Стажування старшого викладача Ю.Масаловича в ТОВ «Жашківський кінний завод»

16 травня 2023 року
Кафедра акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин

У період з 8 по 13 травня 2023 року старший викладач кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин НУБіП України Масалович Юрій Степанович пройшов стажування в ТОВ «Жашківський кінний завод», керівником якого є Мигович Олег Володимирович.

На сьогоднішній день досягненням Жашківського кінного заводу є його поголів’я, яке складається з жеребців і кобил зі світовими іменами. Дев’ять жеребців заводу мають ліцензії: Cornet Obolensky, Captain Fire, Lancer III, Artifex, Consolidator, Copperfield, Comme il Faut, Congress, Grand Sportage. 95 % маточного поголів’я — це еліт клас, більшість з якого премійовано в Німеччині. Багато лошат успішно проходять Керунг в Німеччині, більшою мірою завдяки планомірному підбору жеребців і кобил, з урахуванням їх родоводів, ліній і спортивних результатів. Партнерами Жашківського кінного заводу є представник Вестфальського кінного союзу — Herr Bernd Richter, відомий конезаводчик Німеччини — Herr Heinrich Ramsbrock. Щорічно фахівці Вестфальського кінного союзу таврують народжених лошат даної породи і видають документи, що підтверджують їх походження. На території ЖКЗ знаходиться: 2 стайні денного типу, призначені для 60 маток; 2 стайні загального типу, для вирощування молодняку; спортивна стайня на 80 денників; парувальний манеж; стайня для жеребців-плідників; «водилки» для коней (працють в семи різних режимах); критий манеж; сучасний лазарет і лабораторія для штучного осіменіння.

Під керівництвом Олега Володимировича, Юрій Степанович ознайомився з розведенням, вирощуванням західноєвропейських порід (Весфальською, Гольштинською, Ольденбурзькою, Ганноверською, Бельгійською теплокровною, Рейнською, Голландською теплокровною, Французькою сель), особливостями утримання, тренінгом та годівлею спортивних коней. Удосконалив навики візуального визначення охоти у кобил. Найцікавішим була ультразвукова діагностика, яка є одним із головних методів визначення оптимального часу осіменіння кобил. На практиці було продемонстровано зміни, що відбуваються у матці під час охоти, складки ендометрію стають набряклими через підвищену концентрацію естрогенів в крові, матка заповнена рідиною, центральна ділянка складки є гіпоехогенною, а гіперемійований епітеліальний шар - гіперехогенним. При зображенні рога матки у поперечному розрізі зовні він нагадує порізаний на часточки апельсин чи колесо воза. Поряд із змінами у матці було проведено дослідження зрілості фолікулів та встановлення часу овуляції.

Олег Володимирович маючи колосальний практичний досвід продемонстрував підготовку кобил до штучного осіменіння, розбавлення свіжої та розмороження кріоконсервованої сперми. Цікавим  було проведення штучного осіменіння кобил новітніми методиками та інструментами, які наразі використовуються в розвинених країнах світу. Було дуже багато запитань, відповіді на які можна зайти лише на практиці, в умовах сучасного господарства.  

     Доц. В.Лакатош (за матеріалами стажування Ю.Масаловича)

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook