Магістри ННІ ЛіСПГ застосовують прогресивні наукові підходи та кращий досвід управління ландшафтними пожежами

19 червня 2023 року
Кафедра лісівництва ННІ ЛіСПГ НУБіП України

З 12-14 червня магістри англомовної групи ННІ ЛіСПГ першого року навчання пройшли навчальну практику з дисципліни Vegetation Fires: Science and Management. Метою навчальної практики є підготовка висококваліфікованих спеціалістів лісового господарства, які можуть обрати, як науково-дослідний так і виробничий напрямки роботи та подальшого професійного розвитку, застосовувати сучасні інформаційні системи, інші досягнення науки й техніки, а також кращий вітчизняний та світовий досвід з управління ландшафтними пожежами.

 

Протягом практики студенти ознайомилися з вітчизняними та зарубіжними системами виявлення, моніторингу, прогнозування та ведення пожежної статистики на прикладі автоматизованих систем «Пожежі», «FIRMS» та геопорталу «Ландшафтні пожежі».

Автоматизовану систему «Пожежі» представила випускниця ННІ ЛіСПГ, а нині представник відділу розробок та інновацій державного підприємства «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» Державного агентства лісових ресурсів України Богдана Шилін, яка ознайомила студентів з інтерфейсом та можливостями веб-додатку, як з боку пересічного користувача так і лісокористувача. Метою системи є створення єдиної електронної бази даних лісових пожеж, забезпечення ефективної автоматизації та оптимізувати занесення і передачу інформації про лісові пожежі, ведення обліку лісових пожеж з їх візуалізацією на мапі.

 

Рис. 1. Мапа випадків пожеж в інтерфейсі автоматизованої системи "Пожежі"
 
Рис. 2. Богдана Шилін пояснює особливості заповнення електронних форм
лісокористувача в системі "Пожежі"
 
Рис.3. Колективне фото з доповідачем 

Геопортал «Ландшафтні пожежі», це також вітчизняний веб-додаток розроблений фахівцями Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж та Лабораторії лісової пірології НДІ лісівництва та декоративного садівництва НУБіП України. Геопортал є першим етапом створення національної інформаційної системи моніторингу та прогнозування природних пожеж, що містить повноцінний базовий набір геопросторових даних в тому числі щодо горимості, запасів рослинних горючих матеріалів, параметрів чинників пожежного середовища, які використовуються з метою прогнозування ймовірних ризиків виникнення та сценаріїв розвитку пожеж на рівні ландшафту.
 
Рис. 4. Знайомство з можливостями інтерфейсу геопорталу «Ландшафтні пожежі», зокрема
наведено звіт щодо пожежної статистики із використанням функції "Аналіз"
 
Рис. 5. Студенти використовують можливості геопорталу з метою аналізу та вивчення
просторово-часової динаміки ландшафтних пожеж у відповідній області


Використовуючи інструменти інтерфейсу та бази даних додатків магістри навчились аналізувати дані лісопожежної статистики, ризики виникнення та розвитку пожеж в лісовому фонді лісокористувачів, а на їх основі представили рекомендації щодо розробки ефективної системи попередження, оперативного реагування та гасіння ландшафтних пожеж.

 
Рис. 6. За результатами аналізу пожежної ситуації студенти наводять рекомендації
щодо розробки ефективної системи попередження, оперативного реагування
та гасіння ландшафтних пожеж

 

Також один із днів було присвячено відпрацюванню практичних навичок з організації та управління гасінням лісових та інших ландшафтних пожеж на базі лісової пожежної станції ВП НУБІП України «Боярська лісова дослідна станція». Студенти закріпили навички із організації зв'язку, застосування набору ручних засобів пожежогасіння, роботи з прокладання магістральних та робочих рукавних ліній, застосування засобів індивідуального захисту, а також важкої пожежної техніки та системи забору води, а також студенти мали можливість опанувати водіння пожежної автоцистерни та особливості забору води. Відео за посиланням: https://fb.watch/ldyGpbYG42/.


Рис. 8. Колективне фото з пожежним водієм лісової пожежної станції
Боярської ЛДС Іваном Степановичем
 
Рис. 9. Знайомство студентів з протоколом зв'язку та особливостями використання
рацій під час гасіння пожежі
 

Рис. 10. Студенти відпрацьовують навички розгортання магістральних
пожежних рукавних ліній
 

Рис. 11. Використання пожежного триходового розгалужувача для
під'єднання робочих рукавних ліній
 

Рис. 12. Відпрацювання подачі води в зону горіння з використанням
регульованих пожежних стволів
 

Рис. 13. Приклад використання пожежних ранцевих вогнегасників різної конструкції

 


Рис. 14. Забір води пожежним автомобілем з використанням спеціальної системи
сполучених ємностей та свердловини
 

Рис. 15. Забір води здійснюється через заливну горловину цистерни,
що дозволяє значно скоротити час на її заповнення
 

Висловлюємо подяку: керівнику Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж та Лабораторії лісової пірології проф. Сергію Зібцеву, менеджеру відділу розробок та інновацій державного підприємства «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» Державного агентства лісових ресурсів України Богдані Шилін, колективу Боярської ЛДС, зокрема директору Анатолію Карпуку та заступнику директора Олександру Мельнику за участь та сприяння у організації та проведенні навчальної практики.

 


Керівник практики, доцент кафедри лісівництва
канд. с.-г. наук Василь Гуменюк

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook