Обговорення теми «Соціологічна думка кінця ХІХ початок ХХ століття» із студентами психологами на онлай-курсах з підготовки до ЄФВВ в магістратуру за спеціальністю «Психологія»

8 червня 2023 року

Сьогодні, 8 червня 2023 року о 14.00, в рамках роботи безкоштовних онлайн-курсів з підготовки до складання ЄФВВ із предметного тесту з психології та соціології відбулась лекція на тему «Соціологічна думка кінця ХІХ початок ХХ століття», яку було прочитано доцентом кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Сєкуновою Ю.В.

Студентам-психологам лектором було озвучено та розкрито такі питання: «Розуміюча соціологія» Макса Вебера, теорія соціальної дії, типи соціальної дії, типи легітимного панування, суспільні норми і цінності Еміля Дюркгейма, поняття аномії, проблему розрізнення нормальних і патологічних явищ, теорію соціальної поведінки Вільфредо Парето, теорію еліт, циркуляцію еліт як елемент підтримки соціальної рівноваги.

Було відзначено, що Макс Вебер – ввів до наукового вжитку термін «соціальна дія». Також був послідовним прихильником методів антипозитивізму, стверджуючи, що для дослідження соціальних дій більше підходить не суто емпіричний, але «пояснювальний» метод. У рамках заснованої концепції розуміючої соціології намагався не лише розглянути ту чи ту соціальну дію, але також розпізнати ціль і сенс того, що відбувається, з точки зору задіяних індивідів.
Доцент привернула увагу студентів до дослідження та змісту теорії Еміль Дюркгейма, який продовжував традиції позитивізму, вважаючи соціологію близькою до природничих наук з характерним для них індуктивним методом і принципом обʼєктивного спостереження. Еміль Дюркгейм в галузі суспільних норм і цінностей розкриває важливі аспекти їхньої ролі в суспільстві. Наголошує на тому, що норми і цінності не лише формують поведінку індивідів, але і мають соціальну силу, що впливає на структуру та функціонування суспільства в цілому.
На лекції було обговорено, що Вільфредо Парето – ввів в науку поняття ефективності і допоміг розвитку галузі мікроекономіки. Він є одним із основоположників теорії еліт. Теорія соціальної поведінки Вільфредо Парето є важливим внеском у соціологію. Розглядав соціальну поведінку як результат взаємодії людей у суспільстві та прагнув зрозуміти причини їх дій. Основні концепції теорії Парето включають: концепцію еліт і мас та нерівномірний розподіл влади та теорію обміну. Одна з ключових ідей Парето полягає в розрізненні між елітами та масами. Він вважав, що суспільство складається з елітних осіб, які володіють великою владою, та мас, які не мають значного впливу. Парето стверджував, що еліти утримують свою владу завдяки комбінації інтелектуальних, матеріальних та соціальних переваг. Він вважав, що еліти мають визначальний вплив на суспільство і формують його розвиток.

     

Розгорнулась дискусія серед студентів щодо впливу розглянутих теорій на сучасне суспільство.
Розмова відбулася в теплій дружній атмосфері. Для зручності сприйняття інформації найважливіші аспекти теми були висвітлені лектором в презентації.
Зустрічі будуть тривати й надалі.

Успіхів вам, наші шановні випускники!!!

 

 

Юлія Сєкунова,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook