Природокористування і якість життя - поради лікаря: харчова алергія і непереносимість: відмінності походження та проявів
Досить багато харчових продуктів і напоїв можуть викликати небажані реакції та наслідки після їхнього споживання. В більшості випадків такі події пов’язані з непереносимістю їжі, а не зі справжньою алергією на неї. Менше з тим, ці стани можуть мати схожі симптоми. Але тільки харчова алергія може спричинювати небезпечні наслідки та загрожувати життю.
Харчова алергія зазвичай виникає раптово, реакція проявляється щоразу при споживанні продукту чи напою, які її викликають. Навіть при вживання невеликій кількості такої тригерної їжі..
Натомість прояви харчової непереносимості зазвичай з’являються поступово. Вони стають більш вираженими тоді, коли ви їсте забагато непереносимої їжі. Непереносимість не загрожує життю, але може в окремих випадках викликати досить серйозні наслідки для здоров’я (при наявності імунної непереносимості глютену – целіакії).
СИМПТОМИ: СПІЛЬНІ ТА ВІДМІННІ
Як харчова алергія, так і непереносимість можуть спричинити нудоту, біль у животі, діарею, блювання.
Коли виникає надмірна реакція на перетравлення їжі у різних відділах травної системи із виникненням нудоти, здуття живота, діареї - це є проявами непереносимості. Менш поширеними її симптомами можуть бути судоми, печія, головний біль, дратівливість або нервозність.
Харчова алергія виникає, коли імунна система сприймає щось у їжі як небезпечне та атакує його. Це може вплинути не лише на органи травлення, але найчастіше проявляється загальною реакцією всього організму. До специфічних симптомів належать висип, кропив’янка або свербіж шкіри, набряк шкіри і слизових оболонок, задишка, біль у грудях. Може статися раптове падіння артеріального тиску, проблеми з ковтанням або диханням - це становить реальну небезпеку для життя. У такому випадку потрібно негайно зробити ін’єкцію епінефрину та викликати швидку.
ПОШИРЕНІ ПРОДУКТИ, ЯКІ ВИКЛИКАЮТЬ РЕАКЦІЮ
Близько 90% харчових алергій викликають арахіс, деревні горіхи (такі як волоські горіхи, пекан і мигдаль), риба, молюски, молоко, яйця, соя, пшениця.
Найбільш поширеною непереносимістю є непереносимість лактози. ЇЇ прояви виникають, коли зявляється неповне перетравлення та всмоктування дисахариду, який міститься в молоці та молочних продуктах. Іншим видом непереносимості є чутливість до сульфітів або інших харчових добавок. Сульфіти можуть викликати напади астми у деяких людей.
Досить поширеною є й непереносимість фруктового цукру – фруктози. За її наявності також можуть виникати схожі з непереносимістю лактози симптоми. Щоправда, діарея, за рахунок осмотичного ефекту фруктози є частішим симптомом її непереносимості.
Багато говорять і пишуть про целіакію — непереносимість білка глютену, що спричиняє автоімунне ушкодження слизової оболонки тонкого кишківника. При целіакії можуть виникати не лише кишкові симптоми. Атипові форми цього захворювання можуть проявлятися алергічним дерматитом, анемією та низкою інших симптомів.
Зовсім нечасто згадують по ще одну групу харчових речовин, які можуть спричинювати непереносимість. Мова йде про цукрозамінники з групи поліолів – манітол, ерітрітол, ксилітол, сорбітол. Все більше продуктів і напоїв можуть містити такі підсоложувачі, наприклад, жувальна гумка без цукру найчастіше містить ксилітол. Симптоми непереносимості поліолів включають здуття живота, нудоту, діарею…
ЯК ЛІКУВАТИ
- Визначити, чи є у вас алергія або непереносимість, може лікар, за необхідності призначивши певні дослідження. Допоможуть розібратися також такі речі:
- Ведіть щоденник продуктів, які ви їсте, і симптомів, які у вас є.
- Припиніть їсти деякі продукти, щоб допомогти зрозуміти, який з них викликає симптоми.
- Тести на алергію варто проходити після рекомендації вашого лікаря.
Якщо у вас є харчова алергія, потрібно повністю виключити продукти, які її викликають. Якщо у вас харчова непереносимість, частіше потрібно обмежити присутність таких продуктів у вашому меню та споживати їх маленькими порціями. При непереносимості лактози можна споживати безлактозне молоко або також після консультації з лікарем приймати дієтичні добавки, які містять фермент лактазу.
При харчовій алергії існує ризик анафілаксії, реакції, яка загрожує життю. Порадьтесь з лікарем, чи потрібні вам ін’єкції епінефрину, які можна зробити собі в екстрених випадках. Якщо так, завжди носіть з собою дві ін’єкції.
ЯК ЗАПОБІГТИ ПОЯВІ СИМПТОМІВ
Дізнайтеся, які продукти — і в якій кількості — викликають у вас симптоми. Або уникайте їх, або їжте в тій кількості, що не викликає симптомів.
Коли ви їсте поза домом, уточніть, з чого приготовлена їжа. З меню не завжди зрозуміло, чи є в деяких стравах проблемні продукти.
Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії