Академічна доброчесність та шляхи боротьби з плагіатом у фокусі наукової спільноти факультету тваринництва та водних біоресурсів

3 квітня 2023 року
  Загальновідомим є факт: незнання законів не звільняє від відповідальності. Саме тому 31 березня 2023 року на базі факультету тваринництва та водних біоресурсів Національного університету біоресурсів і природокористування України відбувся міжнародний онлайн-вебінар «Академічна доброчесність та шляхи боротьби з плагіатом», який зібрав більше 60 учасників.
  Метою проведення заходу є обговорення актуальних питань академічної доброчесності та явище плагіату. Все це обговорили в колі поважних учасників семінару – досвідчених та молодих вчених, аспірантів і студентів. Захід організований робочою групою вчених Національного університету біоресурсів і природокористування України, Полтавського аграрного університету та Шведського університету сільськогосподарських наук.
  На міжнародному вебінарі виступила професор Шведського університету сільськогосподарських наук (м. Уппсала) Галія Замарацька з доповіддю на тему «Plagiarism in a scientific writing» (Плагіат у науковому творі). Цікавим і пізнавальним став досвід Європейського Союзу стосовно виявлення видів та форм плагіату, можливі наслідки недоброчесної діяльності вчених. Окремо було акцентовано увагу на етиці взаємодії та партнерства у науковому світі.
 
 
  Учасників вебінару вразив гучний приклад недоброчесної діяльності колишнього співробітника одного з інститутів Швеції, хірурга регенеративної медицини, який публікував фабриковані статті про задовільний стан своїх пацієнтів, які насправді мали критичні ускладнення не сумісні з життям. Загалом наведений аналіз досліджень показав, що з 1970 по 2018 рік плагіат, фабрикація і фальсифікація результатів досліджень призвела до відкликання понад 18 тисяч наукових статей з європейських редакцій, що стимулювало затвердження в ЄС «Європейського кодексу поведінки відносно доброчесності досліджень».
  Про реалізацію та контроль академічної доброчесності в рамках затвердженого Положення «Про академічну доброчесність у Національному університеті біоресурсів і природокористування України» доповіла доцент Наталія Грищенко, голова ради молодих вчених факультету тваринництва та водних біоресурсів. Про «Принципи академічної доброчесності у Полтавському державному аграрному університеті» доповіла завідувач кафедри біології продуктивності тварин ім. академіка О. В. Квасницького цього університету Світлана Усенко.
  Цікавим став обмін досвідом щодо реалізації вимог Законів України «Про освіту» та «Про вищу освіту» та порівняння їх практичної реалізації з засадами доброчесності країн ЄС. 
  Організатори міжнародного вебінару вдячні всім учасникам цього заходу. Маємо глибоку надію, що такі «майданчики спілкування» стануть доброю традицією обговорення актуальних наукових тем у дружньому та партнерському середовищі освітніх закладів України та світу.
 
Людмила Зламанюк,
помічник декана з міжнародної діяльності
факультету тваринництва та водних біоресурсів

  

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook