14 травня – День матері в Україні

14 травня 2023 року
  Мама – найголовніша людина в житті кожного. Наші матері дарують нам життя, а потім стають першим зразком для наслідування. Найтепліші спогади дитинства неможливі без мам – вони завжди рятують нас від хвороб та оберігають від неприємностей.
  До мами ми звертаємось тоді, коли потребуємо справді мудрої й доброї поради, в щирості якої не доводиться сумніватися. Зрештою, в найтяжчі часи, коли здається, що весь світ став ворожим, тільки материнська любов залишається безумовною й незмінною. Для вшанування всіх мам в світі існує добре й зворушливе свято – Міжнародний день матері.
 
Енн Джарвіс
 
  Передісторія сучасного Дня матері почалася з досить непростого досвіду материнства американки Енн Джарвіс, яка мала 13 дітей, з яких тільки четверо дожили до повноліття. В XIX столітті це не було чимось винятковим – тоді багато малюків помирали через відсутність щеплень та відповідного лікування. В 1858 р. Енн організувала зустрічі матерів з лікарями для вивчення правил санітарії й гігієни, щоб запобігати інфекційним хворобам дітей. Такі зустрічі назвали «робочими клубами».
  Пізніше, в роки громадянської війни в США, ці клуби стали об’єднуючою силою для матерів, які надавали допомогу пораненим солдатам обох воюючих сторін. Вже після війни, в 1868 р., Енн Джарвіс заснувала День дружби матерів. Крім того, Енн викладала у недільній школі для дітей, і якось на уроці зауважила, що існує багато пам’ятних днів, присвячених чоловікам, а ось на честь матерів їх майже немає. Дочка Енн Джарвіс, 12-річна Анна, яка була присутня на тому занятті, добре запам’ятала ці материнські слова.
 
Джулія Уорд Хоу
 
  Ще однією жінкою, яка заклала основу Дня матері, була Джулія Уорд Хоу – поетеса з Бостону. Вражена подіями громадянської та франко-прусської воєн, в 1870 р. вона вирішила звернутися до жінок і написала «Прокламацію до Дня матері» – заклик до об’єднання матерів всього світу в боротьбі за мир, а в 1873 р. запропонувала щороку відзначати 2 липня як «День миру матерів». Цю версію Дня матері відзначали в Бостоні кілька років, проте зрештою вона втратила популярність.
  Після смерті Енн Джарвіс в 1905 р. її дочка Анна вирішила зробити все для того, щоб запровадити святкування Дня матері. Жінка розгорнула справжню кампанію – надіслала листи президенту, громадським діячам, заручилася фінансовою підтримкою власника універмагу в Філадельфії Джона Воннамейкера. У другу неділю травня 1908 р. в церкві міста Графтон, де колись викладала в недільній школі Енн Джарвіс, відбулася спеціальна служба на честь Дня матері. Того ж дня в Філадельфії, в залі універмагу Д. Воннамейкера, святковий захід з вшанування матерів зібрав тисячі відвідувачів.
  Зусилля Анни Джарвіс не були марними – до 1912 р. День матері стали відзначати по всій країні, а в 1914 р. Президент США офіційно визнав День матері. З роками свято неминуче набувало дещо комерціалізованого характеру – на ньому стали заробляти продавці квітів, листівок, солодощів. Це не подобалося його засновниці Анні Джарвіс, тому вона навіть намагалася переконати уряд викреслити свято з національного календаря. На щастя, цього не сталося. Після першої світової війни День матері почали відзначати по всій Європі: в Німеччині, Швеції, Данії, Норвегії, Чехословаччині. Зараз це свято – міжнародна подія, яку відзначають в багатьох інших країнах.
 

ДЕНЬ МАТЕРІ В УКРАЇНІ

  Українці почали відзначати це свято в 1928 р., щоправда, перше святкування відбулося в канадській діаспорі. Проте вже наступного року за ініціативою письменниці Олени Кисілевської День матері відзначали у Львові та Тернополі, а згодом – на всій території західної частини України. З 1939 р. День матері був заборонений радянською владою. Повернулося це травневе свято в нашу країну тільки з настанням незалежності, а на державному рівні його визнали в 1999 р. – daytoday.ua.
  В Україні цей день відзначається в другу неділю травня відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99.
  Безумовно, День матері – це одне з найбільш зворушливих свят, тому що кожен з нас з дитинства і до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ – образ своєї мами, яка все зрозуміє, простить, завжди пожаліє і буде самовіддано любити, незважаючи ні на що.
  Щастя й краса материнства в усі століття оспівувалися кращими художниками і поетами. І не випадково – за тим, наскільки шанована в державі жінка, яка виховує дітей, можна визначити ступінь культури й благополуччя суспільства. Щасливі діти ростуть у дружній родині й під опікою щасливої матері.
 
У цей день ми від усієї душі вітаємо дорогих мам із їх святом. Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість – dilovamova.com.
 
 
 
 
Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

    

 
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook