Засідання наукового гуртку «Імунітет рослин».
Тема засідання « Фітонциди як механізм пасивного імунітету рослин до хвороб».
На засідані присутні: керівник – Глимязний В., члени :Бендерський І., Буднік Л., Васильченко Є., Глушенко А., Іванський П., Мамчур Д., Марсаков С., Олійник В., Сердюкова М., Ступенко Р., Шевченко А.
Вивчення фітонцидних властивостей вищих рослин в нашій країні розпочав Б. П. Токін (1928), віддавши цій проблемі багато років свого життя. Він же запропонував і термін фітонциди, що означає «вбивають рослини» [phyton сaedere (лат.) -Вбивати].
Під фітонцидами розуміють особливі речовини хімічної природи, які продукуються вищими рослинами, що володіють властивостями гальмувати розмноження або вбивати бактерії, найпростіші, гриби.
Фітонциди, які продукуються рослинами, можуть зустрічатись як в леткому, так і в рідкому вигляді, Відомі леткіі фітонциди ялівцю, черемхи, цибулі, часнику, цитрусових і багатьох інших рослин. Ще більший інтерес представляє рідка фракція фітонцидів, що знаходиться в тканинах рослин.
Для вивчення дії рідкої фракції фітонцидів цибулі на предметне скло наносять рідку фракцію цибулі, капають супензію конідій і зооспори Рh. infesfans, краплю накривають покривним склом і, розглядаючи препарат в мікроскоп, переконуються в наявності та руху зооспор. Потім піпеткою набирають сік цибулі і краплю його поміщають поруч з покровним склом. Знову досліджують препарат, звертають увагу на рух зооспор: воно прискорюється в направлінні від джерела фітонцидів, потім сповільнюється і зупиняється зовсім, помічають по годинах, скільки на це йде часу.