Пам’ятай про Крути

28 січня 2023 року

     

Протягом тривалого часу української бездержавності та територіальної роз’єднаності, коли українські землі входили до складу різних держав, спотворювалася та замовчувалася величезна кількість подій, явищ та імен, які свідчили про боротьбу українців за відновлення своєї єдності та державності. Десятки й сотні років нам нав’язували викривлене розуміння свого минулого, а з ним нашу неповноцінність та меншовартість. Але не дивлячись ні на що українському народу все ж таки вдалося перемогти в цьому важкому двобої і вибороти соборну незалежну державу. А це уможливило і відновити справжню свою історію, ліквідувати її «білі плями», дізнатися правду та вшанувати борців за волю українського народу.
29 січня 2023 року виповнюється 105 років від бою під Крутами. Це пам’ятна і водночас трагічна подія нашої історії. У цьому трагічному бою оборонці української держави зупинили стрімкий наступ ворога, що дало змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який, фактично врятував українську державність.
29 січня 1918 року на залізничній станції Крути в Чернігівській області 300 київських студентів, захищаючи підступи до Києва, вступили в нерівний бій з шеститисячної армією більшовиків під командуванням Михайла Муравйова, яка в числі інших вела наступ на Українську народну республіку. За свідченнями учасників подій, було вбито понад 250 осіб з української сторони. Точно відомі імена 27 студентів, яких взяли в полон і розстріляли. Їх тіла пізніше були урочисто перепоховані на Аскольдовій могилі в Києві.

Після здобуття незалежності України було зроблено справжній прорив у вивченні історії Української революції. Однією із сторінок якої та разом з тим і символом героїзму і самопожертви української молоді у боротьбі за державну незалежність і є бій під Крутами 29 січня 1918 року.
У 2008 році, коли відзначалося 90-річчя героїв Крут, було опубліковано фундаментальне видання «Крути: Січень 1918 року. Документи, матеріали, дослідження, кіносценарій», упорядкованого головою ради Історично-культурологічного товариства «Герої Крут» Ярославом Гаврилюком. Поза сумнівом, це – наймасштабніший видавничий проект, присвячений крутянській трагедії. До книги увійшли невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення, спогади учасників бою під Крутами 29 січня 1918 року. Зміст архівних матеріалів підсилюють статті і виступи С.Єфремова, Д.Дорошенка, М.Грушевського, Є.Маланюка, Людмили Старицької-Черняхівської та інших видатних особистостей доби Української революції 1917-1921 рр. Збірник упорядковано у хронологічному порядку, починаючи з кінця 1917 р. по 2010 р. Звершує видання кіносценарій «Крути» та доповнення до розділів.

Отож, цей бій став важливою сторінкою української історичної пам’яті, він символізує патріотизм і жертовність у боротьбі за незалежну Україну. Десятиріччями історія бою замовчувалася, обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. На державному рівні вшановувати пам’ять героїв Крут почали в Україні лише 2004 року. А через два роки на місці бою було встановлено пам’ятник.

Військова академія м.Одеса підготувала ролик, про основні міфи пов'язані з Крутами!

 

 

 

Олександр Шевчук,
професор, завідувач кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook