НАУКОВИЙ КОНКУРС СТУДЕНТСЬКИХ РОБІТ У ПРІОРИТЕТІ КАФЕДРИ СТАТИСТИКИ ТА ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ

26 квітня 2023, 10:00

 Науково-дослідна робота студентів є невід’ємною складовою наукової діяльності університету і першим етапом у підготовці наукових кадрів. Вона є одним із важливих засобів підвищення якості підготовки фахівців з вищою освітою та сприяє розширенню загального й професійного світогляду.

Щорічно науково-педагогічні працівники кафедри статистики та економічної діяльності готують разом зі студентами наукові роботи та подають їх на Всеукраїнський конкурс наукових робіт. Цьогорічну підготовку наукових робіт зі студентами було здійснено на основі функціонуючих наукових гуртків на кафедрі, зокрема «Цифрова статистика» та «Бізнес аналітика».

Відповідно до листа державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» від 30.01.2023 р. № 21/08-118 «Про проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2022/2023 навчальному році» в університеті оголошено І тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей  у 2022/2023 навчальному році.

Метою конкурсу є розвиток інтелектуального потенціалу талановитої молоді; активізація та підтримка наукової роботи студентів як найважливішого фактора формування фахівців нового типу; стимулювання їх інтересу до дослідницької роботи, участі у наукових програмах, проектній, конструкторській та інших формах науково-дослідної діяльності; оволодіння ними інноваційними технологіями.

Результати наукових робіт, підготовлених на кафедрі статистики та економічного аналізу були заслухані та обговорені створеною комісією на чолі з завідувачкою кафедри Лазаришиною І.Д.

Переможцями І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з напряму «Економічна аналітика та статистика» цьогоріч стали:

1.  Гізетдінов Едуард, студент економічного факультету, 2 курсу, 1 групи (спеціальність 051 «Економіка (Економіка підприємства)»).

Тема наукової роботи: «Інформаційно-статистичне забезпечення як складова ефективного виробництва жита в Україні»

Науковий керівник: канд.екон.наук, доц. Чухліб А. В.

 

2. Свенціцька Тетяна, студентка економічного факультету, 2 курсу, 2 групи (спеціальність 051 «Економіка (Міжнародна економіка)»).

Тема наукової роботи: «Аналіз вітчизняного ринку соняшникової олії: стан та оцінка розвитку»

Науковий керівник: канд.еконаук., доц. Макарчук О. Г.

Наукова конкурсна робота Гізетдінова Едурда «Інформаційно-статистичне забезпечення як складова ефективного виробництва жита в Україні» присвячена теоретико-методичним та прикладним питанням формування ефективної системи інформаційно-статистичного забезпечення оцінки і управління виробництвом жита. В роботі здійснено оцінку сучасного стану, тенденцій та перспектив виробництва жита в Україні, встановлено ступінь залежності ефективності виробництва жита від ендогенних та екзогенних чинників, здійснено прогнозування індикаторів виробництва жита з метою формування повної та достовірної інформаційно-статистичної компоненти, що виступає підґрунтям для управління виробництвом хлібних культур.

 

 

Наукова конкурсна робота Свенціцької Тетяни «Аналіз вітчизняного ринку соняшникової олії: стан та оцінка розвитку» присвячена аналізу стану і тенденцій на ринку соняшникової олії, виявлення взаємозв’язків у контексті підвищення результативності основних показників на досліджуваному ринку. У роботі використано методику дослідження та аналізу ринку за Д. Аакером, яка  складається з таких етапів: розмір ринку (поточний та майбутній); структура ринку; темпи зростання ринку; прибутковість ринку; структура витрат галузі; канали розподілу товару; ринкові тренди (тенденції); ключові чинники. Варто відзначити, що на підсумковому етапі дослідження ринку соняшникової олії було визначено ключові чинники успіху на даному ринку, зокрема: забезпечення необхідною кількістю сировини; зростання попиту та цін на світовому ринку (90% Україна експортує соняшникової олії); сприятливе географічне розташування; галузь представлена великими виробниками, тому досягається економія від ефекту масштабу; вплив технічного прогресу (удосконалення обладнання); зростання попиту на високоолеїнову олію, таким чином можливі входження у нові ринки реалізації продукції.

 

 

Голова комісії та члени комісії високо оцінили підготовлені наукові роботи Гізетдінова Е. і Свенціцької Т. й побажали подальших здобутків на науковому шляху.

Завідувачка кафедри статистики та

 економічного аналізу, проф. Лазаришина І.Д.,

доценти Макарчук О.Г. та Чухліб А.В.

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook