Тримаючи руку на пульсі: засідання Оперативного штабу НУБіП України з профілактики захворювань на коронавірус та упередження їх розповсюдження

1 березня 2023 року
  Відбулося чергове засідання Оперативного штабу НУБіП України з профілактики захворювань на коронавірус та упередження їх розповсюдження.
  1 березня під головуванням проректора з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергія Кваші відбулося чергове засідання Оперативного штабу НУБіП України з профілактики захворювань на коронавірус та упередження їх розповсюдження. На порядку денному – актуальні питання організації навчання і збереження здоров’я колективу університету, пов’язане з поновленням освітнього процесу в університеті.
  Не дивлячись на ті корективи, які внесла війна в діяльність університету та країни загалом, захворювання на коронавірус, на жаль, примушують бути в тонусі. Тому на розгляд членів Оперативного штабу було винесено ряд питань.
  У вступі Сергій Миколайович наголосив на важливості профілактики захворювання, а саме: спілкування зі студентами та персоналом з питань профілактики респіраторних захворювань за допомогою електронних листів, вебсайтів, плакатів, соціальних мереж і текстових повідомлень; заохочення студентів і персоналу до щоденних профілактичних дій, таких як перебування вдома, в кімнаті гуртожитку, поза навчальними аудиторіями, коли хворіють, прикривання носа і рота під час кашлю та чхання одноразовою серветкою, часте миття рук з милом чи їх обробка спиртовмісним антисептиком для рук.
  Також він зазначив, що можливе скасування позааудиторних заходів, таких як заняття спортом і зустрічі, при ускладненні епідемічної ситуації. Студенти, викладачі та персонал не повинні збиратися в інших місцях, коли ЗВО закритий. Важливо, щоб люди залишалися вдома або в гуртожитку, коли хворі (це стосується лише легких форм захворювання, при погіршенні стану обов'язково зверніться до свого сімейного лікаря).
  Серед інших важливих питань – збереження власного здоров’я та здоров’я оточуючих, у випадку коли людина хворіє.
Оперативний штаб рекомендує: не відвідувати навчальні аудиторії та дистанціювання не менше 2 м від інших осіб до повного одужання. Якщо є сусіди по кімнаті, подивіться, чи можуть вони залишитися в іншому гуртожитку або з друзями. Обов’язкове підтримання зв'язку з сімейним лікарем, наставником академічної групи використовуючи гаджети, месенджери. Достатньо відпочивати. Вживати у великій кількості рідини – мінеральна не газована вода, чай. Якщо є супутні хронічні захворювання або ви схильні до високого ризику ускладнень респіраторних захворювань, негайно звернутися до лікаря. Рекомендовано носити одноразову маску для обличчя під час захворювання, щоб знизити ризик поширення хвороби. Обов’язкове миття рук та очищення поверхонь і предметів, до яких часто торкаються.
  Члени Оперативного штабу відзначили важливість питань профілактики попередження захворювання та рекомендаціях, щодо полегшення протікання хвороби та убезпечення оточуючих оскільки за останнім часом захворюваність почала набирати оберти. Так, за останній тиждень число хворих збільшилось на 7 осіб.
  В.о. Сенату Студентської організації НУБіП України Олександр Вертелецький доповів членам Оперативного штабу про діяльність благодійного фонду, завдяки якому було роздано маски та антисептичні засоби студентам у гуртожитках.
  Член Оперативного штабу, начальник підрозділу військової мобілізації та взаємодії із Збройними Силами України Геннадій Ржевський виступив з пропозицією щодо важливості моніторингу наявності засобів захисту від коронавірусного захворювання в укриттях, оскільки при повітряній тривозі учасники освітнього процесу не мають можливості тримати велику дистанцію, що викликає потенційні ризики до захворювання.
  Члени Оперативного штабу звернули увагу на важливість підписання декларації з сімейним лікарем, а особливо звернулись до студентства, оскільки при лікуванні захворювання потрібні ліки, які на сьогодні в більшості не продають без рецепта.
  Голова первинної профспілкової організації НУБіП України Ростислав Тарасенко доповів про можливості отримання матеріальної компенсації співробітникам, які перехворіли на коронавірус. Зі слів Ростислава Олександровича, для отримання такої компенсації потрібно мати підтверджений діагноз захворювання, а саме: тест та лікарняний, з чим можна звернутись до профкому НУБіП України.
  Директор студмістечка Сергій Стецюк доповів про стан забезпечення студмістечка засобами індивідуального захисту, додавши, що не тільки гуртожитки, їх працівники та жителі максимально забезпечені, але й укриття, що знаходиться на території студмістечка.
  Нагадуємо керівникам підрозділів про необхідність подальшого своєчасного щоденного інформування Оперативного штабу про усі випадки захворювання на коронавірус, обов'язково підтверджений тестуванням і висновком лікаря сімейної медицини та листом тимчасової непрацездатності. Адреса поштової скриньки для надсилання даних щоденного моніторингу: [email protected]
 
 
Ірина Курінна,
провідний фахівець відділу виховної роботи

та студентських справ ННЦ ВР і СР 

 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook