Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого: від Закладу садівничого до фахового коледжу 125-та річниця від дня заснування

8 червня 2023 року
  Створення Садівничої школи в Заліщиках було започатковано рішенням Крайового (Галицького) Сейму Королівства Галичини і Лодомерії з Князівством Краківським у Львові, яке прийняте 15 лютого 1898 року. Засновником і першим директором школи до 1916 р. був Казімеж Бжезинський, польський помолог і педагог. Типове приміщення для школи було збудоване за проєктом і під керівництвом львівського архітектора Альфреда Каменобродського. Саме цей будинок зберігся до наших днів і зараз тут розташований навчальний корпус № 2 Відокремленого структурного підрозділу «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України».

Заклад садівничий в Заліщиках 1907 рік

Будівля колишнього Закладу садівничого в Заліщиках 2023 рік

  Головними напрямами діяльності Садівничої школи було навчання основам садівництва, городництва і квітникарства. Розвиток цього навчального закладу в перші десятиріччя організовували його перші керівники К. Бжезинський, В. Кучера, В. Кубік.
  У першій половині 20-х років заклад мав назву «Державна Садівнича школа». Провідним напрямом спеціалізації школи стає садівництво і виноградарство. В середині липня 1927 р. розпорядженням Президента Польщі об’єднано Пулавський Державний науковий інститут сільського господарства і ще 4 навчальних заклади в якості осередків-філій, серед яких була і Садівнича школа в Заліщиках.
  У 1931 р. заклад реформовано на «Державну сільськогосподарську школу садівництва, овочівництва та бджільництва в Заліщиках».
  Восени 1939 р. з приходом радянської влади школа реформується в технікум плодоовочівництва та городництва. Його директором у 1939-1941 рр. був К. Ф. Бісюк. У березні 1942 р. заклад відновив роботу як Державна садівнича школа.
  У 1944 р. відновлено Заліщицький технікум плодоовочівництва. Зусиллями викладачів, працівників та учнів колективи очолювані в ці роки С. М. Стжельцем, І. В. Лосем, Г. Ф. Біденком, Г. Й. Желєзняком творили нове обличчя закладу. У період 60-70-х рр. розвиток технікуму відбувався завдяки творчій діяльності колективів під керівництвом К. О. Березюка, В. П. Нагорного, Г. А. Кривуци, В. О. Смеречанського. З утворенням у 1975 р. на його базі радгоспу-технікуму він став навчально-виробничим комплексом з садівницьким напрямом. Завершенням формування навчального закладу нового типу стало ініційоване директором радгоспу-технікуму Г. А. Кривуцою будівництво і відкриття у 1988 р. нового навчального комплексу. 11 липня 1988 р. рішенням уряду було об’єднано Заліщицький та Копичинецький технікуми, що стало новим етапом у його історії.
  Після проголошення незалежності України радгосп-технікум трансформований в коледж – сучасний заклад освіти з розвинутою традицією дослідницької роботи. Постановою Кабінету Міністрів України від 29 травня 1997 р. заклад був переданий у сферу управління Національного аграрного університету і перейменований в Заліщицький технікум НАУ. В наступні роки завдання формування закладу нового типу колектив вирішував завдяки вмілому керівництву М. І. Олійника, В. С. Глови та Б. С. Павлюка.
  22 лютого 2000 р. Заліщицькому технікуму присвоєно ім’я професора Є. Храпливого. 2 березня 2001 р. створено Заліщицький державний аграрний коледж ім. Є. Храпливого. 15 грудня 2008 р. коледж став Відокремленим підрозділом Національного університету біоресурсів і природокористування України. Від 28 травня 2020 р. коледж носить назву Відокремлений структурний підрозділ «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України» – провідного ВНЗ України. Сьогодні в коледжі ведеться підготовка фахівців освітньо-кваліфікаційних рівнів та ступенів «Молодший спеціаліст», «Фаховий молодший бакалавр» та «Бакалавр» (на між кафедральній лабораторії НУБіП України».

  Всі надбання і досягнення нашого навчального закладу це результат невтомної праці кількох поколінь людей, що на протязі 125 років залишили свій слід, свою часточку праці в його життєписі. Викладачі, працівники, студенти і десятки тисяч випускників горді тим, що їх Альма-матер має таку багату історію. Ми бережемо та примножуємо досвід і традиції своїх попередників. Коледж чекає нових студентів.


Михайло СОПИЛЮК,
заступник директора коледжу з навчальної роботи

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook