6 січня - Всесвітній день дітей - сиріт війни

6 січня 2023 року

6 січня Всесвітній день дітей - сиріт війни. Ініційований французькою організацією SOS Enfants en Detresses.

Він присвячений нелегкій долі дітей, які через військові дії залишилися сиротами. Головна мета цього дня – привернути увагу суспільства до проблеми, адже згідно зі статистикою більше 150 мільйонів дітей по всьому світі стали сиротами через військові дії.

Міжнародна конвенція про права дитини свідчить, що їхніх прав мають дотримуватися навіть під час війни.

Діти не несуть відповідальності... і не повинні ставати жертвами. Діти мають право на захист за будь-яких обставин і на життя в мирі. Матеріальне становище дітей-сиріт у районах, порушених конфліктами, залишається вкрай проблематичним, і заклик до держав виправити такий стан справ необхідний.

Від початку повномасштабної війни в Україні 3182 дитини залишилися без батьківського піклування. При цьому 541 дитина втратила батьківське піклування безпосередньо через війну. Батьки 106 з них – загинули.

За офіційними даними, на початок вересня 110 дітей отримали статус тих, які втратили батьків внаслідок бойових дій, у 229-х свідоцтво про смерть батьків незареєстроване або відсутнє взагалі, ще про батьків 125 дітей нічого неможливо з'ясувати.

 

Впродовж війни батьки понад тисячі дітей загинули чи зникли безвісти. Ще близько п'яти тисяч неповнолітніх лишилися без батьківської опіки з інших причин, які так чи інакше пов'язані з воєнними діями. Такими є дані Національної сервісної соціальної служби України.

Війна в Україні зробила сиротами велику кількість дітей, тому відзначення цього дня для нашої країни дуже актуальне і важливе. Привернути увагу, надихнути на допомогу, організувати підтримку сиротам - ці діти потребують уваги й турботи щодня.

 

Лариса ЯЩЕНКО, викладач

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook