15 квітня – День довкілля

15 квітня 2023 року

День Довкілля відзначають в Україні щорічно, починаючи з 1999 р., згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» від 6 серпня 1998 р. № 855/98 на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України і громадських природоохоронних організацій щодо розвитку діяльності, започаткованої Всеукраїнською акцією «Дерево–Життя» та іншими громадськими ініціативами.

  Головна мета свята – підвищення рівня свідомості українців у питаннях, що стосуються збереження безпеки навколишнього середовища.
  У третю суботу квітня громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища – очищення водних джерел, озеленення територій, збереження заповідних об'єктів, поширення екологічних знань – ecoleague.net.
  Щорічно влада, громадські організації, екологи закликають українців та всіх, хто піклується про природу, взяти участь у квітневому суботнику, висадці дерев, наведенні порядку на вулицях, у парках і скверах, озелененні територій, збиранні сміття, а також проведенні різних конференцій та лекцій, які підвищують усвідомленість населення в екологічних і природоохоронних питаннях.
 
  Усі ми нарікаємо на погану екологію, хоча самі нічого не робимо для захисту та збереження матінки-природи. Та й чи можна нас у цьому звинувачувати, адже навколо мільйони людей, яких подібні питання не хвилюють взагалі.
А негативний вплив на довкілля заводів та машин вражає! Технології, новітнє виробництво здатне навіть змінити клімат Землі. Незважаючи на всі ці невтішні фактори, усе частіше кожен з нас замислюється: чи завдає мій спосіб життя шкоди довкіллю? Відповідь зрозуміла та очевидна, тому найсвідоміші члени нашого суспільства намагаються хоч трохи зменшити шкідливий вплив. І для цього не обов'язково повністю змінювати свої вподобання та звички, інколи досить декількох кроків.
 
 
СОРТУВАННЯ СМІТТЯ
  Про це зараз говорять усі, але дуже мало тих, хто дійсно розкладає сміття по окремих пакетах та контейнерах, як заведено в Європі. Якщо сміття не переробляти, то наша планета перетвориться на справжній смітник уже років через 100. Окрім цього, земля та грунтові води вже зараз систематично зазнають отруйного впливу, адже ми викидаємо батарейки, лампи та термометри, які, окислюючись, знову таки потрапляють у грунт. Куди ви викидаєте непотрібні та протерміновані ліки? Правильно, у смітник, але ж такі медикаменти по суті теж отрута. Сортування сміття допомагає істотно знизити кількість шкідливих відходів. Наприклад, скло та консервні банки, які розкладаються сотні років, замість звалища можна відправити на повторну переробку (або хоча б просто складати в окремі пакети). В Україні практика сортування сміття поки що популярна лише на словах, але ніхто не заважає нам проявити трохи пильності та не кидати до сміття акумулятори, ліки, батарейки та вироби, що містять ртуть (наприклад, старі ртутні градусники). Пункти прийому подібних відходів є у всіх великих містах, хоча правда й те, що влада неохоче інформує населення про місцезнаходження таких пунктів.
 
 
ЕКОНОМІЯ ВОДИ
  Мало де в світі витрачають стільки води на побутові потреби, як в Україні. Чищення зубів з відкритим краном для нас справа цілком звичайна, як і миття посуду. Але таким чином ми дійсно караємо себе гривнею, а прісна вода безконтрольно зливається в каналізацію. У Німеччині рідко можна побачити господиню, яка миє посуд під сильним струменем води, часто економні фрау спочатку намилюють посуд, і лише потім відкривають кран з невеликим напором.
  Багато також залежить від засобу, яким ви миєте посуд. Обираючи мийні засоби з помірним піноутворенням, ви економите не лише воду, а й час. Залишки рідини швидко та легко змиваються з ваших тарілок навіть у холодній воді, не залишаючи по собі ні запаху, ні присмаку.
  Напівзавантажені пральні машини – теж істотний фактор зайвої витрати прісної води. Крім того, причиною безконтрольної витрати є несправні крани та зливні бачки.
 
НЕ ВИКИДАЙТЕ ЇЖУ
  Чимала частина з того, що ми викидаємо на смітник, – продукти, які зіпсувалися в нашому холодильнику. Намагайтеся підходити до питання купівлі продуктів харчування раціональніше, адже це не тільки шкодить довкіллю (зазвичай продукти потрапляють на смітник разом з упаковкою), але й суттєво б'є по вашій кишені.
 
 
ЕКОНОМТЕ ЕНЕРГІЮ
  Функціонування типової електростанції спричиняє забруднення навколишнього середовища, в залежності від палива, яке на ній використовується. Раніше вважалося, що безпечними є гідроелектростанції, але це твердження виявилося хибним. Функціонування ГЕС створює умови для зростання водоростей і інших необоротних процесів, які негативно впливають на екологію регіону. Атомні ж електростанції призводять до теплового забруднення водойм. Тому економія електрики – питання не лише витратне, а й шкідливе для навколишнього середовища. Постійно увімкнене світло в тих приміщеннях, де ми не перебуваємо в даний момент, – один із чинників великої втрати електроенергії. Крім того, потрібно звертати увагу на зарядки від телефонів і ноутбуків, які необхідно від’єднати від мережі. Найчастіше ми вимикаємо телефон, а ось зарядка й надалі "стирчить" в розетці, споживаючи електрику.
  Одним із побутовим кроків економії світла є вибір швидких режимів прання, застосування при цьому рідин та гелів. Такі засоби вже розчинені і починають діяти з перших хвилин прання. Це допоможе вам суттєво зекономити не лише електроенергію, а й час.
 
 
ВІДМОВТЕСЯ ВІД ПЛАСТИКОВИХ ПАКЕТІВ
  Дивно, але продуктові сітки знову входять у моду. Адже в 90-ті пластикові пакети були символом достатку, а пакували все у ті часи в папір. Зараз ситуація знову змінюється, сітка – це вже престижно, а не соромно. Хоча необов'язково зупинятися саме на ній, можна придбати еко-сумку для покупок. Не забувайте, що куплений в магазині поліетиленовий пакет розкладається мінімум 20 р. Але ж і паперові пакети – не такі вже екологічні. На їх виробництво витрачається дорогоцінна деревина – наші ліси, які варто зберігати та примножувати. Та вихід є! Можна використовувати паперові пакети зі вторинної сировини.
 
ВИКОРИСТОВУЙТЕ БЕЗФОСФАТНУ ПОБУТОВУ ХІМІЮ
  Про шкоду фосфатів для водойм знає вже, мабуть, кожен школяр. Та не всі готові відмовитись від побутових засобів, які відверто знищують нашу природу. Фосфати не лише спричиняють загибель усього живого у річках та озерах, їх дія отруйна й для людини. Аби уникнути негативного впливу на довкілля та на власне здоров’я обирайте побутові засоби, які їх не містять – delamark.ua.
 
 
 
Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України 

    

 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook