ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження: відкрито перший навчальний полігон «розумних» електромереж – сучасний тренд розвитку цифрової економіки

24 травня 2023 року
   ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, підготувавши масштабне дійство, в якому знайшлося місце і для проведення Дня гостинності і для Ярмарку вакансій, і для багатьох інших цікавинок, відкрив перший навчальний полігон «розумних» електромереж – сучасний тренд розвитку цифрової економіки.

  Майже рік тривала копітка робота з проєктування та спорудження на полігоні кафедри електропостачання ім. проф. В.М. Синькова навчально-наукової лабораторії «розумних» електромереж. Це сучасна технологія для управління надійністю регіональних енергосистем, яка реалізує концепцію «розумних» мереж. До проєкту долучились ПАТ «Черкасиобленерго» (голова правління Олег Самчук), ТОВ «SICAME UKRAINE» (директор Володимир Дрьомов), «E.NEXT-Україна» (директор Сергій Кузовкін), компанія «ЕКНІС» (генеральний директор Віталій Сенчук), а також успішні випускники інституту – Віктор Бойко, Віталій Реган, Ігор Саєнко, Андрій Яржемський. Більшість з цих поважних людей – друзів і партнерів університету – завітали на інститутське віншування.

  Ми постійно модернізуємо навчальну базу, створюючи для студентів сучасні умови набуття навчальних компетенцій у сфері електричної інженерії - шляхом тісної співпраці з бізнесом, насамперед з компаніями, які системно підходять до своєї кадрової політики, говорить директор Віктор Каплун. А реалізація такого масштабного освітянського проєкту, як навчальний полігон «розумних» електромереж, стала можливою завдяки співпраці нашого ННІ з провідними компаніями, які працюють у сфері енергоінформаційних технологій.

 

  З огляду на ситуацію, у якій опинилася економіка країни, важливим є обґрунтування нового бачення перспективних планів відновлення та розвитку енергетичної галузі у післявоєнний період. Для практичної реалізації цієї роботи необхідне вироблення узгоджених позицій щодо нормативної та проєктної діяльності у сфері цифрових технологій в енергетиці, зокрема – підготовка пропозицій для усунення бар'єрів і створення дієвих інструментів формування нової моделі енергетичного ринку та розбудову «розумних» енергетичних мереж. Для цього у минулому році НУБіП й ініціював створення освітньо-наукового кластеру цифрової енергетики.

  Ректор Станіслав Ніколаєнко, звертаючись до гостей, студентів і абітурієнтів, підкреслив: НУБіП – це університет наук про життя. А відтак і повинен відповідати цій глибинній суті. На сьогодні він за кількістю наукових проєктів у державі – один з найкращих, та й за міжнародними і національними рейтингами теж! В умовах воєнного стану, коли ворог рушить наші міста і села, інфраструктуру, у нас немає іншого виходу, як готувати справді якісного випускника для відбудови країни.

 

 

  А оскільки такого випускника можна готувати тільки в освітньо-бізнесовому тандемі, він вручив Подяки і Почесні грамоти НУБіП представникам наших партнерів – Віталію Сенчуку, Сергію Кузовкіну, Андрію Яржемському, Ігорю Саєнку, Віталію Регану, Олександру Трохимцю, Владиславу Ковальчуку, Андрію Савенчуку, Артему Березинському та іншим.

  Очільник університету та гості відкрили навчально-науковий полігон – демонстраційну зони «розумної» мережі 10 кВ з децентралізованим секціонуванням та пункт диспетчеризації на основі SCADA (навчальний корпус №8). Компанією SICAME UKRAINE було надано сучасне обладнання для повітряних і кабельних ліній 10 кВ та реклоузери марок AR12 та AR12 PRO. Вартість одержаного університетом обладнання, необхідного для реалізації цього проєкту, склала близько 3 мільйонів гривень. Всі монтажні роботи виконані компаніями-партнерами ННІ.
  На почесному місці розмістилась дошка з іменами меценатів та спонсорів спорудження об’єкту.

  Створена сучасна демонстраційна зона новітнього обладнання дасть змогу поширювати досвід серед зацікавлених партнерів електроенергетичного ринку, у співпраці надавати освітні послуги для підготовки і перепідготовки фахівців. Реалізація цього проєкту дозволяє створити нові місця практичної підготовки студентів з базових дисциплін «Системи електропостачання», «Релейний захист і автоматика», «Диспетчерське управління», «Електричні мережі та системи», «Надійність систем електропостачання», «Енергоінформаційні системи» та ін. освітніх програм спеціальності «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка».

Валентин Обрамбальський
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook