Наші студенти старших курсів та викладачі кафедри долучились до відкритої лекції «Інтеграційні процеси в Європейському регіоні у XX ст.», яка реалізується в рамках Модулю Жана Моне EVADEM

28 березня 2023 року

28 березня 2023 року відбулась відкрита лекція на тему «Інтеграційні процеси в Європейському регіоні у XX ст.», яка реалізується в рамках Модулю Жана Моне EVADEM. До роботи конференції в дистанційному форматі долучились понад 50 учасників, серед них представники різних міст України, фахівці закладів вищої освіти, закладів загальної середньої освіти, наукових установ, дипломати, міжнародники. Активними учасниками заходу були студенти 3 та 4 курсів спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», викладачі кафедри міжнародних відносин і суспільних наук гуманітарно педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України. Головними запрошеними гостем відкритої лекції був професор Університету Коменського в Братиславі — Девід Рейхард. Завдячуючи організаторам вся комунікація відбувалась англійською мовою, що дозволило студентам та усім учасникам практикувати свої мовні навички.

В ході цікавого та інтерактивного спілкування було обговорено питання політико-економічного оформлення Європи, а саме цікаві аспекти європейської інтеграції від кінця Першої та Другої світових воєн до 1993 року, початку Європейського Союзу.
Пан Рейхард зазначив, що жодна з пропозицій, щодо об’єднання Європи не мала тривалого і конкретного ефекту. Він пояснив це тим, що більшість пропозицій були ідеалістичними, зроблені філософами і письменниками, а не політичними чи державними діячами, що і було проблемою для реальної реалізації інтеграції.

Також лектором, паном Рейхардом, було зазначено, що після Першої світової війни були встановлені такі рухи, договори і структури як: Версальський договір, Ліга націй, Панєвропейський рух, 14 пунктів Вудро Вільсона, Співпраця Бенілюксу, Бріанський меморандум. Але всі ці амбітні інтеграційні пропозиції 1920-х років зрештою зазнали поразки через виклики нового десятиліття. Розпочалась світова економічна депресія, а разом із нею загрози світовій безпеці.

Під час лекції також було наголошено на тому, що Друга світова війна відновила інтерес до міжнародної співпраці, оскільки вона показала дві речі, а саме:
1. Реалістичні ідеї системи міжнародних відносин не можуть покладатись на збереження миру.
2. Ідеалістичні системи міжнародних відносин також бідні поки вони не підкріплені силою.
Тому, для підтримки миру і глобальної економічної стабільності, було створено такі організації і системи як: ООН, Бреттон-Вудська економічна система. І саме це, за словами Девіда Рейхарда, сприяло закликам до відродження співпраці на регіональному рівні у Європі. Також було розглянуто проблеми, які виникли у країнах після Другої світової війни.

     

     

Пан Рейхард наголосив на тому, що головною помилкою в історичних датах є початок Холодної війни, оскільки вона розпочалась через рік після Другої світової.

Було обговорено роки після війни і окрелено їх головні характеристики:
1950-ті – ідея «спільноти», ідея «субсидіарності», цінність і гідність усіх людей. Головні події: Паризька угода, Мессінська конференція, Римські договори.
1960-ті – світова інтеграція в економічному плані. Головні події: Європейська інтеграція вільної торгівлі, Митний союз, Гаазька конференція.
1970-ті – продовження світової інтеграції. Головні події: Європейська Рада, Європейський Парламент.
1980-ті – продовження європейської інтеграції, полегшення шляхів подорожей, соціальна інтеграція. Головні події: Шенгенська угода,Єдиний європейський акт, правовий статут для Європейської Ради, Соціальна Хартія.
1990-ті – створення системи трьох стовпів, продовження інтеграційних процесів. Головні події: Маастрихтський договір, діяльність Європейської комісії.

У висновку Девід Рейхард зазначив, що після Другої світової війни процес інтеграції не був гладким, але створення Європейського Союзу вплинуло на нього позитивно і посприяв на подальший процес.

Під кінець зустрічі організатори провели невелику сесію «питання-відповідь», на якій було підсумовано, що жодна війна не може бути остаточною.

 

 

 

Леся Щука,
студентка групи МВ-20003 б

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook