ЧОРНОБИЛЬ НЕ МАЄ МИНУЛОГО ЧАСУ

27 квітня 2023 року
Кафедра загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності
Наставники 4 курсу 1та 3 групи студентів ОС Бакалавр спеціальності 101 Екологія доценти кафедри Загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності   Кудрявицька А.М, Піскунова Л.Е. провели організаційні години в онлайн режимі, присвячені Чорнобильській катастрофі: еколого-біологічні, медико-демографічні та соціальні наслідки.
26 квітня – День національної жалоби. Про те, що сталось, не можна забувати.
Минуло 37 років від того дня, коли Україну спіткала страшна трагедія – техногенно-екологічна катастрофа, спричинена вибухом реактора четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, яка нанесла незворотної шкоди довкіллю та здоров’ю людей. Масштаби цієї події набули характеру велетенської екологічної катастрофи.
Якби не подвиг простих людей, які ризикуючи власним життям і здоров’ям, врятували нас від подальшого поширення радіації, то важко навіть спрогнозувати повні масштаби трагедії не лише для України, а й всього світу.
Студети активно долучилися до обговорення такої важливої екологічної теми. Наголос зробили на тому , що збитки від катастрофи не піддаються обліку, бо неможливо оцінити шкоду, завдану здоров’ю людей, втрати від радіоактивного забруднення довкілля, орних земель, джерел водопостачання, рідних домівок.
Багато студентів приєднались до дискусії, щодо останніх подій на території ЧАЕС і злочинів росії. Студенти жваво обговорювали беззаперечні докази того, що підрозділи ЗС РФ, які здійснили силове захоплення об’єктів Чорнобильської АЕС та контролювали їх у період з 24 лютого до 31 березня 2022 року, вчинили акт ядерного тероризму. Адже, попри те, що реактори не працюють, підприємство залишається величезним комплексом із трьома сховищами відпрацьованого ядерного палива та низкою майданчиків з радіоактивними відходами. Перетворивши ЧАЕС на свою тимчасову військову базу, РФ грубо порушила Женевську конвенцію, що прямо забороняє вчиняти напади на ядерні об’єкти в умовах збройного конфлікту.
У процесі дискусії було приємно слухати студентів, які зі «знанням справи» називали норми ядерної безпеки, що порушили загарбники, - а це і пошкодження приміщень, замінування території, спровокування пожеж, запустивши тим самим неконтрольовані процеси; утримування персоналу у стресових умовах, збільшуючи вірогідність професійних помилок; пошкодження вежі зв’язку, що спричинило вихід з ладу системи моніторингу радіаційної обстановки; розграбування підприємства зони відчуження, зокрема, автопарк спеціалізованої техніки та пальне. Це поставило під загрозу пожежну та радіаційну безпеку у зоні відчуження; викрадення джерел іонізуючого випромінювання загальною активністю майже 7 млн Бк. Цього достатньо, щоб зробити небезпечною для перебування людей ділянку площею майже 2 тис. кв. м….. і тд.
Низький уклін всім хто боровся зі страшною бідою. Священна пам'ять про Ваш подвиг не згасне у віках і збережеться в серцях народу.
 
Наставники груп також зупинилися на обговоренні поточних робочих питань – підготовки до сесії, продовження навчання студентів в офлайн режимі з наступного навчального тижня, написання дипломної роботи студентами , робота з керівниками дипломних робіт, виконання поставлених завдань .
Наставники груп побажали студентам плідної праці, успіхів!
 
 
Старости Пилипко Аліна, Лопуга Дарина
Наставники 4 курсу 1,3 груп

   Кудрявицька А.М, Піскунова Л.Е 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook