ТУРНІР З ФІНАНСОВОЇ ГРАМОТНОСТІ

21 грудня 2022 року

Побудова ефективної моделі ринкової економіки неможлива без ефективного використання усіх ресурсів, як матеріальних, трудових, так і фінансових. При цьому суб’єкти господарювання, як правило, зазнають потребу в коштах, для розширення своєї діяльності, а домогосподарства, тобто фізичні особи, схильні до накопичення заощаджень, які можуть бути використані для інвестування.

Процес переливу коштів відбувається завдяки ринку фінансових ресурсів, на якому посередниками виступають банки, небанківські фінансово-кредитні інститути та фондові інститути. Тому, чим більший дохід мають всі члени суспільства, тим більше коштів буде вкладено в економіку і тим вищими темпами вона буде розвиватись. При цьому, суб’єкти, що мають заощадження, вкладаючи їх у фінансові установи отримують додатковий дохід, який залежить від рівня процентної ставки.

 Розміщення заощаджень на фінансовому ринку є вигідним і для інвестора, і для фінансової установи, і для того, хто потребує додаткового фінансування. Таким чином, громадяни країни мають бути обізнаними у сфері фінансових інвестицій і тому підвищення рівня фінансової культури потребує дій усіх зацікавлених сторін: органів державної влади, громадських організацій та навчальних закладів.

З цією метою Навчально-науковим інститутом «Каразінський банківський інститут» спільно з Харківським банківським союзом та іншими громадськими організаціями започатковано у 2017 році проведення регіонального турніру з фінансової грамотності. За підтримки Міністерства освіти і науки України, Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Міністерства освіти і науки України, Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна та Громадської організації «Діловий клуб «Партнер» Турнір набув статусу Всеукраїнського з 2022 року.

В турнірі беруть участь студенти університетів, коледжів, старшокласники шкіл та ліцеїв. Метою проведення Турніру є створення основ для підвищення фінансової грамотності учнівської молоді та студентства, як необхідної умови підвищення рівня та якості життя, формування практичних навичок у використанні фінансових послуг для підвищення власного фінансового добробуту із застосуванням сучасних досягнень у сфері фінансово-інформаційних технологій.

Турнір проводиться у три етапи. Для участі у першому етапі Турніру команди реєструються та проходять тестування. За результатами тестування певна кількість команд запрошується до участі у другому етапі. Студенти групи Ф-20 Відокремленого структурного підрозділу «Боярський фаховий коледж Національного університету біоресурсів та природокористування України», що навчаються за спеціальністю 072 Фінанси, банківська справа та страхування зареєструвались та взяли участь у першому етапі Турніру з фінансової грамотності. До команди яка взяла участь у Турнірі увійшли студенти - члени навчального гуртка «Світ фінансів»: Гребенюк А., Ігнатенко К., Короткова Д., Петрашенко І., Тернова А., Чорномаз В. Тренером команди, що готувала студентів до першого туру є викладач циклу економічних дисциплін Пушкар Т.О. Побажаємо учасникам пройти до фіналу!

Евеліна СОКОЛОВА, викладач

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook