Аспіранти і викладачі кафедри долучилися до обговорення проблеми української ментальності

15 лютого 2023, 23:09

15 лютого відбулася третя лекція із циклу «Україна і Європа: ціннісні аспекти спільної історичної долі», в рамках реалізації міжнародного проєкту ERASMUS+ за напрямом JEAN MONNET MODUL «IMPLEMENTATION EUROPEAN VALUES AS A BASIS OF DEMOCRACY IN UKRAINE», яку прочитав професор, доктор історичних наук Чорноморського національного університету імені Петра Могили (м. Миколаїв) Юрій Котляр.

     

Тематика сьогодняшньої зустрічі є надзвичайно актуальною. Після подій 2014 і, особливо, з 24 лютого минулого року постає закономірне запитання: «А чи існує єдина ментальність українців, чи в різних регіонах вона відрізняється? Чи тотожні поняття: ментальність і ідентичність?».
На думку професора Котляра, «…ментальність – своєрідна «душа народу». Українська ментальність значною мірою впливає на його вибір власної історичної долі...».
Основи української ментальності закладені землеробством, яке з давніх часів було основним заняттям українців, і це визначило особливості їх світобачення, культурні орієнтири і соціальну організацію.
Лектор наголосив на релігійному дуалізмі народного світогляду українців, проаналізувавши метальні особливості населення Східної, Західної і Південної України.

     

Сучасне українське суспільство сформувалося в умовах постсоціалізму; представники одного покоління фактично належать до двох різних світів: «Народжені в СРСР» і «Народжені в Україні». Дві революції, Помаранчева і Гідності, стали знаковими подіями, які дозволили позбутися відчуття меншовартості і причетності до імперії.
У обговоренні питань з теми зустрічі брали участь аспіранти кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Євгенія Шевцова і Андрій Сорокін.

Сподіваємося на нову зустріч із п.професором за два тижні.

 

 

 

Олена Кропивко,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook