Ентомологічні читання пам’яті видатного вченого-ентомолога професора М.П. Дядечка

12 грудня 2014, 11:58
м. Київ, НУБіП України
 11 грудня 2014 року на кафедрі ентомології відбулась  всеукраїнська науково-практична конференція, присвячена 102-ій річниці від дня народження професора Миколи Дядечка. Відкрили конференцію та привітали її учасників директор ННІ рослинництва, екології і біотехнологій Григорій Демидась та в.о. декана факультету захисту рослин Оксана Сикало.
Хвилиною мовчання наукове товариство вшанувало світлу пам’ять про вченого. Після чого було представлено наукову доповідь одного із учнів Миколи Дядечка — старшого наукового співробітника Інституту захисту рослин НААНУ Миколу Крутя, який представив загалу наукові здобутки свого вчителя. А їх є чимало. Під керівництвом Миколи Платоновича захищено 100 кандидатів, в тому числі 33 зарубіжних, і 5 докторів наук. Серед його учнів знані науковці, які працюють в Інституті захисту рослин, — Г.М. Цибульська, Р.І. Чижик, М.О. Шляховий, М.Г. Гарнага, Л.Я. Францевич, О.С. Нехай, І.М. Пластун.
Микола Дядечко працював 20 років в Інституті захисту рослин. Власне там і відбувся як науковець. Однак з 1968 року й до останнього подиху займався науковою та педагогічною роботою в університеті спочатку на посаді декана факультету, а потім очолював кафедру сільськогосподарської та лісової ентомології. Нині — це кафедра ентомології і носить його ім’я.
Жваве обговорення викликала наукова доповідь завідувача відділу наукових фондових колекцій інституту зоології імені І.І. Шмальгаузена НАН України Олександра Пучкова про значення систематики в прикладній ентомології.
Про зоогеографічне розширення зон шкідливості основних фітофагів доповів Олександр Радченко - провідний науковий співробітник відділу систематики ентомофагів та екологічних основ біометоду інституту зоології    ім.   І.І. Шмальгаузена НАН України.
 Спогадами про вчителя поділилися учні Миколи Платоновича  доцент кафедри   ентомології ім. проф. М.П. Дядечка Макар Рубан та завідувач відділу фітопатології та ентомології Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України Василь Саблук.
Доцент кафедри ентомології Михайло Плиска детально зупинився на експонатах, які розповідають про життя і творчість видатного вченого.
В ролі доповідачів виступили також науково-педагогічні працівники кафедри ентомології ім. проф. М.П. Дядечка та магістри 2-го року навчання факультету захисту рослин.

Учасниками конференції було схвалено пропозицію видати книгу про професора Миколу Дядечка в серії «Бібліографія вчених-аграрників України».

 

 

В рамках конференції відбулась презентація підручників та посібників, авторами яких є співробітники кафедри ентомології.
 

 
Монографія «Стратегія і тактика захисту рослин». Том 2: Тактика
Автори:
Федоренко В.П. – доктор біологічних наук, професор кафедри ентомології ім. проф. М.П. Дядечка НУБіП України;
Марков І.Л. – кандидат біологічних наук, професор кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна НУБіП України;
Мордерер Ю.Є. – доктор біологічних наук, професор, Інститут фізіології і генетики рослин.

Українсько – англійський тлумачний словник – довідник «Технічна ентомологія»
Автор:
Мороз М.С. – кандидат біологічних наук, доцент кафедри ентомології ім. проф. М.П.Дядечка

«Тлумачний словник з агрозоології»
Автор:
Плиска М.М. – кандидат біологічних наук, доцент кафедри ентомології ім. проф. М.П.Дядечка

Підручник «Моніторинг і прогноз шкідників сільськогосподарських культур»
Автори:
Довгань С.В. – доктор сільськогосподарських наук, Доля М.М. – доктор сільськогосподарських наук. Мороз М.С. – кандидат біологічних наук, Ющенко Л.П. – кандидат сільськогосподарських наук.
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook