Природокористування і якість життя - поради лікаря: какао – корисний смак для дітей і дорослих

2 травня 2023 року

   Останнім часом вибір напоїв, які мають користь для здоров’я і отримують багато прихильників, поступово зростає. До прикладу, комбуча стаає дуже популярною серед молоді. Але є і традиційні, добре відомі напої, позитивний вплив яких заслуговує на увагу і популяризацію. 

   Вважається, що вперше какао у вигляді напою вживала ще цивілізація майя у Центральній Америці, вважаючи його даром богів. В Європу він був завезений у XVI столітті іспанськими завойовниками та швидко став популярним лікувальним засобом.

   Какао-порошок виготовляють шляхом подрібнення какао-бобів і видалення жиру (какао-масла). Сьогодні він використовується при виробництві шоколаду, а також для випічки і напоїв. Дослідження останніх років продемонстрували, що какао містить біохімічно активні сполуки, корисні для здоров’я.

Одинадцять позитивних ефектів какао:

 БАГАТИЙ ПОЛІФЕНОЛАМИ 

   Поліфеноли - це природні антиоксиданти, які містяться в фруктах, ягодах, овочах, чаї, шоколаді та вині. Їх пов’язують зі зменшенням запалення, кращим кровотоком, зниженням артеріального тиску та нормалізацією рівня холестерину та цукру в крові.

   Какао є одним з найбагатших джерел поліфенолів. У ньому особливо багато флаванолів – групи поліфенолів, яка володіє потужними антиоксидантними та протизапальними властивостями. Не зважаючи, на те, що обробка і нагрівання какао може призвести до часткової втрати його корисних властивостей, споживання какао поліпшує стійкість організму проти вільних радикалів та допомагає запобігти надмірному запаленню.

СПРИЯЄ ЗНИЖЕННЮ ВИСОКОГО КРОВ'ЯНОГО ТИСКУ

   Какао, як у вигляді порошку, так і у формі темного шоколаду, може допомогти знизити артеріальний тиск. Цей ефект вперше помітили у мешканців островів Центральної Америки, які вживали какао. Їх кров’яний тиск яких був набагато нижчим, ніж у родичів з материка, які його не споживали. Вважається, що флаваноли в какао підвищують рівень оксиду азоту в крові, що може зменшувати тонус кровоносних судин і сприяти зниженню артеріального тиску. 

   Проаналізувавши результати 35 досліджень, під час яких пацієнтам давали від 1,5 до 105 грамів какао (30-1220 мг флаванолів), науковці виявили, що какао викликає помірне, але значне з огляду на наслідки зниження артеріального тиску на 2 мм рт. Крім того, ефект був сильнішим у людей, які мали високий кров’яний тиск, і у людей похилого віку. Важливо пам’ятати, що обробка значно зменшує кількість флаванолів, тому ефект від звичайної плитки шоколаду (особливо молочного), швидше за все, буде суттєво меншим.

 ЗНИЖУЄ РИЗИК СЕРЦЕВОГО НАПАДУ ТА ІНСУЛЬТУ 

   Какао-порошок також знижує рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ, розріджує кров, нормалізує рівень цукру в крові та зменшує запалення. Ці властивості асоціюються з меншим ризиком інфаркту, серцевої недостатності та інсульту.

   Огляд дев’яти досліджень за участю понад 150 тисяч людей виявив, що споживання шоколаду з високим вмістом какао пов’язане зі значно нижчим ризиком серцевих захворювань, інсульту та смерті. Як показали результати шведських досліджень, такий ефект мають невеликі порції - 20–30 грамів шоколаду на день. 

 ПОКРАЩУЄ ФУНКЦІОНАЛЬНУ СПРОМОЖНІСТЬ МОЗКУ 

   Поліфеноли, які містяться в какао, можуть знизити ризик нейродегенеративних захворювань, покращуючи роботу мозку та кровотік. Флаваноли здатні долати гематоенцефалічний бар’єр і брати участь у процесі вироблення нейронів та важливих молекул для функціонування мозку. 

   У людей похилого віку, які отримували какао з високим вмістом флаванолу, за тиждень приплив крові до мозку збільшився на 8%, а за два - на 10%. Щоденне споживання флаванолів какао може покращити розумову працездатність у людей, зокрема і з психічними розладами. Дослідження вказують на позитивний вплив какао на здоров’я мозку та можливу роль у запобіганні нейродегенеративним захворюванням, як хвороба Альцгеймера та Паркінсона. 

 ПОЛІПШУЄ НАСТРІЙ 

   Такий вплив може бути пов'язаний з флаванолами, перетворенням триптофану на природний стабілізатор настрою серотоніну, вмістом кофеїну або просто сенсорним задоволенням від споживання шоколаду.

   За результатами дослідження серед вагітних жінок, часте споживання шоколаду знижувало стрес і покращувало настрій. Інше дослідження виявило, що вживання какао з високим вмістом поліфенолів приносить спокій і задоволеність. 

 ПОЛЕГШУЄ СИМПТОМИ ДІАБЕТУ 2 ТИПУ 

   Какао має певну антидіабетичну дію. Результати досліджень in vitro показують, що флаваноли какао можуть уповільнювати травлення та всмоктування вуглеводів у кишківнику, покращувати секрецію інсуліну, зменшувати запалення та стимулювати надходження цукру з крові до м’язів.

   Огляд досліджень виявив, що вживання багатого флаванолом темного шоколаду або напою какао здатне покращити чутливість до інсуліну та контроль рівня цукру в крові та зменшити запалення, в тому числі і у діабетиків. Водночас ці багатообіцяючі результати поки є попередніми і потребують подальших підтверджень.

 ДОПОМАГАЄ КОНТРОЛЮВАТИ ВАГУ 

   Як не парадоксально, вживання какао, навіть у формі шоколаду, сприяє схудненню. У його споживачів відзначається краща регуляція використання енергії, зменшення апетиту і запалення, а також посилення окислення жиру та відчуття ситості. 

   Популяційне дослідження продемонструвало, що люди, які частіше споживали шоколад, а отже більше калорій і жиру, мали нижчий ІМТ, ніж люди, які їли його рідше.  

   Дослідження, що вивчало втрату ваги при дієтах з низьким вмістом вуглеводів виявило, що група, яка отримувала 40 грамів шоколаду з 81% вмістом какао на день, втрачала вагу швидше, ніж група на звичайній дієті. Зрозуміло, що білий і молочний шоколад не мають таких же переваг, як чорний. 

 МАЄ ПРОТИРАКОВІ ВЛАСТИВОСТІ 

   Флаваноли викликають великий інтерес завдяки своїм захисним властивостям проти раку. Какао має найвищу концентрацію флаванолів на вагу серед усіх продуктів. Дослідження компонентів какао in vitro виявили, що вони мають антиоксидантну дію, захищають клітини від пошкодження реактивними молекулами, борються із запаленням, пригнічують ріст клітин, викликають загибель ракових клітин і допомагають запобігти їх поширенню.  

   Дослідження показали, що дієти, багаті флаванолом, пов’язані зі зниженням ризику раку. Однак докази конкретно щодо какао суперечливі, оскільки деякі дослідження не виявили користі, а деякі навіть помітили підвищений ризик. Невеликі дослідження на людях щодо какао та раку демонструють, що воно може бути потужним антиоксидантом і відігравати важливу роль у профілактиці раку. 

 ДОПОМАГАЄ ПРИ АСТМІ

  Астма — це хронічне імунно-запальне захворювання, яке викликає обструкцію та запалення дихальних шляхів і може бути небезпечним для життя. 

   Какао може бути корисним для людей з астмою, оскільки воно містить протиастматичні сполуки, такі як теобромін і теофілін. Теобромін схожий на кофеїн і може допомогти при постійному кашлі. Какао-порошок містить приблизно 1,9 грама цієї сполуки на 100 грамів. Теофілін допомагає легеням розширюватися, завдяки чому полегшується прохідність дихальних шляхів та зменшується запалення.

   Дослідження на тваринах показали, що екстракт какао може зменшити як звуження дихальних шляхів, так і товщину тканин. Однак ці висновки ще не були клінічно випробувані на людях. Зокрема, не встановлено, чи безпечно використовувати какао з іншими протиастматичними препаратами. 

 КОРИСНЕ ДЛЯ ЗУБІВ ТА ШКІРИ 

   Какао містить багато сполук, які мають антибактеріальні, антиферментні та імуностимулюючі властивості, що сприяють його позитивному впливу на здоров’я ротової порожнини та захисту від карієсу. У дослідженнях лабораторних тварин вживання екстракту какао значно зменшувало карієс у порівнянні з водою. Однак досліджень щодо цього за участі людей не проводилося, і більшість какао-продуктів, які споживають, також містять цукор. 

   Доведено, що тривале вживання какао сприяє захисту від сонця, кровообігу шкіри та покращує текстуру поверхні та зволоження шкіри.

 ЛЕГКО ДОДАТИ ДО ВАШОГО МЕНЮ

   Європейське агентство з безпеки харчових продуктів рекомендує вживати 2,5 грами какао-порошку з високим вмістом флаванолу або 10 грамів темного шоколаду з високим вмістом флаванолу (з вмістом більше 200 мг флаванолів) на день, щоб досягти користі для здоров’я серця. Однак інші експертні групи визнали цю кількість замалою, і стверджують, що для досягнення переваг потрібна більше флаванолів.

   Загалом, важливо вибирати джерела какао з високим вмістом флаванолу — чим менше оброблені, тим краще.

   Їжте чорний шоколад: переконайтеся, що він хорошої якості та містить не менше 70% какао. Пам’ятайте, що шоколад також містить значну кількість цукру та жирів, тому вживайте його у розумних порціях та дотримуйтеся засад здорового збалансованого харчування.

   Можна готувати гаряче чи холодне какао, додавати какао-порошок до смузі, домашніх десертів, мусів та інші страв для надання їм шоколадного смаку. Однак обов’язково використовуйте натуральний какао-порошок

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook