Вчена рада розглянула кадрове забезпечення, реалізацію ступеневої освіти та затвердила звіт про свою діяльність

21 червня 2023 року

 

 

 21 червня 2023 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося засідання вченої ради університету, присвячене вирішенню поточних питань діяльності вишу та формуванню спільних завдань для колективу на період вступної кампанії та літніх канікул студентів.

 

  Про стан та перспективи розвитку транспортної системи України в частині забезпечення сталого експорту аграрної продукції доповів професор кафедри Вячеслав Мацюк. Він закцентував на транспортному потенціалі України, його завантаженості, особливостях вантажів, виняткової географічної позиції нашої держави, перспективах розвитку. В умовах воєнного стану, блокування морських портів і роботи зернового коридору, а також з урахуванням особливостей розміщення морських терміналів, роботи залізниці побудована ефективна модель для перевезення вантажів при найменших витратах. Вона включає в себе ефективну роботу залізниці, її завантаження, створення сухих портів, врахування екологічної складової. Результати дослідження були презентовані на численних наукових конференціях, у співпраці з профільними підприємствами та асоціаціями. До дискусії долучилися професори Віталій Лисенко, Іван Ковальчук, Сергій Кваша, Віктор Каплун, Валерій Ушкалов. Вони цікавилися порівнянням потужностей залізниць, зокрема США, вартістю і впливом на ціну перевезень будівництва сухих терміналів, цільовою функцією моделі та критеріями впливу, а також завантаженістю залізниці, яка наразі використовується на 2%. Ректор Станіслав Ніколаєнко запитав про затребуваність досліджень і реальну співпрацю з зацікавленими сторонами. Наразі під час воєнного стану модель викликала інтерес, але практична реалізація відкладається на післявоєнну відбудову. Щодо реформи Укрзалізниці, то перспективи визначаються законодавчими новелами, які наразі ще не прийняті Верховною Радою.  

  

 

  Проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук доповів про стан кадрового забезпечення освітнього процесу. Він навів характеристику науково-педагогічного колективу за наявністю наукових ступенів та вчених звань, участі в освітньому процесі академіків та членів-кореспондентів державних академій. Увага зверталася на розподіл навчального навантаження в динаміці, відповідної кількості штатних одиниць та забезпечення їх викладачами. Середній вік науково-педагогічного працівника 49 років. Діють сім малочисельних кафедр, на яких працюють по 6-7 викладачів. В умовах воєнного стану науково-педагогічний колектив має бути фаховим з раціональним, ефективним навантаженням, без роздування штатів. Рішення вченої ради передбачає створення концепції кадрового забезпечення, формуванні кадрового резерву, реалізацію комплексу заходів з забезпечення психологічної стабільності працівників, зниження ризиків професійного вигорання, організації антистресового навчання. За доповненням декана факультету конструювання та дизайну Зиновія Ружила у рішенні враховано певного випробувального терміну для претендентів, які почали працювати в університеті нещодавно, і претендують на керівні посади. Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук запропонував в рішенні закріпити статус запрошених іноземних науково-педагогічних працівників, що і було враховано.

  Про особливості реалізації ступеневої системи підготовки фахівців у фахових коледжах НУБіП України доповів начальник відділу регіонального розвитку, координації діяльності ВСП, дистанційної освіти та заочного навчання Олександр Санченко. Він закцентував на структурі, до якої входять 9 коледжів та два інститути і здійснюють підготовку за ОПС «Фаховий молодший бакалавр» та ОС «Бакалавр». Динаміка випуску відокремлених підрозділів свідчить про нарощення контингенту. До базового університет вступають найкраще підготовлені випускники коледжів та інститутів – близько 18% від загальної кількості щороку. У фокусі й вступна кампанія 2023: абітурієнти базового закладу складають НМТ, брали участь в олімпіаді для вступу, загалом же понад 680 осіб підтверджують свої наміри вступати до НУБіП.

  З метою поліпшення роботи вченої ради прийнято рішення внести зміни до Положення про вчену раду щодо створення Президії вченої ради в кількості 5 осіб. Персональний склад буде розглянутий на наступному засіданні.
  Учений секретар Оксана Барановська представила звіт про виконання плану роботи вченої ради за 2022-2023 навчальний рік, який буде опублікований на офіційному сайті університету. Доповідачка закцентувала на кількості засідань, які відбувалися в очному та дистанційному форматі, розглянуто 240 питань, серед яких наукові доповіді, звіти керівників підрозділів, реалізацію та планування програми розвитку «Голосіївська ініціатива-2025», затверджено зміни до положень, присуджені вчені звання та висунуті кандидатури на здобуття премій та стипендій органів влади, рекомендовано до друку численні періодичні, навчальні, наукові видання.

  Вчена рада схвалила рекомендації навчально-методичної ради, які представив проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук. Вчена рада також рекомендувала до друку навчально-методичну, наукову літературу, періодику.
  Вчена рада також внесла зміни до структури факультету харчових технологій та управління якості продукції АПК, створила в службі проректора з науково-педагогічної роботи та розвитку студентський центр, затвердила положення про наукову раду ботанічного саду.

  Підбиваючи підсумки засідання, ректор Станіслав Ніколаєнко закцентував на поточній ситуації та спільних завданнях.

  Колектив відзначив в робочому режимі 125-ту річницю університету, використавши цю подію в профорієнтаційній роботі і як один із засобів проти вигорання, адже позитивні емоції додають енергію, сили, бажання творити. Окрім того в межах святкування відкрито і реконструйовано понад 10 лабораторій, проведено низку ремонтів. Організовано і проведено потужну науково-практичну конференцію, в якій взяли участь більше 1100 учасників із 150 ЗВО, 25 країн світу. Понад 400 особам вручено нагороди і відзнаки.
  Минулої вступної кампанії студентами університету стали 6777 студентів, що на 1500 осіб більше попереднього року. Випущено 4355 осіб, у т.ч. 1614 магістрів і 2741 бакалаврів. До аспірантури зараховано 182 особи. І треба багато зусиль, аби цей успіх зберегти, зазначив ректор.
  Досягнення колективу високо оцінюються суспільством і міжнародною спільнотою. У рейтингу університетів ТОП-200 Україна за 2023 рік ми впевнено закріпилися в десятці кращих вишів держави.
  Навчальний процес в минулому році базувався на розумінні безальтернативності навчання на реальному (очному) методі з використанням дистанційних форм. Це дозволило певним чином мінімізувати освітні втрати, не дати втратити реальність науково-педагогічним працівникам, зруйнувати наявну, складну лабораторно-практичну базу, як основу якісного процесу здобуття знань. Варто цей досвід продовжити і в наступному семестрі – створити максимально безпечні умови та навчатися очно.
  Ректор Станіслав Ніколаєнко закцентував на катастрофі у зв’язку з підривом росією Каховської ГЕС – майже 600 тисяч гектарів поливних земель виключаються з обороту, гине ціла овочева галузь, різко падає виробництво кукурудзи, сої, пшениці, кормів, а отже і тваринництва. Нас чекає екологічна катастрофа, деградація ґрунтів, втрата доступу до питної води для мільйонів населення. Наші вчені повинні знайти місце в вирішенні цих проблем.
  Одним з найголовніших напрямів залишається глибинна профорієнтаційна робота. На часі ефективна здача ЄВІ/ЄФВВ вступниками до магістратури. Запровадження програми вирівнювання для непрофільних абітурієнтів-бакалаврів.

  Після проведення вступної кампанії, набору студентів, з 14 серпня ми почнемо навчальний семестр. 11 серпня відбудеться розширена Вчена рада університету із запрошенням завідувачів кафедрами, 12 серпня – вчені ради факультетів та ННІ.
  Без сумніву своїми справами, дисципліною і підтримкою Збройних Сил України ми наближуємо Перемогу. Колективом вже передано на рахунок армії більше 31 млн грн. Для потреб Херсонщини ми оперативно зібрали понад 800 тисяч гривень і вже завтра гуманітарний вантаж вирушить до Херсону на чолі з проректором Сергієм Квашою.
  Серед першочергових завдань ректор Станіслав Ніколаєнко визначив наступні. Завершити навчальний рік, не допустити масового відрахування студентів, визначитися із кадрами НПП, підтримати молодь, тих, хто працює творчо, якісно підготувати до нового року навчальні корпуси, аудиторії і лабораторії, залучити лаборантів, завідувачів лабораторіями, методистів, магістрів, аспірантів до цього. Декани факультетів і директори ННІ мусять спільно із господарською службою все господарство особисто обійти, намітити плани і навести необхідний порядок. На початку серпня – перевірку здійснить комісія ректорату. Те саме і для гуртожитків. Потрібно завершити практику, відновити роботу наукових центрів. Особливого контролю потребує діяльність навчально-дослідних господарств, мусимо забезпечити збір врожаю, вигідною його реалізацією.

 Пресслужба

 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook