Участь викладачів кафедри статистики та економічного аналізу у круглому столі на тему: «Оцінка збитків та втрат агросектору внаслідок військової агресії росії»

2 березня 2023, 16:00

2 березня 2023 р. доценти  кафедри статистики та економічного аналізу Богданюк О.В., Воляк Л.Р., Куць Т.В., Макарчук О.Г. прийняли участь в круглому столі на тему: «Оцінка збитків та втрат агросектору внаслідок військової агресії росії». Метою даного заходу стало обговорення та врахування всіх особливостей ідентифікації та аналізу збитків та втрат, що були понесені сільськогосподарськими підприємствами України.

Основними спікерами даного заходу стали Владислава Грудова, яка є співкерівницею проєкту “Росія заплатить” та Роман Нейтер, який є дослідником Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки.

Варто відзначити, що з лютого 2022 р. Київська школа економіки проводить регулярну оцінку прямих фізичних пошкоджень, що завдаються всім секторам економіки України. Робота відбувається в рамках Національної ради з відновлення України від наслідків війни спільно з Мінвідновлення, МОЗ, Міненергетики за координації Мінреінтеграції та у співпраці з іншими профільними міністерствами та Національним банком за підтримки Офісу Президента України.

Грудова В. представила презентацію проєкту «Росія заплатить» та опис аналітичного підходу до швидкої оцінки й аналізу інформації про матеріальні втрати України від війни.

При цьому вона зауважила, що традиційним методом оцінки пошкоджених об’єктів в Україні завжди була пооб’єктна оцінка, мето якої полягає у зафіксуванні шкоди державним органам і судовим потребам. Однак, для теперішньої ситуації, дана методика не підходить через наступні причини:

-     залежність від можливості отримання фізичного доступу для детального огляду об’єкта;

-     значні витрати часу на оцінку кожного зруйнованого та пошкодженого об’єкта, а також значні фінансові ресурси, необхідні для цього.

Альтернативним методом вона назвала непрямі (аналітичні) методи оцінки, які можуть застосовуватись за відсутності фізичного доступу до зруйнованих об’єктів, наприклад оцінка загальної площі та орієнтованої вартості, пошкодженої/зруйнованої житлової нерухомості в містах, де зараз ведуться бойові дії. Така оцінка менш точна, однак надає можливість оцінити загальні витрати економіки до того часу, коли професійні оцінювачі зможуть отримати доступ до кожного зруйнованого об’єкта.

Нейтер Р. зупинився на детальній презентації методики оцінки збитків агросектору та їх результатів.

Процес оцінки завданих збитківУкраїні було представлено у презентації.

При цьому Нейтер Р. проаналізував прямі втрати сільськогосподарських виробників (станом на 1 січня 2023р.). Так, втрати сільськогосподарської техніки становлять 3769,7 млн. дол. США, зерносховищ - 1236,1 млн. дол. США, загиблі тварини (включаючи птахівництво) - 327,9 млн.дол. США, зруйновані пасіки 90 млн.дол. США, багаторічні культури – 441,3 млн.дол. США, знищені та вкрадені фактори виробництва  - 95,4 млн.дол. США, знищена та вкрадена готова сільськогосподарська продукція – 1872 млн.дол. США. Загалом прямі втрати оцінюються на рівні 7832,4 млн.дол. США.

Обговорювались також питання впливу на скорочення виробництва продукції в галузі рослинництва та тваринництва через війну та інші чинники впливу. 

Учасники круглого столу мали можливість задавати питання та дискутувати зі спікерами даного заходу.

 

Оксана Макарчук,

Тетяна Куць

доценти кафедри статистики та економічного аналізу

  

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook