчі дні робоча група за його участю зможе провести в Кабінеті Міністрів необхідні зустрічі з представниками влади, аби поліпшити становище аграрної освіти.
 
Валентин Обрамбальський, 
Ольга Наконечна
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook