Екологічний геноцид

29 грудня 2022 року

Екологічний геноцид: через війну в Україні масово гинуть тварини, зникає рослинність і висихають водойми.

До всіх жахливих злочинів, які росіяни чинять у нашій державі слід додати екоцид. Тобто знищення екологічної системи України. Лише вдумайтесь у ці страшні цифри:

  • понад 180 тис. м² ґрунту забруднено шкідливими речовинами;
  • понад 2 млн м² землі завалені залишками знищених предметів та боєприпасів;
  • постраждало понад 3 млн га лісів. Частина з них втрачена назавжди;
  • під загрозою знищення знаходиться майже 700 видів тварин і понад 800 видів рослин, деякі з яких занесено до Червоної книги;
  • обстріляно або зруйновано понад 500 водних об’єктів. Таким чином знищено дамби та забруднено воду, що призводить до порушення локальних екосистем.

Особливо важкою є ситуація на півдні України, де зосереджена велика кількість національних природних парків, а також в акваторіях Чорного та Азовського морів.

Тварини і птахи страждають від постійних вибухів ракет та розривів снарядів. Крім того, боєприпаси містять сірку. Коли вона попадає в землю і вступає у дію з водою – утворюється сірчана кислота, що буквально випалює землю. Жити на ній стає неможливо.

Наприклад, у заповіднику “Тузлівські лимани” через це вже на межі вимирання тонкодзьобі мартини, які знаходились в Україні під охороною. Там же, цього року замість 2000 пеліканів гніздилося лише 300.

Суттєва проблема і з морськими мешканцями. Через велику кількість військових кораблів та обладнання, вода забруднюється нафтопродуктами. Відбувається мор риби, а мідії, які очищали воду, викидає на берег.

Ось ще одна страшна цифра – 50 тис. саме стільки дельфінів загинуло від початку війни. В основному вони гинуть через низькочастотні сонари чи гідролокатори, встановлені на російських “підлодках” та кораблях. Дельфіни до них дуже чутливі, тому повністю втрачають орієнтацію у просторі і вмирають від голоду.

Екологи кажуть, що збитки українському довкіллю складають до 40 млрд доларів. Але не це головне. Відновити екосистему неможливо за рік чи два. Подекуди доведеться цілеспрямовано працювати над цим роками або й десятиліттями.

Втім, ми готові до такого. Впевнені, і гроші знайдемо, і разом до справи візьмемося. Але спочатку потрібно очистити нашу землю від іншого сміття, під назвою “рашисти”. Клінери із ЗСУ над цим активно працюють, а наша справа – максимально допомагати їм!

 

Діана СУЇНОВА, викладач

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook