Декан агробіолоігчного факультету Оксана Тонха прозвітувала про діяльність колективу в 2022 році

21 грудня 2022 року

Життя всієї України в одну мить 24 лютого 2022 року поділилося на «до» і «після». Після початку військової агресії проти України для кожного українця розпочався свій шлях становлення, який веде нас до спільної перемоги. В складні часи ректорат Національного університету біоресурсів і природокористування України прийняв рішення з 14 березня (через 3 тижні після оголошення повномасштабної війни) відновити навчання. Університет перший в Україні попри всі ризики, страхи, сумніви продовжив навчальний процес.

Минув майже рік і перед Новим роком прийшов час підбивати підсумки. Тому 20 грудня за участі Станіслава Ніколаєнка, ректора університету, відбулася конференція трудового колективу агробіологічного факультету.

Останнім часом традиційно майже всі засідання в університеті розпочинаються з вшанування пам’яті студентів, випускників, викладачів та співробітників.

Про діяльність науково-педагогічного колективу агробіологічного факультету за 2022 рік та завдання на 2023 рік виступила з доповіддю Оксана Тонха, декан факультету. У своїй доповіді зазначила виклики для вищої освіти у 2022/2023 навчальному році: воєнний стан, епідемія короновірусу, соціальна та психологічна напруга та ін. У зв’язку з війною студенти і НПП факультету з перших днів активно студенти і науково-педагогічні працівники факультету долучились до лав ЗСУ, територіальної оборони, інформаційного фронту, волонтерської діяльності та продовольчого фронту. Нажаль в цій жорстокій війні ми втратили студента 2 курсу скороченого терміну навчання Дмитра Шклярука, який героїчно загинув на Луганщині.

За словами декана на агробіологічному факультеті функціонує 11 кафедр, 22 навчальних лабораторій, 15 навчально-наукових лабораторій, 11 навчально-науково-виробничих лабораторій, міжкафедральна навчально-наукова лабораторія, «Дослідне поле» з 5 науково-дослідними лабораторіями, наукова-навчально лабораторія «Демонстраційне колекційне поле с.-г. культур», навчальна лабораторія «Плодоовочевий сад».

На агробіологічному факультеті проводиться підготовка фахівців ОС «Бакалавр» та «Магістр» для аграрної галузі економіки за спеціальностями освітнього ступеня бакалавр – «Агрономія», «Садівництво та виноградарство» та освітнього ступеня «Магістр» за освітніми програмами «Агрономія», «Садівництво та виноградарство», «Агрохімія і ґрунтознавство», «Селекція і генетика сільськогосподарських культур», «Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві». Організовано 14 курсів дисциплін на ОС «Бакалавр», які викладаються англійською мовою.

У 2022 році на агробіологічному факультеті виконувалися 43 наукових тем.

У 2022 році на базі факультету було проведено 7 науково-технічних заходи (конференції, семінари із міжнародним та всеукраїнським статусом).

В аспірантурі станом на даний час здійснюють підготовку 78 аспірантів.

Науково-дослідна робота студентів зосереджена у 25 наукових гуртках, до роботи яких залучено 276 студентів.

У 2022 р. у міжнародних заходах, стажуваннях від агробіологічного факультету брали участь 9 НПП; 2 студенти агробіологічного факультету навчалися у закордонних університетах; 37 студентів пройшли практичне навчання за кордоном. На факультеті навчається 5 іноземних студентів (Гана, Молдова, Йорданія, Азербайджан).

У 2022 році на факультеті спільними зусиллями кафедр і благодійників створена спільна лабораторія «Безпілотних агротехнологій», закуплено наукоємне обладнання для визначення залишків пестицидів, на базі НЛ «Плодоовочевий сад» створено демонстраційний сучасний інтенсивний сад яблуні і груші з використанням протиградової і затінюючої сітки, площею насаджень 0,4 га; оновлена навчальна лабораторія «Демонстраційне колекційне поле сільськогосподарських культур».

Після звіту Оксани Тонхи, виступив Віталій Коваленко, замісник декана, з пропозицією затвердити склад делегації від трудового колективу агробіологічного факультету.

Станіслав Ніколаєнко виступив з інформацією щодо результатів діяльності ректорату в сучасних умовах. Розповів про великі і маленькі перемоги Національного університету біоресурсів і природокористування України, труднощі, з якими ми зустрічаємось, та нові можливості, які варто використовувати.

Світлана Каленська та Василь Лопушняк, голови ДЕК, виступили зі звітом по стану захистів магістерських дипломних робіт за спеціальностями 201 «Агрономія» та 203 «Садівництво та виноградарство».

Олександр Цизь, відповідальний за профорієнтаційну роботу на факультеті, зауважив на необхідності удосконалення стратегії щодо проведення профорієнтаційної роботи серед шкіл. Розповів про зміни до правил вступу в 2023 році.

Дмитро Літвінов, директор НДІ Рослинництва та ґрунтознавства, наголосив на необхідності підтримки молодих вчених у їх науковій діяльності.

Олександр Макарчук, завідувач кафедри генетики, селекції та насінництва ім. проф. М.О. Зеленського, виступив з доповіддю про проведену навчальну та наукову роботу на кафедрі. Пригадав про проведення V Міжнародної науково-практичної конференції «Селекція – надбання, сучасність і майбутнє (освіта, наука, виробництво)» 25.05.2022 у онлайн-офлайн режимі в період воєнного часу, до якої приєднувалися іноземні гості. Також розповів про співпрацю кафедри з Національним еколого-натуралістичним центром та перспективи проведення Всеукраїнського конкурсу Юний селекціонер в 2023 році.

Борис Мазур, завідувач кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка, у виступі наголосив про важливість місії кожного на факультеті в сучасних умовах. Звернув увагу на незламність духу факультету та його патріотизм.

 

 Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook