Огляд ринку праці. Що відбувається з роботою в Україні під час війни?

26 грудня 2022, 9:02

 

Через війну ринок праці в Україні зазнав істотних змін. Ситуація, що склалася, впливає як на звичайних громадян, так і на великі підприємства та бізнеси. Тільки суспільство встигло пристосуватися до COVID-реальності, як почалася нова – воєнна. 

Про те, що відбувається зараз з роботою в Україні, детально розповів Іван Ромашов, аналітик компанії robota.ua.

Демографія

По суті, ринок праці – це сукупність людей, зайнятих у виробництві товарів і послуг, які надалі відображаються у вигляді знайомих багатьом макроекономічних показників: ВВП, рівень безробіття, індекс ділової активності, кількість робочих місць тощо.

Факти й статистика:

  • 41% населення України сконцентровано переважно у шести центрах економічної активності: Дніпропетровській, Харківській, Львівській, Одеській, Київській, Запорізькій областях та в місті Києві;
  • Зарплата в центрах економічної активності в середньому на 15–30% вища, ніж в інших областях та містах країни;
  • В Україні економічне зростання стимулює покращення демографічної ситуації й навпаки. Як наслідок, центри економічної активності в цілому показують позитивну динаміку приросту населення в порівнянні з іншими регіонами.
Огляд ринку праці. Що відбувається з роботою в Україні під час війни?  /Фото 1 Огляд ринку праці. Що відбувається з роботою в Україні під час війни?  /Фото 2

Позитивна новина:

За кількістю населення Україна посіла сьоме місце в Європі й 36-те місце у світі – з 244 країн.

Те над чад чим треба працювати:

Населення України скорочується в середньому на 1,5 млн кожні пʼять років. Якщо не будуть вжиті заходи та реформи, то до 2050-го населення України складатиме 35 млн. Останній раз така низька цифра була ще в 1946 році, після закінчення Другої світової війни; 

Вторгнення росії зробило демографічну ситуацію ще більш критичною. З початку війни сусідні країни прийняли понад 5,23 млн українських біженців, серед яких близько 2,75 млн – працездатного віку. 

Конʼюнктура ринку

Попит та пропозиція

Ринок праці підпорядковується тим же законам попиту та пропозиції, що і будь-який інший ринок. Є попит та пропозиція як на вакансії, так і на робочу силу. 

Середня кількість вакансій для пошуку на robota.ua до 24 лютого становила близько 100 000 на день. Кількість резюме – близько 200 000–300 000. Конкуренція на вакансію становила в середньому 1–3 особи на місце. З точки зору економіки цього ринку це здорова ситуація. Є вакансії та є кандидати в достатній кількості.

24 лютого можна сміливо називати «чорним лебедем» на ринку праці. Кількість вакансій скоротилася на 45%, кількість нових резюме – на 51%.

Починаючи з 5 квітня ринок перейшов до фази адаптації й до сьогодні в ній перебуває. Пошукачі такі ж активні, вакансій так само мало.

Зараз на ринку є близько 30% вакансій від довоєнного рівня.Огляд ринку праці. Що відбувається з роботою в Україні під час війни?  /Фото 3

Щотижневий темп зростання ринку становить 3–6%. Чи довго так буде, сказати складно. Настала епоха «ринку роботодавця».

Пошукачів на ринку зараз у 4–6 разів більше, ніж вакансій.

Хоча ситуація різна від галузі до галузі, тенденцію можна назвати універсальною.До прикладу, у січні 2022-го максимальна кількість відгуків, яку отримала одна з вакансій протягом дня, склала 168. У травні 2022-го максимальна кількість відгуків, яку отримала 1 вакансія за 1 день, склала 843 відгуки. Різниця у 5 разів. Це дуже контрастний приклад, але саме він відображає всю суть ситуації, що склалася.

Активність роботодавців

Лідери за кількістю вакансій – Київ, Львів, Дніпро, Одеса, Вінниця. Тут зосереджено близько 67% усіх вакансій. Найбільш динамічно кількість вакансій зростає в Києві. До столиці активно повертаються люди, оживає бізнес. Три найпопулярніші рубрики вакансій у Києві –

 

ІТ, виробництво та продажі. Огляд ринку праці. Що відбувається з роботою в Україні під час війни?  /Фото 4

Поступово відновлюється ситуація і з віддаленою роботою. Загалом в Україні кількість дистанційних вакансій скоротилася вдвічі. До війни було близько 6000 таких пропозицій, зараз – близько 3000.

Огляд ринку праці. Що відбувається з роботою в Україні під час війни?  /Фото 5

На зображенні – спеціальності, що мають найбільший попит для віддаленої роботи. Лідери серед професій під час війни ті ж самі, що й до її початку.

Зарплати

Загалом в Україні з боку роботодавців середня зарплата зросла на 9%, а запит з боку пошукачів – на 13%.Огляд ринку праці. Що відбувається з роботою в Україні під час війни?  /Фото 7

Всередині компаній ситуація трохи інша. Роботодавці з різних секторів економіки скоротили зарплати на різний відсоток від довоєнного періоду. Основна причина – скорочення попиту. Лише деякі галузі, такі як агросектор та ІТ, продовжують виплачувати зарплату

повністю. Огляд ринку праці. Що відбувається з роботою в Україні під час війни?  /Фото 8

 

Перспективи 

У найближчому майбутньому криза торкнеться всіх. Бізнес буде змушений розпочати внутрішні трансформаційні процеси, щоб вижити та адаптуватися під сьогоднішні реалії. Це зміни у штаті, зарплатах, бізнес-процесах тощо.

Вже зараз є тенденції на ринку, не властиві йому 3–4 місяці тому:

  • роботу «білим комірцям» стає знайти складніше;
  • Junior-фахівці стають менш затребуваними;
  • люди починають працювати на кількох роботах.

У найближчі пів року скорочення продовжаться. Зарплати залишаться, найімовірніше, без змін або незначно зростуть – у зв’язку з інфляцією.

Коли відбудуться всі процеси трансформації та сформується оновлений ринок праці, стане помітніше, хто з роботодавців має найбільший запас міцності й хто буде в перспективі найпривабливішим для пошукачів.

Зараз життєво важливо, щоб активна фаза війни закінчилася. Тоді є шанс на швидке відновлення попиту, економіки та ринку праці. Якщо ж війна буде затяжною, з високою ймовірністю запустяться негативні сценарії розвитку економіки.

Іван Ромашов, аналітик компанії robota.ua.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook