20 березня – Всесвітній день Землі

20 березня 2023 року
  Наша планета Земля – наш рідний дім, у якому створені для нас особливі сприятливі умови, що сприяють нашому існуванню і життєдіяльності, що відкривають для нас вдосталь можливостей і достатній простір для їх реалізації. Далеко не кожна планета наділена таким унікальним потенціалом і розташована в таких унікальних умовах, які дозволили б такий бурхливий розквіт життя і її форм на такому, здавалося б, обмеженому просторі, адже вона така одна у всьому всесвіті.

  Теоретики, звичайно ж, допускають, що десь у надрах інших систем і галактик може бути ще щось подібне, будують найпотужніші телескопи, запускають у космос всілякі дослідні апарати, намагаючись знайти хоча б віддалену подібність такого унікального поєднання в просторі, яке являє собою наша матінка Земля. На те вони і теоретики, а на практиці наш будинок сам уже давно має потребу в тому, щоб ми звернули на нього нашу пильну увагу, оскільки нам, схоже, за дуже короткий час вдалося неабияк забути про це. Ми стали нещадно використовувати її ресурси, витрачати і споживати, розоряти і нехтувати, порушуючи порядок у своєму власному домі, виснажуючи його і не даючи йому часу для поповнення своїх власних сил – dilovamova.com. Але так тривати вічно не може…
 
  20 березня – Всесвітній день Землі! Свято запроваджене з ініціативи Організації Об’єднаних Націй. Цю дату обрали не випадково: 20 березня знане як день весняного рівнодення – символ пробудження природи та початку нового кола її розвитку. Офіційна тема 2023 р. «Інвестуйте в нашу планету».
  Насправді у календарі міжнародних свят існує два дні Землі – 20 березня і 22 квітня. Перший має миротворчу та гуманістичну спрямованість, другий – екологічну. Свята покликані сприяти популяризації піклування про навколишнє середовище задля того, аби якнайдовше зберегти екосистему планети у задовільному стані. Інакше кажучи, мета свят – привернути увагу громадськості до стану планети, вкотре нагадати людству про те, що зараз, як ніколи раніше, необхідність берегти природу є надзвичайно гострою – facebook.com/lugdei/posts.
Американський громадський діяч Джон Стерлінг Мортон
 
  Засновник цього дня – відомий американський громадський діяч Джон Мортон. Він розгорнув кампанію з висаджування дерев і чагарників у 1840-х рр. для того, щоб розвивати в людях дбайливе ставлення до навколишнього середовища. Ця ідея так сильно його захопила, що коли він став секретарем штату Небраска, у 1872 р., він запропонував встановити спеціальний день, присвячений озелененню.
Американський сенатор Гейлорд Нельсон
 
  Саме ж свято, іменоване зараз Міжнародним днем Землі, в 1970 р. придумав американський сенатор Гейлорд Нельсон. Спочатку свято відзначалося лише в США, адже дуже швидко його популярність стала планетарною. Через рік, у 1971 р., ООН офіційно визнала це свято, і воно стало всесвітнім – necu.org.ua. А у 2009 р. Генеральною асамблеєю ООН 22 квітня було проголошено Міжнародним днем Матері-Землі.
 

Практичні поради на кожен день, як бути дружнім до довкілля:

 
  1. Використовуйте енергозберігаючі лампи. Вони споживають у 3-5 разів менше електроенергії, ніж лампи розжарювання.
  2. Вимикайте на ніч комп'ютер, телевізори. Комп'ютери та деякі інші прилади (телевізори, hi-fi системи) споживають енергію навіть у сплячому режимі, тому вимикайте прилади повністю, коли вони не використовуються (виймайте вилку з розетки).
  3. Сортуйте сміття. Окремо зібрані відходи – це не сміття, це вторинна сировина.
  4. Ходіть за покупками з еко-торбинами. Намагайтеся не брати пропоновані пластикові пакети в магазині, заведіть свою торбину з екологічних матеріалів і носіть її з собою.
  5. Не використовуйте одноразове. Намагайтеся не купувати продукцію одноразового використання: посуд, серветки, станки для гоління, ручки, замість цього віддайте перевагу відповідним багаторазовим речам.
  6. Позбавтеся неекономічної техніки. При покупці звертайте увагу на економічність техніки (маркування А, А+, Energy Star), таким чином можна зменшити свій рахунок за електроенергію на 30%.
  7. Приймайте душ замість ванни. Скоротіть час перебування в душі, зменшіть натиск, придбайте спеціальну економічну насадку з функцією повітряного душу (насичує потік води повітрям). Ремонтуйте протікаючі крани.
  8. Встановіть водолічильник. Встановивши квартирний водолічильник, ви заощадите на комунальних послугах і в той же час допоможете природі.
  9. Правильно обирайте побутову хімію. Перед покупкою миючих засобів обов'язково зверніть увагу на їх склад, зазначений на упаковці, та уважно прочитайте інструкцію.
  10. Здавайте макулатуру. Для виготовлення 60 кг паперу зрубують дерево. Коли ми бачимо величезні ділянки вирубок, нам шкода лісу, і в той же час ми викидаємо газети у відро для сміття.
  11. Обирайте корисне для себе та природи. Обирайте екологічно безпечні продукти, вирощені без застосування добрив і пестицидів.
  12. Даруйте непотрібні речі. Віддавайте їх іншим людям, таким чином ви даєте друге життя речам, які будуть приносити користь.
  13. Частіше ходіть пішки. Піші прогулянки не завдають шкоди природі і приносять користь вашому здоров'ю – kr.consumer.gov.ua.
 

Бережімо природу та не біймося брати відповідальність на себе, потрібно об’єднуватись і працювати в одному напрямку задля кращого майбутнього!

 
 
 
Марія Поливач,

директор музею історії НУБіП України 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook