Природокористування і якість життя - поради лікаря: харчові продукти для покращення кровотворення при анемії

5 червня 2023 року

 Під анемією розуміють зменшення кількості гемоглобіну та/або червоних кров’яних телець (еритроцитів) нижче нормальних показників. У розвитку проявів анемії велике значення має скорочення кількості працездатних еритроцитів, які здатні ефективно виконувати свої функції.

   Найчастіше анемію спричинює гостра чи хронічна втрата крові, руйнування еритроцитів або нездатність кісткового мозку виробляти достатню їх кількість.

   Існує багато видів анемії, найпоширенішим з них є залізодефіцитна. Еритроцити містять білок, який носить назву гемоглобін, він є з’єднанням заліза (гем) та білку (глобін). Функція гемоглобіну – транспорт кисню до органів і тканин. При дефіциті заліза ефективність цієї функції знижується разом із зменшенням кількості еритроцитів та змінами їхньої форми.

  Брак фолієвої кислоти та вітаміну B12 також може вплинути на здатність організму виробляти еритроцити. При порушенні метаболізму вітаміну В12  може розвинутися, так звана, перніціозна анемія.

 НА ЩО ВАРТО ЗВЕРНУТИ УВАГУ У ХАРЧУВАННІ ПРИ АНЕМІЇ

   Розумно спланована дієта при анемії включає продукти багаті залізом, іншими мікроелементами та вітамінами, необхідними для виробництва гемоглобіну та еритроцитів. А також страви і напої з високим вмістом вітаміну С, які допомагають організму краще засвоювати залізо. Важливо споживати продукти з високим вмістом заліза і вітаміну С одночасно, наприклад, їсти печінку разом із салатом із болгарського перцю з томатами та з апельсином на десерт.

   У харчових продуктах залізо присутнє у двох формах: гемовій та негемовій. Гемове залізо міститься в м’ясі, птиці, субпродуктах та морепродуктах. Негемове  -  в рослинній їжі та продуктах, збагачених залізом. Організм може засвоювати обидві форми, однак легше засвоює гемове залізо.

   Рекомендована добова норма заліза становить 15 мг для чоловіків і 17 мг для жінок. Хоча плани лікування анемії індивідуальні, більшість людей з дефіцитом заліза потребують від 150 до 200 мг елементарного заліза щодня. Для цього лікар рекомендує вживати препарати заліза з високим вмістом елементарного заліза. 

   Разом з тим, споживання багатих залізом та вітаміном С страв має важливе місце у запобіганні та лікуванні анемії разом із застосуванням фармакологічних засобів.

 ЛИСТОВА ЗЕЛЕНЬ

   Листова зелень, особливо темна, є одним з найкращих джерел негемового заліза. Це шпинат, листова капуста, кале, зелень кульбаби, мангольд.

   Деякі листові овочі, такі як мангольд і листова капуста, також містять фолієву кислоту. Харчування з низьким вмістом фолієвої кислоти може спричинити фолієводефіцитну анемію. Цитрусові, боби та цільні зерна є хорошими джерелами фолієвої кислоти.

   Зверніть увагу, що деякі овочі з високим вмістом заліза, такі як шпинат і кале, також містять багато оксалатів. Ці сполуки можуть зв’язуватися із залізом, перешкоджаючи всмоктуванню негемового заліза. 

   Вітамін С допомагає засвоювати залізо. Тому вживати листову зелень краще з продуктами, що містять вітамін С, такими як апельсини, болгарський перець і полуниця. Деякі види зелені є хорошими джерелами як заліза, так і вітаміну С, наприклад листова капуста і мангольд.

 М'ЯСО

   Усі види м’яса містять гемове залізо. Найкращими джерелами є червоне м’ясо, баранина та оленина. М’ясо птиці та курки містять меншу його кількість. Вживання м’яса або птиці з продуктами, що не містять гемове залізо, такими як листова зелень, разом із багатими на вітамін С фруктами може збільшити засвоєння заліза.

 ПЕЧІНКА

Органи тварин (субпродукти) є чудовим джерелом заліза. Одним з найпопулярніших є печінка, що багата залізом і фолієвою кислотою. Серед інших м’ясних продуктів, що містять залізо,  -  серце, нирки та яловичий язик.

 МОРЕПРОДУКТИ

   Хорошими джерелами гемового заліза є молюски, такі як устриці, молюски, гребінці, краби та креветки. До риби з найвищим рівнем заліза відносяться консервований або свіжий тунець, скумбрія, свіжий окунь, свіжий або консервований лосось.

   Хоча консервовані сардини є джерелом заліза, вони також містять багато кальцію. Кальцій може зв'язуватися із залізом і зменшувати його засвоєння. Продукти з високим вмістом кальцію (молоко, кефір, йогурт, сир, тофу) не слід споживати одночасно з продуктами, багатими залізом.

 ЗБАГАЧЕНІ (ФОРТИФІКОВАНІ) ПРОДУКТИ

 БОБИ

   Гарне джерело заліза як для вегетаріанців, так і для м’ясоїдів. Боби  - недорогі та універсальні. Зверніть увагу на квасолю, нут, соєві боби, квасолю пінто, горошок, лімську квасолю тощо.

 ГОРІХИ ТА НАСІННЯ 

   Залізо містять гарбузове насіння, кеш’ю, фісташки, насіння коноплі, кедрові горіхи, соняшникове насіння. І сирі, і смажені, вони мають однакову кількість заліза. Мигдаль також є хорошим джерелом заліза, хоча містить також багато кальцію. 

   Жоден продукт не вилікує анемію. Але здорове харчування, багате темною листовою зеленню, горіхами та насінням, морепродуктами, м’ясом, субпродуктами, квасолею, а також фруктами та овочами з високим вмістом вітаміну С, допоможе отримати залізо, необхідне для боротьби з анемією. Оскільки достатню кількість заліза важко одержати виключно з продуктів, то ваш лікар має призначити прийом фармакологічних препаратів заліза. 

Дотримуючись плану дієти при анемії, пам’ятайте про такі рекомендації:

  • Не їжте багату залізом їжу з продуктами або напоями, які блокують засвоєння заліза. До них відносяться кава або чай, яйця, продукти з високим вмістом оксалатів або з високим вмістом кальцію.
  • Вживайте продукти, багаті залізом, разом із продуктами, що містять вітамін С, такими як апельсини, помідори або полуниця, щоб покращити його засвоєння.
  • З цією ж метою їжте продукти, багаті залізом, разом із продуктами, що містять бета-каротин, такими як абрикоси, червоний перець і буряк.
  • Обирайте різноманітні продукти, що містять гемове та негемове залізо, протягом дня, щоб збільшити споживання заліза.
  • Додайте до раціону продукти, багаті фолієвою кислотою та вітаміном B12, щоб підтримати виробництво еритроцитів.

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook