Пам’яті академіка, який подбав про правовий захист селян - Василя Янчука

2 лютого 2015 року

     23 січня ц.р. виповнилося б 90 років з дня народження видатного вітчизняного вченого — правознавця-аграрника, академіка Академії правових наук України, доктора юридичних наук, заслуженого діяча науки і техніки України, лауреата премії імені Ярослава Мудрого, заслуженого професора Національного аграрного університету Василя Янчука.

     Народився майбутній академік на Вінниччині у сім’ї селянина, пройшов Велику Вітчизняну війну, був нагороджений багатьма державними нагородами.
     Закінчивши юридичний факультет та аспірантуру Київського державного університету імені Тараса Шевченка, більшу частину свого життя він пропрацював тут, пройшовши шлях від асистента до завідувача кафедри.

     Селянська дитина, Василь Зіновійович завжди мріяв про підготовку юристів-аграрників у аграрному виші, які були б готовими захищати права селян. Мрія усього життя академіка збулася у 2001 році, коли завдяки його зусиллям у Національному аграрному університеті було створено юридичний факультет і розпочалася підготовка фахівців за спеціальністю «Правознавство». Також була відкрита аспірантура і докторантура з юридичних наук за спеціальністю 12.00.06 — земельне право, аграрне право, екологічне право, природоресурсне право, а згодом і відкрита та успішно функціонує спеціалізована вчена рада із захисту кандидатських дисертацій з юридичних наук за двома базовими для університету науковими спеціальностями: 12.00.06 — земельне право, аграрне право, екологічне право, природоресурсне право та 12.00.07 — адміністративне право і процес, фінансове право, інформаційне право. На відзначення цих заслуг вченого і педагога кафедра аграрного, земельного та екологічного права юридичного факультету, яку очолював академік Янчук, по його смерті у вересні 2005 р. була названа його ім’ям.

     Фундатор школи аграрного права в Україні, академік Василь Янчук підготував 2 докторів та 5 кандидатів юридичних наук, які стали послідовниками його наукової школи і розвинули наукову палітру ідей свого вчителя до кількох науково-правових шкіл у НУБіП України.

     Наукова школа заснована на початку 70-х років минулого сторіччя на юридичному факультеті КДУ імені Тараса Шевченка як наукова школа сільськогосподарського права. Зі створенням у 1996 р. у Національному аграрному університеті кафедри аграрного права та приходом сюди академіка Янчука вона стала активно розвиватися та зміцнюватися. Її визнали на теренах не лише нашої держави, а й за її межами. Сьогодні наукова школа аграрного права НУБіП України охоплює все більший спектр суспільних відносин, що мають місце в аграрній сфері держави і регулюються приватно- та публічно-правовими нормами. Це, зокрема, аграрні організаційно-управлінські відносини та відносини соціального розвитку села. Одним з перших вчених, які запропонували розширення традиційного предмета аграрного права за рахунок зазначених відносин, і був наш вчитель Василь Зіновійович.
    Широта науково-теоретичних та прикладних аграрно-правових проблем, що досліджуються представниками наукової школи, послідовниками ідей Василя Янчука дає можливість готувати та вносити на затвердження відповідними державними органами значну кількість проектів законодавчих та інших нормативно-правових актів у галузях сільського господарства та земельних відносин. Опубліковані ним більше 20 монографій, понад 30 підручників та навчальних посібників з грифом МОН України суттєво збагатили навчальний процес підготовки майбутніх юристів-аграрників та юристів-земельників не лише у нашому університеті, а й у інших вишах держави.

     Яскравими прикладами значення наукової школи академіка Янчука для українського суспільства стали присудження у 2011 р. авторському колективу підручника «Аграрне право України» престижної у правових колах держави премії імені Ярослава Мудрого та у 2014 р. — творчому колективу кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука премії Президента України для молодих вчених.

     Нині ця правова школа налічує чотири покоління науковців. Вони продовжують його благородну справу, озброюючи сільських трударів вмінням захищати свої права та законні інтереси, вносячи вагомий внесок у розбудову істинно правової держави на благословенних Богом теренах української землі. І це є кращим засвідченням світлої пам’яті її вірного сина, продовженням його життя на цій землі.


Від вдячних учнів,

Володимир Курило,
проректор з навчально-наукової роботи, правових та соціальних питань

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook