Підсумки міжнародної науково-практичної конференції «Сухостійний період: особливості годівлі корів»

11 березня 2023, 18:31

      09 березня 2023 року на кафедрі годівлі тварин та технології кормів ім. П.Д.Пшеничного відбулася міжнародна науково-практична онлайн конференція «Сухостійний період: особливості годівлі корів». Конференція зібрала понад 80 учасників з різних куточків України та світу. Вчені із закладів вищої освіти, науково-дослідних установ, аспіранти, студенти, фахівці кормових компаній, тваринницьких підприємств.
     Відкрив конференцію завідувач кафедри, доктор сільськогосподарських наук, професор Михайло Сичов. Він загострив увагу присутніх на проблемі збереження здоров’я корів транзитного періоду, на ряді проблем, що виникають через недостатнє забезпечення поживними речовинами у сухостійний та відновлювальний період, на шляхах вирішення цих проблем.

     

     Основним спікером конференції був Стефан ЛеБланк – доктор ветеринарних наук, професор у Ветеринарному Коледжі Онтаріо. Доктор Стефан ЛеБланк є спеціалістом у галузі менеджменту здоров’я корів. Його дослідження зосереджені на вивченні метаболічного та репродуктивного здоров’я транзитних корів та його менеджменті. Працює директором Центру досліджень та інновацій молочної галузі (Гуелф, Канада) – мережі викладачів, докторантів і аспірантів усіх спеціальностей Університету Гуелфа, які займаються науковими дослідженнями у галузі молочного скотарства. Працював старшим редактором Journal of Dairy Science протягом шести років і є членом ради директорів American Dairy Science Association.

     

     

     Доктор ЛеБланк у доповіді на тему «Менеджмент здоров’я корів у транзитний період» поділився результатами свої досліджень та досліджень його колег стосовно заходів, що дозволяють забезпечити успіх у транзитний період та наступну лактацію. Ним було акцентовано увагу на значенні зниженого споживання сухої речовини корму у виникненні цілого ряду захворювань, зокрема найчастіше кетозу та метриту. При цьому причина такого зниження споживання корму лише на 18% визначається фізіологічними особливостями – решта це менеджмент. Достатній фронт годівлі та напування – ті прості фактори, що дозволяють мінімізувати шкідливий вплив зниження споживання сухої речовини. Систематичний контроль рівня кальцію та катіонно-аніонного балансу у крові дозволяє запобігти виникненню гіпокальціємії, метриту, маститу, кетозу та ін.

     

     Професор Михайло Сичов доповів про основні принципи годівлі сухостійних корів. Від забезпечення у енергії, поживних та біологічно активних речовинах до оптимальної структури раціонів, режиму та техніки годівлі. Доцент Дмитро Уманець доповів про ефективні стратегії годівлі сухостійних корів у літній період, а Роман Вознюк розказав про особливості годівлі сухостійних корів у зимовий період. Ігор Ільчук зупинився на особливостях годівлі сухостійних корів за органічного виробництва. Про захищені жири у годівлі сухостійних корів доповів Іван Баланчук. Доцент Тетяна Голубєва розкрила особливості двофазної годівлі сухостійних корів. Про можливість використання відходів промислового виробництва у раціонах сухостійних корів розказала Руслана Уманець. Про важливість преміксів у раціонах сухостійних корів та їх склад розповіла Ольга Ісько. Владислав Пітера доповів про зв’язок годівлі у сухостійний період із продуктивністю у наступну лактацію та Лілія Пітера розказала про нормування структурних вуглеводів у раціонах.

     Доповіді викликали жваву дискусію. Учасники конференції відмітили актуальність теми та обговорили коло питань для наступної зустрічі.

Доцент кафедри годівлі тварин

та технології кормів ім. П.Д.Пшеничного

Ігор Ільчук

 

 

 

 

     

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook