Природокористування і якість життя - поради лікаря: як уникнути або віддалити прояви хвороби альцгеймера з допомогою харчування
Чи хотіли б ви зменшити ризик розвитку когнітивних розладів, хвороби Альцгеймера та деменції? Такі можливості існують. Дослідники з усього світу вивчають різноманітні фактори, які допоможуть зберегти мозок здоровим.
КОРИСТЬ СЕРЕДЗЕМНОМОРСЬКОЇ ДІЄТИ
Одним із потужних чинників, щодо якого зійшлися висновки численних досліджень, є середземноморська дієта. Вона включає регулярне споживання морської риби, вибір на користь оливкової олію, авокадо, фруктів, овочів, горіхів, квасолі, цільного зерна, а також червоне вино в помірних кількостях.
Протягом кількох років науковці намагалися визначити ключові компоненти цієї дієти. Так, одне дослідження, опубліковане у 2015-му та оновлене у 2018 році, порівнювало здорових людей похилого віку, які дотримувалися середземноморської дієти з додатковою кількістю оливкової олії або горіхів, з контрольною дієтою зі зниженим вмістом жиру. Групи розширеної середземноморської дієти показали однакові успіхи, і обидві мали кращі когнітивні результати, ніж група, харчування якої було зі зниженим вмістом жиру.
НОВІ ДАНІ: ВИЯВЛЕНА НАЙВАЖЛИВІША СКЛАДОВА
Нещодавно дослідники з Національного інституту здоров’я США опублікували дослідження, в якому оцінювали спосіб життя понад 7750 учасників, за якими спостерігали протягом 5-10 років. Учасники заповнювали анкети, в яких прописували свої харчові звички, а також пройшли когнітивні тести на пам’ять, мову та увагу. Ці дані використовувалися для визначення чинників, найважливіших для зниження ризику когнітивних порушень, а також факторів, що зменшують ризик зниження когнітивних функцій.
Власне, термін когнітивні здібності використовується на позначення сукупності розумових здібностей як мислення, пам’ять, мова, увага, зорово-просторові. Ризик когнітивних порушень (розладів) означає ризик того, що за 10 років ваші когнітивні здібності будуть гіршими, ніж у ваших однолітків. Ризик зниження когнітивних здібностей — це ризик того, що за 10 років когнітивні здібності стануть гіршими, ніж зараз.
Як виявили дослідники, риба була єдиним найважливішим харчовим фактором у зниженні ризику когнітивних порушень. Овочі опинилися на другому місці, а всі інші продукти показали менший, незначний вплив. Крім того, з усіх оцінених продуктів харчування лише риба була пов’язана з меншим ризиком зниження когнітивних функцій. Вживання риби знизило ризик як когнітивних розладів, так і зниження когнітивних здібностей.
Отже, щоб зменшити ризик когнітивних розладів і зниження розумових здібностей, обирайте середземноморську дієту, включно з рибою кілька разів на тиждень. Є багато корисної риби та морепродуктів, зокрема оселедець, атлантична скумбрія, чорноморський окунь, сом, молюски, тріска, краб, раки, камбала, пікша, лосось, сардини, морський гребінець, креветки, морський язик, кальмари, тиляпія, форель і консервований тунець.
Багато говорять і пишуть про потенційну небезпеку риби з високим вмістом ртуті (риба-меч, черепична риба, акула, королівська скумбрія і великоокий тунець). На щастя, подібна риба майже не продається в Україні.
Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії