Міжнародна науково-практична конференція «Екологічний дизайн міського середовища: проблеми, здобутки та перспективи»

27 березня 2023 року
Київ

 

 

 

23 березня 2023 року на базі кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну НУБіП України проведено міжнародну науково-практичну конференцію «Екологічний дизайн міського середовища: проблеми, здобутки та перспективи». Даний захід зібрав представників сфери садово-паркового господарства різних організацій із п’яти країн світу, як державних, так і приватних структур, які окреслили сучасні питання, що стосуються взаємодії природи та міста, зокрема екології, інжинірингу та напрямки розвитку їх взаємодії в майбутньому, а також основні проблеми, інноваційні підходи, технології і здобутки в дизайні міського середовища.

Із вітальним словом до учасників конференції звернувся головуючий, директор HHI лісового i садово-паркового господарства НУБіП України, професор Петро Лакида.

Першим спікером виступив Михайло Яцков, спеціаліст із забезпечення і контролю якості польових робіт Тихоокеанської північно-західної дослідницької станції Лісової служби Департаменту Сільского Господарства США, із доповіддю «Інвентаризація лісів США: кількісна оцінка характеристик лісу та відповідних екосистемних послуг».

Наталія Заіменко, директор Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка НАН України висвітлила у своїй доповіді «Сучасний стан та перспективи розвитку Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка НАН України», окрім питань ботанічного саду, основні проблематики міста Києва. Наголосила, що наразі є багато невирішених проблем міського середовища, зокрема щодо стану міських ґрунтів та вуличних насаджень і запросила до співпраці науковців та Комунальне об’єднання «Київзеленбуд».

Генеральний директор КО «Київзеленбуд» Олексій Король цілком підтримав ініціативу Наталії Заіменко. Подякував Національному університету біоресурсів і природокористування, що він є основною базою для підготовки працівників КО «Київзеленбуд» уже понад 20 років. Сучасні тенденції та значні напрацювання своєї організації презентував у доповіді «Формування публічних просторів та ландшафтного дизайну Києва» і наголосив, що є відкритим для співпраці, як із науковцями, студентами, так і приватними підприємцями заради формування комфортного міського середовища.

Професор кафедри дендрології Лісотехнічного університету (Софія, Болгарія) Олександр Ташев поділився практичним і науковим досвідом дослідження флори Болгарії у період її подання заявки до вступу в Європейський союз. Ознайомив із специфічною категорією рослин у доповіді «Лікарські рослини флори Болгарії».

Кірца Сімай, доцент кафедри ландшафтного планування та дизайну Стамбульського університету Черрахпаша в Туреччині представила специфіку турецьких ландшафтів, їх сучасні проблематики в освоєнні та збереженні, а також ознайомила із структурою свого університету та програмою Ландшафтна архітектура.

Магістр кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну НУБіП України Віталіна Новик у доповіді «Кишенькові сквери» на території Солом’янського району м. Києва висвітлила цікаві рішення осучаснення невеликих прибудинкових територій, які є затребуваними і використовуються, в першу чергу молодими мамами із маленькими дітьми та літніми людьми, які не в змозі потрапити до віддалених великих парків міста.

Амбасадор Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» МОЗ України, магістр садово-паркового господарства Юлія Рашковська представила свій власний досвід об’єднання небайдужих фахівців ландшафтної архітектури та всіх охочих подарувати комфортний простір дітям, їх батькам і медичному персоналу лікарні.

Доповідь Юлії «Ландшафтотерапія та реабілітаційні сади: реабілітація та відновлення психоемоційного стану дорослих та дітей, травмованих під час воєнних дій» викликала величезну шану та вдячність учасників конференції за нелегку проведену роботу, якісний отриманий результат, за наполегливість і, головне, за актуальність і необхідність здійснення даних досліджень. Прозвучали пропозиції подальшої співпраці, зокрема на долучення студентів до таких проектів, а також організації садотерапевтичної зони в парку «Феофанія».

Олександра Снаровкіна, аспірант кафедра ландшафтної архітектури та фітодизайну НУБіП України виступила із доповіддю «Посухостійкість видів роду Aristolochia L.», де висвітлила результати своїх наукових досліджень.

Магістр кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну НУБіП України Ольга Марченко поділилась власним практичним досвідом, а також аналізом закордонного досвіду використання представників роду Шавлія в сучасному ландшафтному дизайні.


Активну участь у роботі конференції прийняв Ростислав Радіонов, студент спеціальності «Садово-паркове господарство» кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну НУБіП України. У доповіді «Сучасні технології створення водних об'єктів» Ростислав розкрив етапність створення біоставка, як спеціалізований вид своєї практичної діяльності.

Антоніна Криворучик, студентка магістратури кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну НУБіП України проаналізувала зарубіжний досвід благоустрою шкільних територій у доповіді «Вплив сучасного озеленення шкіл на розвиток здобувачів освіти зарубіжних країн».

Аспірант кафедри відтворення лісів та лісових фітомеліорацій НУБіП України за спеціальністю «Садово-паркове господарство» Олександр Бабин висвітлив отримані наукові результати у доповіді «Вплив ростових речовин на здатність до кореноутворення напівздерев'янілих живців рослин виду Cercis canadensis L.».

Дерій Андрій, аспірант кафедри відтворення лісів та лісових фітомеліорацій НУБіП України розкрив актуальні питання свого наукового дослідження у доповіді «Вітчизняний та закордонний досвід генеративного розмноження бирючини звичайної (Ligustrum vulgaris L.)».

Результати свого дослідження висвітлила Фурса Вероніка, аспірантка кафедри відтворення лісів та лісових фітомеліорацій НУБіП України у доповіді «Використання рослин роду Cornus L. у міському озелененні».

Завершальною стала доповідь «Оцінка стану газонного покриття житлових комплексів Голосіївського району міста Києва» Єлізавети Півень, аспірантки кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну НУБіП України.

Загалом, теми доповідей викликали цікаві дискусії та обговорення і спонукали до налагодження нових зв’язків учасників конференції. Активну участь у роботі заходу приймали студенти спеціальності «Садово-паркове господарство», що свідчить про їх небайдужість до розвитку сучасного ландшафтного дизайну за екологічними принципами.

Оргкомітет конференції щиро вдячний всім учасникам за участь у конференції та активну громадську позицію! До наступної зустрічі в Національному університеті біоресурсів і природокористування України!

Олена Колесніченко,
співголова оргкомітету конференції,
завідувачка кафедри ландшафтної архітектури
та фітодизайну НУБіП України 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook